Наші вже в Донецьку

15.08.2014
Наші вже в Донецьку

У зоні АТО не припиняються запеклі бої, в ході яких українські визволителі нарощують успіх. Так, позавчора ввечері бійці Нацгвардії без втрат звільнили від терористів місто Гірське, що на Луганщині. Це найближчий рубіж до Стаханова, де знаходиться велике угруповання бойовиків. За попередню добу сили антитерору вступили у два десятки боїв із терористами в зоні АТО та із російськими диверсантами на кордоні. Загинуло дев’ятеро наших військовослужбовців, поранено 18. Кілька груп диверсантів, які на різних ділянках кордону намагалися прорватися до основних банд терористів, отримали гідну відсіч і відступили з втратами.

 

Окрiм цього, рух диверсантів на російсько-українському кордоні нарешті помітили й представники ОБСЄ. У їхньому звіті йдеться про те, що в районі російського пункту пропуску Гуково кордон щодня перетинають люди у військовій формі в обох напрямках, а машини швидкої допомоги евакуюють поранених сепаратистів «ДНР» з України в РФ.

Від нещадних бойовиків продовжує гинути мирне населення. Так, позавчора після обстрілу бойовиками з обох боків околиць села Переможне під Луганськом загинуло чимало мешканців. За словами речника оперативного командування «Північ» підполковника Анатолія Прошина, терористи нанесли масований ракетно-артилерійський удар iз «Градів». Військові припускають, що бойовики могли планувати удар по бійцях антитерору, які тримають оборону в аеропорту Луганська (адже летовище розташоване трохи на північ від села), але помилилися і влучили по Переможному.

За даними Луганської облдержадміністрації, позавчора в результаті мінометного обстрілу східних кварталів обласного центру загинуло 22 людини. Від початку боїв за звільнення Горлівки в місті загинуло вже 33 мирні мешканцi. Загалом на Донеччині, за даними РНБО, зруйновано три сотні будинків: 42 багатоповерхівки і 258 приватних садиб. Тим часом в Єнакієвому через артобстріл призупинив роботу місцевий металургійний завод групи «Метінвест» Ріната Ахметова. При цьому на підприємстві відкрили вільний доступ до бомбосховищ, де заводчани і члени їхніх родин можуть перечекати активні бойові дії.

Водночас українські військові ведуть активний наступ на околицях Донецька і вже зайняли північно-західне передмістя — селище Піски. За словами речника РНБО Андрія Лисенка, це вже дозволило звузити кільце довкола міста та відрізати шляхи, якими донедавна користувалися терористи. «Сили АТО перекрили постачання зброї та найманців iз Росії до Донецька через трасу Н21 (Старобільськ — Луганськ — Донецьк). Критичною для терористів стала нестача ресурсів для організації оборони у напрямку Шахтарськ — Торез — Сніжне. Це дає змогу силам АТО блокувати угруповання бойовиків у цих районах», — каже пан Лисенко і додає, що українські бійці наступають і на Луганщині.

Відступаючи, бойовики залишають за собою міни, використання яких заборонено міжнародними конвенціями. Тому в прес-центрі АТО закликають батьків і дітей, які живуть у зоні бойових дій, не піднiмати підозрілих предметів, таких як ручки, запальнички, дитячі іграшки, навіть якщо речі виглядають досить коштовними.

А ТИМ ЧАСОМ...

Дивні метаморфози відбуваються з окремими лідерами терористів на Донбасі. Так, лідер луганських сепаратистів Валерій Болотов заявив, що йде у відставку нібито через поранення, яке не дозволяє йому «з повною віддачею сил працювати на цьому посту на благо луганчан у складний воєнний час». Експерти припускають, що тим самим Болотов, якого нібито вже наказало ліквідувати ФСБ як небажаного свідка постачання найманців та зброї з РФ, готує шляхи для втечі.

Російські ЗМІ наввипередки повідомляють, а потім спростовують інформацію про важке поранення лідера донецьких терористів Ігоря Гіркіна («Стрілка»). Російського диверсанта нібито поранено не у Донецьку, який він залишив, а в районі Шахтарська і Сніжного, де тривають запеклі бої. Окремі поплічники Гіркіна істерично спростовують інформацію про його поранення, натомість один із лідерів сепаратистів Денис Пушилін уже натякнув, що «Стрілка» буде кому замінити».

Ще більше дивує командир батальйону бойовиків «Восток» Олександр Ходаковський, колишній командир донецької «Альфи», який іще весною зрадив присязі й Україні. Нині ж Ходаковський не кліпнувши оком заявив в інтерв’ю російським ЗМІ, що він та багато його бійців… підтримують єдність України! Мовляв, вони створили свій батальйон ще до утворення «ДНР», що саме тому вони не підкоряються «Стрілку», бо не є складовою частиною «ДНР». І взагалі багато хто з них «виступали за єдину Україну, але проросійську єдину Україну, і категорично для себе не сприймали взагалі сам факт розвалу України». Судячи з усього, зрадник Ходаковський готує собі підґрунтя для м’якого судового вироку після звільнення Донбасу.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>