Прошу, панночко, до чаю

13.08.2014
Прошу, панночко, до чаю

Випічка за польськими рецептами надзвичайно смачна.

Можливості всесвітньої інтернет-мережі практично безмежні: сидячи біля комп’ютера, можеш знайти собі рецепти страв хоч польських, хоч американських, хоч мешканців західноафриканської країни Буркіна-Фасо — якщо, звичайно, знаєш мови. Особливих проблем iз польською не мають мешканці Західної України. Тому рецепти вже випробуваних страв сусідньої держави поширюють зрозумілою усім українською.

Три кольори

Отже, смачний «Вспаняли плєсняк Божени», пляцок (торт) iз білковим кремом і варенням. Для приготування тіста потрібно 3,5 склянки борошна, 5 жовтків, 1,5 пачки маргарину (зазвичай, у пачці 200 г), столова ложка цукру, 2 чайні ложечки порошку до печива, дрібка солі, ваніль або ванільний цукор, 2-3 столові ложки какао. З усiх інгредієнтів, окрім какао, замішуємо тісто і ділимо його на 3 частини. В одну додаємо какао і ретельно вимішуємо. Дві частини кладемо в холодильник.

Для крему потрібно 5 білків, 1,5 склянки цукру, 2 столові ложки крохмалю (можна замінити екстрактом лимонного киселю) та 250 г сливового повидла або іншого густого кислуватого варення для перемащування коржів. Збираємо пляцок: на дно дека викладаємо розкачану одну половинку світлого тіста. Змащуємо густо повидлом або варенням. Далі дістаємо з холодильника темне тісто і натираємо зверху на грубій тертці. На темне тісто викладаємо збиті з цукром і крохмалем білки і насамкінець зверху тремо біле тісто. Випікати приблизно 50 хвилин (до години) при температурі 180—190 градусів.

За польським рецептом можна спекти кольоровий яблучний пиріг. Для тіста потрібно: 0,5 кг борошна, 125 г вершкового масла, 0,5 склянки цукру, 3 яйця, столова ложка сметани, чайна — порошку для печива, четвертина чайної — амонiаку (без нього коржі будуть сухуваті). Борошно змішуємо з маслом і порошком для печива, сметану з амонiаком і борошном. Окремо збиваємо до пишної маси яйця з цукром. Вводимо її до борошняної частини і замішуємо тісто. Розділяємо на три частини і печемо три коржі.

Для оригінального перемащування потрібно 1,5-2 кг яблук та три пачки екстракту желе різних смаків і відповідно кольорів, наприклад, лимонний, малиновий (вишневий, полуничний) і ківі. Яблука помити, натерти на грубій тертці й зварити, щоб були м’які. Ще гарячою яблучну масу поділити на три рівні частини. В одну додати екстракт желе червоного кольору, в іншу — зеленого, а ще в інший — жовтого. Гарячими кремами по черзі перемастити коржі. Коли пиріг охолоне, його можна залити зверху шоколадною помадкою (50 г масла розтопити і розвести у ньому 2-3 ложки какао, додавши 1-2 столові ложки цукру).

Шість прошарків

Сирник по-польськи — також надзвичайно смачно, у розрізі він шоколадний із білими вставками геометрично неправильних форм. Його готують із трьох частин: шоколадної маси, сирної і глазурі. Для шоколадної потрібно: склянку молока, 125 г вершкового масла, 3 столові ложки какао, 3 яйця, 50 г чорного шоколаду, 130 г цукру, 2 склянки борошна, столова ложка розпушувача тіста. Для сирної маси: 750 г кисломолочного сиру, 150 г цукру, 3 яйця, столова ложка картопляного крохмалю, 50 г вершкового масла. Для глазурі: 80 г чорного шоколаду та 2 столові ложки сметани.

