Українське дратує

30.07.2014

Російська агресія проти України набуває зовсім несподіваних форм. Днями у болгарському дитячому таборі «Містрал» дітям, які захотіли відзначити День українського прапора в національних строях, заборонили одягати вишиванки та будь-які інші атрибути української символіки. Керівник аніматорів, росіянин Ігор Абессiнов у присутності багатьох дітей з інших країн наказав дівчаткам зняти вишиванки. Дівчатка поскаржилися на таке свавілля своїм батькам, а ті звернулися за захистом до журналістів та інших відповідальних осіб.

Як з’ясувалося, інцидент із вишиванками — не єдине свідчення українофобських смаків Ігоря Абессiнова. Незважаючи на те, що сам педагог і артист в одній особі — із Києва, він притримується відверто проросійських поглядів, про що свідчать його світлини в соціальних мережах, де він любить позувати з російським прапором та георгіївською стрічкою. Як засвідчили діти, він також забороняв їм виступати на творчому конкурсі з українськими піснями. «Співайте російською або англійською», — процитували школярі слова Абессiнова.

Сам Абессiнов посилається на статут табору, де забороняється і українська, і російська символіка, а дозволяється лише болгарська. За правилами закладу, тим, хто порушує це правило, загрожує штраф у 125 євро. Однак українські школярі продемонстрували відео, де їхні російські ровесники співали рідною мовою і навіть використовували у виступі триколор.

Батьки українських школярів, які заплатили за путівки по 650 євро, переконані, що в ситуацію мають втрутитися дипломати. Вони вважають, що людина, яка переслідує дітей за національною ознакою, не має права працювати в дитячому таборі.

В українському МЗС обурені цiєю ситуацією. У суботу, 26 липня, український консул відвідав табір, поспілкувався з дітьми та паном Абессiновим. За словами речника МЗС Василя Зварича, Ігор Абессiнов визнав свою провину та вибачився перед дітьми. «Наразі МЗС України звернулося до міністерства закордонних справ Болгарії, щоб ті надали правову оцінку інциденту, а також — до Міністерства економіки та енергетики, у компетенції якого сфера туризму в Болгарії. Ми попросили, щоб табір пильно перевірили, адже ми маємо підозри, що вони не достатньо ретельно підходять до підбору педагогів», — прокоментував «УМ» ситуацію чиновник.

А ТИМ ЧАСОМ...

У Росiї небо синiм не буває

Державна Дума Російської Федерації ухвалила у другому читанні законопроект «Про заборону використання агресивних кольорів на території РФ». Такими кольорами виявилися жовтий та блакитний, поєднання яких у будь-якому вигляді з 1 серпня на території Росії заборонене. Згідно з законом, забороняється виробництво та імпорт товарів, які містять зазначені кольори, а також їх застосування на телебаченні, радіо, в оформлені інтер’єрів та у живописі.

Ініціатором законопроекту виступило Міністерство охорони здоров’я — як обґрунтував своє подання заступник міністра Харитон Орий, вони провели дослідження і виявили, що «майже у 98% досліджуваних під час перегляду телевізора поява на екрані комбінації жовтого і блакитного викликала агресивно-депресивний стан», а ще були випадки, коли люди розбивали телевізор або завдавали тілесних ушкоджень своїм рідним.

Цікаво, що на фестивалі «Нова хвиля» у Юрмалі багато зірок, зокрема й Алла Пугачова, на знак підтримки України одягнулися у жовто-блакитні кольори. Тепер за це можуть і покарати.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>