Світлофор на тарілці

23.07.2014
Світлофор на тарілці

(з сайта argo-shop.com.ua.)

Обираючи меню для обіду чи вечері, не обов’язково зациклюватися на давно випробуваних рецептах і традиційних поєднаннях інгредієнтів. Урізноманітнюють життя нові страви і нові смаки.

Солодкий кекс iз кабачками — це незвично, не дуже калорійно, смачно. Потрібно: 3 склянки борошна, по половинi чайної ложки порошку до печива, кориці й мускатного горіха, чайна ложка солі, 3 яйця, 2 склянки цукру, склянка рафінованої олії без запаху, 2 чайні ложки ванільного екстракту або ванільний цукор, натертий на грубій тертці середній кабачок (цукіні), по склянці подрібнених горіхів та шоколаду, чайна ложка цедри цитрини або помаранча. Духовку нагріти до 190 градусів. Бажано відразу дві форми змастити маслом і притрусити борошном. Просіяти разом борошно, порошок для печива, сіль, соду і корицю з мускатом. У великій мисці збити яйця, щоб трохи не вдвічі збільшився об’єм, додати цукор і продовжувати збивати, поки не розчиниться цукор. Додати олію, ваніль, кабачок, горіхи, шоколад і цедру. Все ретельно перемішати. Всипати борошно, перемішати. Розділити надвоє. Випікати близько години. Подавати зі збитою сметаною або маслом.

Нескладно приготувати капустяні оладки. Маленьку головку капусти треба відварити і подрібнити у кухонному комбайні. Додати одне яйце, ложку сметани і кілька ложок борошна, а ще пiвложки погашеної соди. Сіль, перець — за смаком. Можна додати спасеровану до м’якості подрібнену цибулю. Посмажити, як звичайні оладки. Подавати можна зі сметаною або з підсмаженою цибулею, зі шкварками.

Витвором кулінарного мистецтва можна назвати пиріг зі шпинатом і сиром під скоринкою з волоського горіха. Для приготування потрібно: 200 г борошна, 300 г кисломолочного сиру, 6 столових ложок олії, 300 г шпинату, ріпчаста цибулина, 4-5 зубчиків часнику, сіль, чорний мелений перець, мускатний горіх, 2 яйця, 150 г сметани, 50 г твердого сиру, волоські горіхи. Із борошна, 100 г кисломолочного сиру, олії і дрібки солі замісити тісто, загорнути в харчову плівку і залишити на 20 хвилин у холодильнику. На сковорідці спасерувати цибулю до прозорості, додати шпинат, потім часник, мускатний горіх, перець і сіль — все швидко прогріти й відставити трохи охолонути. Змішати у мисці решту вершкового сиру — 200 г сиру, яйця і сметану. У цю суміш додати шпинат і перемішати. Окремо натерти на дрібній тертці твердий сир.

У ступці подрібнити жменю волоських горіхів. Далі у форму викладаємо тісто і розрівнюємо, роблячи бортики. В отриману основу з тіста викладаємо шпинатно-сирну начинку і щедро посипаємо її зверху волоськими горіхами. Зверху притрушуємо тертим твердим сиром. Відправляємо у розігріту до 200 градусів духовку на 35 хвилин.

Любителі шпинату можуть посмажити яскраво-салатові млинці зі шпинатом. Десь на 10-11 млинців (як на налисники) потрібно: 2 пригорщі листя шпинату, 4-5 листочків зеленої петрушки, 340 мл рідини (мінеральна вода + молоко, приблизно порівну), 2-3 яйця, склянка борошна, столова ложка олії без запаху, 2-3 зернятка коріандру, за смаком сіль і перець. Шпинат вимити й обрізати листочки від пагінців. Усі складники закласти в блендер і змолоти кілька разів, поки не утвориться однорідна маса. Розігріти сильно пательню і випікати млинці. Тісто дуже ніжне, тому треба намагатися не порвати млинчики. Найкраще наповнити їх сиром. Можна подавати зі сметаною. Або зробити ефектний і незвичайний соус із 100 г вишень, столової ложки цукру та 50 г коньяку, рому чи лікеру. Вишні помити й видалити кісточки, викласти на нагріту сковорідку. Прогрівати їх хвилин п’ять на середньому вогні. Коли стануть м’якими, додати цукор і влити алкоголь. (Алкоголь на сковорідці загориться полум’ям — не обпечіться. Дайте вогню погоріти, буквально через кілька секунд він згасне). Проваріть соус ще трошки, щоб розчинився цукор. Гарячим виливайте його на чудернацькі налисники, які ще зверху можете притрусити подрібненими горіхами.

ОРИГІНАЛЬНО

Шпинат iз грушею

Для приготування цього оригінального салату краще брати молодий шпинат iз маленькими листочками. Хоча підійдуть і більші. Отже, 250 грамів свіжого шпинату, спіла велика груша (краще жовта) і жменя подрібнених горіхів. На велику тарілку викласти шпинат, зверху — шматки груші та горіхи. Останній штрих — заправка, яку готуємо зі столової ложки гірчиці, двох — оливкової олії та винного оцту (якщо звичайний — вистачить і однієї столової ложки). Усі компоненти треба змішати і добре збити (виделкою чи у блендері). За смаком посолити і поперчити.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>