«Зачистити» поодинці

14.08.2014
Сили антитерору продовжують звільняти Донбас від терористів та російських найманців. Позавчора під вечір силами батальйонів спеціального призначення «Азов», «Дніпро», «Донбас» і «Шахтарськ» було звільнено три населенi пункти на Луганщині. Зокрема, місто обласного значення Первомайськ та два селища міського типу Попаснянського району — Комишуваха та Калинове. Водночас на Донеччині українська армія звільнила місто Вуглегірськ, від якого рукою подати до Єнакієвого. Звільнення цього міста дозволяє українській армії, розширюючи успіх, остаточно блокувати угруповання супротивника в районі Горлівки. Над адмінбудівлями звільнених міст знову майорять українські прапори.

Показово, що під час звільнення української землі наші бійці все частіше натрапляють на російський спецназ. Зокрема, за словами речника РНБО Андрія Лисенка, в одному з боїв було знешкоджено групу спецназу збройних сил РФ і близько тридцяти терористів. Участь російських диверсантів засвідчують і в батальйоні «Донбас». За словами комбата Семена Семенченка, під час бою в районі Іловайська у понеділок, у якому загинуло кілька бійців «Донбасу», їм протистояла високопрофесійна група диверсантів, яку ідентифікували як окрему роту спецназу ГРУ ГШ РФ. При цьому російські диверсанти вели снайперський вогонь із дуже дорогої зброї (відстань і калібр куль вказує на гвинтівки від 30 тис. доларів і вище).

Водночас авіація і артилерія ЗСУ нейтралізувала кілька груп терористів, які висувалися для посилення оборони бойовиків у районі Шахтарська, Тореза і Сніжного. В районі Горлівки наші військові закріпилися на позиціях, відрізавши бойовиків від основних сил самопроголошеної «ДНР». За даними групи «Інформаційний опір», наступ сил АТО одночасно по різних напрямках у Луганській і Донецькій областях ускладнив терористам оборону на всіх ділянках.

На жаль, шлях української армії политий кров’ю визволителів. За попередню добу в зоні АТО загинуло 11 наших бійців, поранено — 41. За словами пана Лисенка, поки що не відомі втрати бійців одного з батальйонів територіальної оборони, які натрапили на блокпост терористів на околицях Донецька і були розстріляні шквальним вогнем після того, як убили снайпера терористів. За даними бойовиків, загинуло семеро українських бійців, 13 отримали поранення і їх направили в лікарні Донецька. Декілька бійців відступили соняшниковим полем, але терористи не стали їх переслідувати через замінування цієї території.

Лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош написав на своїй сторінці у «Фейсбуцi», що йдеться про його однопартійців, які потрапили в засідку: «Маємо страшні втрати... Помстимося!!!». Пан Лисенко відкидає партійний чинник: «Це люди зі складу батальйону територіальної оборони. Маю наголосити, що якщо людина йде служити у військове формування, збройні сили та інші, вона автоматично припиняє своє членство в будь-якій політичній партії. Тому казати про те, що «Правий сектор», — недоречно, бо це політична сила».

Не всі найманці бажають помирати на Донбасі. Днями чеченські бойовики (так звані «кадировці») звернулися до штабу АТО і запропонували перемовини щодо їхнього безпечного виходу в Росію, повідомляє прес-центр АТО. Інші ж терористи у безсильній злобі продовжують нищити інфраструктуру — руйнують школи, мости та мінують шахти. Так, за даними РНБО, в результаті обстрілів терористів iз російської зброї пошкоджено вже 143 навчальні заклади, а у Свердловську бойовики захопили всі шахти. В адміністративно-побутових будівлях шахт бойовики облаштовують свої штаби та бази, адже тут є світло, вода і зв’язок.

А ТИМ ЧАСОМ…

За словами заступника глави МЗС Данила Лубківського, принаймні 350 людей залишаються заручниками у терористів на Донбасі. Днями у Донецьку терористи «ДНР» затримали журналіста, блогера та громадського діяча Дмитра Потєхіна, якого вони звинувачують у шпигунстві. Позавчора ж у Луганську просто з будинку бойовики викрали брата нардепа Олега Ляшка — Сергія, якого нині утримують у підвалі захопленого приміщення СБУ.

«Я йому багато разів радив виїхати із сім’єю з міста, попереджав, що його можуть викрасти через мене. Але він відмовлявся, не вірив, що вони його знайдуть. Сергій — майор, служить в МЧС і до останнього дня виїжджав на гасіння пожеж у місті. Братуха, тримайся, все одно переможемо!» — зазначає депутат.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>