АТО на паузі

07.08.2014

Під час наради з керівниками силових відомств Президент Петро Порошенко учергове наголосив, що за два місяці зона проведення антитерористичної операції скоротилась на три чверті. «Мужністю та героїзмом, звитягою та ціною свого життя українські воїни день за днем відвойовують нові населені пункти, звільняють нові території від окупації бандитів-найманців», — сказав глава держави. І одразу запропонував перевірити на мужність ще й воєнкомів, на яких є чимало нарікань під час чергової хвилі мобілізації. Президент доручив Генпрокурору і голові СБУ звернути увагу на факти корупції у військкоматах. І запропонував направляти воєнкомів на 45 днів у зону АТО, а на їх місце призначати поранених бойових офіцерів.

Утім днями визвольний наступ української армії дещо загальмував. Навіть навпаки: позавчора сили антитерору вперше залишили звільнене стратегічно важливе місто Ясинувата. Таке рішення штаб АТО ухвалив нібито через загрозу життю великої кількості мирного населення. За словами речника РНБО Андрія Лисенка, наші війська відійшли «на перші позиції, тобто на околиці міста». Лише коли люди вийдуть із міста і загроза мине, сили АТО остаточно звільнять Ясинувату.

Водночас кільце оточення навколо позицій російських найманців стискається в районах Стаханова, Алчевська та Луганська. Істеричні спроби бойовиків вирватися з оточення призводять до нових жертв. За попередню добу загинуло 18 українських військових, ще 54 отримали поранення. Наші бійці знищили артилерійським вогнем дві установки «Град» терористів та їх екіпажі в Шахтарському районі Донеччини. При цьому досі лишається невідомою доля 11 українських військових після запеклого бою у Шахтарську минулої п’ятниці.

Позиційні бої тривають і на околицях Донецька, переважно у Петровському і Калінінському районах. Міськрада навіть повідомила про авіаудар, однак у прес-центрі АТО зазначають, що у цей час бойові літаки не вилітали. У РНБО додають, що жоден український літак не обстрілював Донецьк і взагалі наша авіація не бомбардує міста (чутки про авіаудари ширилися ще й серед мешканців Красного Луча, де в районі центрального ринку позавчора сталося кілька вибухів).

Якщо йдеться про гул від літака, який чули, то це дійсно був літак, але літак зв’язку. Цей літак забезпечує зв’язок штабу АТО з віддаленими підрозділами, які несуть зараз службу і тримають оборону на рубежах, — пояснює пан Лисенко. — Це літак-ретранслятор. Він постійно змінює свій маршрут перельоту, щоб його не було збито. З нашого боку удару не було. Тому це могла бути гаубиця чи інший вид озброєння, нагадую, що саме бойовики обстрілюють міста».

Украй небезпечно й у Горлівці, де від початку артилерійських обстрілів, за даними міськради (контрольованої бойовиками), вже загинули 33 мирні жителі, ще 129 отримали поранення. Терористи продовжують знищувати інфраструктуру: у Горлівці вони підірвали пішохідний міст, який пов’язує два райони міста. Загалом диверсантами пошкоджено на Донбасі 17 мостів, знеструмлено 62 населені пункти.

Бандити продовжують нищити і залізничну інфраструктуру, використовують для цього навіть танки, «катаючись» ними по коліях та стрілочних переводах. Робота основних вантажних залізничних вузлів Дебальцеве та Микитівка — практично паралізована через мінування. Терористи навмисно пошкодили також магістральну кабельну лінію на дільниці Ясинувата — Красний Луч, через що 8 міст — Дебальцеве, Дзержинськ, Артемівськ, Горлівка, Краматорськ, Дружківка, Костянтинівка та Слов’янськ — залишилися без зв’язку.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У силових відомствах працюють над тим, щоб впровадити якнайбільше агентів у терористичні організації, повідомляє радник глави МВС Антон Геращенко. «Я спеціально публікую цю інформацію, для того щоб терористи знали про те, що ми у МВС думаємо й робимо все для того, щоб ускладнити, а потім і унеможливити їхню роботу з дестабілізації ситуації в областях, які не зачіпає АТО, — зазначає посадовець. — Щоб вони почували себе смертниками-камікадзе, що йдуть на черговий теракт, як на останній у своєму житті, тому що, швидше за все, загинуть при спробі до втечі!».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>