Починаємо з приготування шоколадної маси. Наливаємо у каструльку молоко та додаємо подрiбнене вершкове масло. Додаємо какао та 50 г чорного шоколаду й цукор. Ставимо на повільний вогонь та помішуємо суміш доти, допоки вона не стане однорідною. Не кип’ятити. Знімаємо з вогню й залишаємо вистигати. Поки суміш вистигає, зіб’ємо три білки до густоти. Коли суміш охолола, додаємо 3 жовтки, просіяне борошно з розпушувачем та акуратно вводимо білки.

Сирну масу готуємо так. До сиру додаємо цукор і збиваємо масу блендером, допоки не перетвориться на однорідну. Додаємо три жовтки, борошно, крохмаль та шматочки вершкового масла. Насамкінець акуратно вводимо три збиті білки.

Коли обидві маси готові, беремо форму, змащуємо вершковим маслом, на дно виливаємо одну третину шоколадної маси, розподіляємо її рівно. Потім ложкою хаотично, як заманеться, викладаємо сирну масу. Зверху її заливаємо шоколадною масою. Ще викладаємо сирну — і так допоки не закінчиться. Зверху розрівнюємо. Випікаємо при температурі 180 градусів до готовностi, яку перевіряємо зубочисткою. Вимкнувши духовку, привідкриваємо її і залишаємо сирник у ній на 20 хвилин. Тим часом готуємо шоколадну помадку: на водяній бані розтоплюємо шоколад зі сметаною до однорідності. Наносимо на охололий сирник.

Надзвичайний 6-шаровий пиріг зі смаком сливового варення, кунжуту, халви, кокосової стружки і меду називається «Самозванець». Для першого коржа потрібно: 50 г вершкового масла, столова ложка меду, дві — цукру, 200 г білого кунжуту. Для тіста потрібно: 2,5 склянки борошна, 200 г вершкового маргарину, 0,5 склянки цукру, 5 яєчних жовтків, чайна ложка розпушувача тіста, 20 г ванільного цукру. Для другого коржа: 5 столових ложок кислуватого сливового джему, 5 яєчних білків, склянка цукру, 200 г кокосової стружки. Для халвового крему: 200 г ванільної халви, 200 г вершкового масла, третина склянки цукрової пудри.

Спочатку готуємо тісто. Треба посікти ножем маргарин у борошні, просіяному з розпушувачем. Додати цукор і швидко розтерти на крихту. Додати жовтки. Замісити тісто й поставити його у холодильник на 40—50 хвилин. Далі треба розділити тісто на двi рівні частини. Найкраще брати квадратне деко, розміром 25х25 см. Застелити його кулінарним папером і рівномірно розподілити на ньому руками одну чаcтину тіста. Зверху покрити сливовим джемом. Потім білки збити на круту піну, поступово додаючи цукор. Вмішати у білкову піну частинами кокосову стружку. Викласти кокосову масу на сливовий джем і випікати цей корж приблизно 25—30 хвилин при температурі 180 градусів, допоки зверху не підрум’яниться.

Для другого коржа у сковорідці чи каструльці треба поєднати вершкове масло і цукор. Нагріти до легкої карамелізації. Додати мед (можна штучний) та кунжут. Готувати, помішуючи, 1-2 хвилини до легкого зарум’янювання насіння. Тоді вже другу частину тіста розподілити на деко, покритому кулінарним папером, і на тісто рівномірно викласти закарамелізований кунжут. Випікати приблизно 20 хвилин при 180 градусах, допоки і цей корж трохи не підрум’яниться.

Тим часом готуємо крем. Спочатку на пухку масу треба збити масло з цукровою пудрою. Далі в неї частинами додати покришену халву, постійно збиваючи, — має бути пухка і ніжна маса з легким ванільно-халвовим смаком.

Залишається лише скласти цей кулінарний шедевр воєдино. На нижній пісочно-кунжутний корж викладаємо халвовий крем. Зверху кладемо пісочно-кокосовий корж. Злегка притискаємо. І мінімум на добу відправляємо у холодильник. Увесь надзвичайний смак розкриється, коли смакуватимете пиріг дві доби. Перед подачею «Самозванця» нарізаємо його квадратиками.

Смачного!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>