Президент хоче в Донецьк

10.07.2014
Президент хоче в Донецьк

Український блокпост біля Святогорська. (з сайта «Українська правда».)

Низка військових експертів і політологів вважає, що ситуація, яка склалася на Донбасі після звільнення низки райцентрів та блокування бойовиків у Донецьку та Луганську, є сприятливою для сил антитерору. Саме тому керівництву АТО слід максимально швидко готувати фінальну стадію антитерористичної операції. Зараз бойовики демонструють активність переважно навколо пропускних пунктів (лише протягом попередньої доби позиції сил АТО обстрілювалися шість разів, загинуло троє українських вояків), адже без «коридорів» на кордоні з російською «гуманітаркою» у вигляді зброї та амуніції терористи довго не протримаються. Чимало зброї, амуніції та бронетехніки бойовики втратили, або покинули під час панічної втечі зі Слов’янська і Краматорська, де нині потроху налагоджується мирне життя. Водночас затягування зі звільненням Донбасу може дозволити терористам поповнити власні лави новими «добровольцями», у тому числі примусово, зміцнити позиції та отримати нові партії зброї з Росії.

Терористам мало зброї

Про те, що зброю і техніку бойовикам постачає саме Росія, красномовно засвідчив оприлюднений днями в iнтернеті відеозапис спілкування в Донецьку кремлівського пропагандиста Сергія Кургіняна з лідерами сепаратистів, серед яких був і самопроголошений «губернатор» Павло Губарєв. Бойовики зі Слов’янська зокрема скаржилися, що Росія останнім часом недостатньо їм допомагає. А Губарєв додав, що вони хоча й отримали танки, але не мають бойових розрахунків на них.

«Я вважаю, що до останнього часу військові поставки йшли до вас жахливо. Починаючи з цього моменту, вони пішли краще. Їх категорично не достатньо, тому в нас розбіжностей немає. Моє завдання — переконати російську громадськість, що у вас має бути багато «Фаготів», багато «Корнетів», надати вам багато «Ігл», і звичайно, ви маєте отримати не таку автоматичну зброю, як у вас зараз, — говорить на відео Кургінян. — Думаю, що і зі зброєю ми допоможемо, і будуть ті пристрої, які я назвав, і буде техніка, яка вам необхідна».

Поки що ж терористи вдаються до провокацій. Так, невідомі в камуфляжній формі назвали себе бійцями Нацгвардії і вивели на площу в селі Жовте Луганської області місцевих жителів, поставивши поруч дві установки «Град». Якби сили АТО завдали удару у відповідь, це призвело б до людських жертв. І це при тому, що підрозділи Нацгвардії не мають на озброєнні установок «Град» і закликають людей не піддаватися на провокації терористів.

Водночас українським військовикам у районі села Дмитрівка Донецької області вдалося знищити прицільним артилерійським вогнем дві системи реактивного вогню БМ-21 «Град» бойовиків.

Люди не хочуть жити під дулами автоматів

Паралельно диверсанти наполегливо сплановують теракти проти керівництва держави. Нагадаємо, що на початку тижня вдалося попередити замах терористів на главу МВС Арсена Авакова та командувача Нацгвардії Степана Полторака під час їхнього перебування у звільненому Артемівську. Позавчора ж, ще до приїзду Президента Петра Порошенка до Слов’янська, були виявлені дві диверсійні групи, які планували теракт. За словами речника Президента Святослава Цеголка, диверсантів затримали за 40 хвилин до приїзду глави держави. Тож Верховний Головнокомандувач, хоча й в оточенні чисельної охорони, але зміг поспілкуватися з мешканцями Слов’янська, ознайомитися з поверненням міста до мирного життя (саме ввечері у вівторок в місті відновили електропостачання) та вручити нагороди воїнам-визволителям.

Президент Порошенко висловив сподівання, що найближчим часом він зможе відвідати Донецьк і Луганськ. «Звільнення міст на Донбасі — це не тільки військова операція. Це стало можливим, коли самі люди зрозуміли, що не хочуть далі жити під тиском, під дулом автоматів бандитів», — зазначив глава держави. На думку Петра Порошенка, операція на Донбасі стала народженням справжньої української армії, а бої, що відбуваються зараз на сході країни, є боями за незалежність України.

Президент також упевнений, що його мирний план буде імплементований і підтриманий і в Донецьку, і в Луганську так само, як він був підтриманий у Слов’янську, Дружківці, Костянтинівці, Артемівську і в усьому світі. Глава держави готовий до діалогу з тими, хто складе зброю і скористається амністією. Він також готовий до переговорів, але не з лідерами сепаратистів, а «зі справжніми господарями Донбасу: металургами, шахтарями, з людьми, які сьогодні представляють найбільшу силу, але були затиснуті силою зброї».

Розцінки від «Стрілка»

Поки ж Президент лише планує приїхати до Донецька, обласний центр буквально «кишить» терористами. Позавчора в Донецьку відбувся збiр польових командирів бойовиків. Результати збіговиська невідомі, але, судячи з усього, одному з лідерів, російському диверсанту Ігорю Гіркіну («Стрілку»), вдалося зміцнити свій авторитет у середовищі терористів Донецька після втечі зі Слов’янська. Адже того ж дня він дав інтерв’ю донецькому телебаченню, в якому визнав, що мільйонне місто, комендантом якого він себе проголосив, не готове воювати з українською армією через великі втрати серед бойовиків і погане постачання.

Гіркіна турбує, що в нього замало бойовиків, як для мільйонного Донецька. «Мені потрібно 8—10 тисяч людей: або щоб вони самі прийшли, або щоб були призвані», — заявляє диверсант. І додає, що терористична ДНР створюватиме контрактну армію, найманцям якої платитимуть від 5 до 8 тисяч грн. на місяць. Мовляв, «за місцевими мірками, це досить серйозні суми».

«Стрілок» також запроваджує військово-польові суди, які суворо каратимуть за законами воєнного часу донеччан і бойовиків, якi скоїли злочини. Він також визнає, що його бойовики спричинили чимало інцидентів iз місцевим населенням, але просить донеччан зрозуміти, що його підлеглі «місяцями не вилазили з окопів»...

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>