Гармати заговорили — музи замовкли

19.08.2014

Луцький міський голова Микола Романюк скасував усі розважальні заходи, приурочені до Дня Незалежності та Дня міста. За час війни на сході віддали свої молоді життя вiсiм лучан, десятки поранені, тому в місті проводитимуть винятково патріотичні акції, йдеться в розпорядженні мера. 24 серпня лучани у вишиванках вийдуть на центральний майдан міста і в день народження держави продемонструють єдність громади.

Це розпорядження стало відгуком на аналогічний документ новопризначеного голови Волинської ОДА Володимира Гунчика, який обмежив проведення в усій області масових культурно-спортивних заходів із концертно-розважальним супроводом. Це рішення прийнято на вимогу значної частини волинян та рідних тих, хто воює на сході й бере участь в АТО. На його думку, неприпустимо влаштовувати танці та розваги, коли в країні йде війна, коли горе й чорні звістки щодня надходять в українські родини. Отож відтепер призупинено проведення дискотек, танцювальних вечорів, народних гулянь, а власникам кафе, ресторанів, пасажирського транспорту рекомендовано заборонити голосне звучання розважальної музики. Головам сільських, селищних, міських рад області на час проведення антитерористичної операції доручено обмежити та за можливості відмінити у населених пунктах проведення масових заходів культурного, спортивного та іншого характеру з розважальними елементами, крім патріотичних акцій.

Це рішення викликало неоднозначну реакцію, що і слід було чекати. Хтось переживає за прибутки розважальних закладів, мовляв, там теж працюють люди і їм треба заробляти гроші й годувати сім’ї, а розважатися чи ні — кожен має вирішувати сам. Як свідчать відгуки у соцмережах, багато хто підтримує розпорядження влади і навіть вважає його дещо запізнілим. «Чому прості хлопці стоять на передовій, а мажори по кабаках прогулюють батьківські гроші?», «Удень хоронять загиблих на сході, а ввечері танцюють на дискотеках», — можна прочитати там. У липні, відпочиваючи на Світязі, наш кореспондент шаленіла від цієї несправедливості, коли на турбазі «Шацькі озера» до другої ночі молодь під градусом розважалася на дискотеці, поки їхні ровесники гибіли в окопах під шквалом російських «градів». Якщо війна — то всі мають відчути її подих, а не жити так, ніби нічого не відбувається.

У свою чергу відомий волинський музикант, джазовий бард-пiанiст Сергiй Шишкiн, який на День Володимира-Волинського сам був ініціатором концерту на підтримку бійців АТО, розгорнув в інтернеті цілу кампанію за скасування цього розпорядження. «Не можна застрягати у своєму горі й думати лише про погане. Музика для того і створена, щоб піднімати дух. Купа моїх друзів зараз їздить по госпіталях та передовій, дає концерти. І бійці там теж жартують, сміються, хоча вони на власні очі бачили кров і смерть. На останньому нашому заході «Бренди Волині — бійцям АТО» ми зібрали 3 тис. гривень лише за двi години. А загалом у той день було зібрано більше 20 тисяч. А зараз у мене відбирають єдину можливість допомогти нашим хлопцям — мою музику. Окрім того, що самим артистам ще треба якось жити», — пояснює для «УМ» Шишкін свою позицію.

Підтримали музиканта й відомі письменники, видавці брати Капранови. «Дурні музиканти їздять до наших бійців на передову, співають їм, Юрко Журавель оно гітари везе, і все це, щоб підняти бойовий дух. А у Луцьку дух і без того піднятий, там його треба опустити. На нашу скромну думку, це або ідіотство, або свідома політична акція проти Незалежності», — написали вони на своїй сторінці у «Фейсбуці». 

Щоправда, за непідтвердженою інформацією, на День Незалежності в Луцьку патріотичних пісень таки буде достатньо. Бо який же українець без пісні?