Де літають глухарі?

23.07.2014
Де літають глухарі?

Науковці Національного природного парку «Верховинський» розпочали реалізацію програми з відтворення популяції глухаря. Упродовж останнього півстоліття через інтенсивні лісозаготівлі, браконьєрство та безсистемний розвиток туризму в Українських Карпатах різко скоротилася чисельність цього найбільшого і найкрасивішого представника ряду куроподібних. Нині на території нашої держави, за найоптимістичнішими оцінками, налічується лише близько трьох тисяч особин цього виду.

Поліпшити цю невтішну статистику беруться прикарпатські природоохоронці. «Ми будемо інкубувати глухаря з подальшою адаптацією до природного середовища, — розповів «УМ» директор Національного природного парку «Верховинський» Михайло Нечай. — Глухар у нас дуже комфортно почувається, позаяк територія парку — верхів’я Білого і Чорного Черемошів — це найбільш віддалена і важкодоступна частина Українських Карпат. Кормова база теж достатня: глухар поїдає переважно ягоди брусниці, чорниці, хвою ялиці та смереки».

Найближчим часом спеціалісти збираються провести точний підрахунок кількості глухарів на територіях тутешніх Чивчинських та Гринявських гір. Завдяки підтримці Всесвітнього екологічного фонду на «озброєння» парку «Верховинський» надійшли так звані фотопастки — пристрої, що закріпляються на деревах й автоматично фіксують політ заданих видів птахів та обліковують їх.