Перелом на Купала

08.07.2014
Перелом на Купала

Люди у звільнених містах по-справжньому зголодніли. І за нормальними продуктами, і за нормальним життям. (з сайта twitter.com.)

Ще минулої п’ятниці по обіді секретар РНБО Андрій Парубій доповідав, що українські сили АТО контролюють дві третини території Донецької та Луганської областей: 23 iз 36 районів. Але вже за добу ця інформація застаріла. Під вечір того ж дня українська армія звільнила стратегічно важливе селище Миколаївка у передмісті Слов’янська. В полон потрапило півсотні бойовиків разом зі своїм лідером на прізвисько «Скорпіон», водночас було звільнено півтори сотні жінок та дітей, яких дві доби утримували у підвалі Будинку культури. На думку багатьох експертів, у тому числі й закордонних, вітчизняні сили антитерору продемонстрували максимальний професіоналізм не лише під час звільнення Миколаївки, а й наступного дня — коли зайняли головне кубло терористів — місто Слов’янськ (заручники тут вийшли на волю самі, побачивши, що їхні кати втекли, і радо вітали українську армію), а під вечір звільнили ще й Краматорськ, Дружківку та Костянтинівку. В неділю українські прапори майоріли вже й на адмінбудівлях Артемівська, а українські військові та бійці добровольчих батальйонів вступили у запеклі бойові зіткнення поблизу Донецька та Луганська (зокрема, під Карлівкою під час розвідки боєм було знищено десятки терористів). У звільнених містах військові розміновують численні об’єкти, знаходять буквально тонни вибухівки та велику кількість російської сучасної зброї.

Терористи тікали без бою

Такий корінний перелом у ході АТО напередодні свята Івана Купала багато в чому вдалося досягнути завдяки перекриттю каналів постачання бойовиків зброєю та провіантом iз російського боку. Тим більше що бойовики не стали боронити Слов’янськ, а втекли до обласних центрів, на ходу скидаючи бронежилети та «колорадські» стрічки й перевдягаючись у цивільний одяг.

Отже, головні битви ще попереду. Тим більше що напередодні цього визвольного маршу сил антитерору одна з диверсійних груп намагалася здійснити теракт проти керівництва шатбу АТО, але була нейтралізована. Станом на вчора ситуація залишалася напруженою у семи містах Донеччини і Луганщини — Донецьку, Горлівці, Луганську, Сніжному, Антрациті, Краснодоні та Сiверськодонецьку.

Виникає запитання: чому сотням терористів зі звільнених міст вдалося втекти? Чому їх не взяли в кільце, не полонили, а найзатятіших не знищили? Намагалися зберегти життя українських бійців? Але ж тепер найбільші міста Донбасу буквально «кишать» бойовиками, і «зачистити» їх у тому ж Донецьку з мільйонним населенням буде вкрай важко.

Тим більше що нині лідер донецьких сепаратистів Павло Губарєв ледь не порівнює себе з Кутузовим, мовляв, «ми не втікаємо, а продовжуємо передислокацію» та «виграємо час перед вирішальним переможним боєм». А лідер російських найманців Ігор Гіркін («Стрілок»), який ще напередодні прогнозував, що без допомоги Росії його гарнізон у Слов’янську знищать за тиждень (сталося це вже за добу. — Ред.) оголосив себе військовим комендантом Донецька. Утім, за окремими даними, до Донецька його не пустили конкуруючі загони бойовиків, тож у неділю «Стрілка» нібито вже бачили в Луганську.

За словами терориста Гіркіна, при відступі зі Слов’янська і Краматорська бойовикам вдалося зберегти «від 80 до 90 відсотків особового складу і 90 відсотків озброєння». Загинула нібито лише бронегрупа, що здійснювала відволікаючу атаку.

Водночас, за словами секретаря РНБО Андрія Парубія, багатьом бойовикам вдалося врятуватися лісами та полями, адже їм дозволили вийти з міст, щоб не постраждало мирне населення. При цьому терористів зустрічали вогнем на блокпостах. Міністр оборони Валерій Гелетей також спростовує припущення, що бойовикам просто дали піти. За його словами, величезну колону терористів, які відступали зі Слов’янська в ніч на суботу, силовики не пропускали, а знищили її ядро.

«Якщо будете їхати з міста Слов’янськ на Артемівськ, ви побачите десятки важкої техніки, багато вбитих сепаратистів, — заявив Гелетей. — Але колона була досить довгою, тож одночасно знешкодити всю колону було непросто, місцевість дозволяла їм сховатися у різних місцях. Але це не говорить про те, що їм була надана можливість втекти. Я вважаю, що ядро, а це більше десяти одиниць важкої техніки, було знешкоджене».

Додамо, що окремі нечисленні групи бойовиків нікуди не втекли і вже після звільнення міст атакували бійців антитерору, але їх знищували на місці.

На Донецьк і Луганськ чекає блокада

Зрозуміло, що мешканці Донецька та Луганська украй наляканi збільшенням кількості терористів на своїх вулицях у рази. Адже, за чутками, по великих містах буде завдано авіаударів. Утім у РНБО зазначають, що тактика українських силовиків виключає масоване бомбардування населених пунктів.

«По містах завдавати авіаційних ударiв ніхто не буде, — заспокоює ще й командувач Нацгвардії Степан Полторак. — Ми не станемо безладно вести вогонь. У тому ж Донецьку спочатку необхідно провести відповідні розвідувальні заходи. Зараз наше головне завдання — звільнити весь Донбас від людей, які не хочуть жити в мирі. Тому наша тактика буде наступальною. Ми будемо їх переслідувати і знищувати. З тими, хто добровільно здасть зброю, розбиратимуться правоохоронні органи. А ми з ними будемо розмовляти дуже жорстко!».

Заступник секретаря РНБО, екс-керманич Міноборони Михайло Коваль додатково роз’яснює, що Донецьк і Луганськ буде узято в повну блокаду, після чого проведуть «заходи, в результаті яких терористи будуть змушені скласти зброю».

«Звільнення міст передбачає стратегічний план Президента Порошенка, — каже пан Коваль. — У плані показано, хто і як звільняє міста, — Нацгвардія, ЗСУ, а в прикордонних регіонах — і Держприкордонслужба. Слідом за нашими частинами йдуть міліція та цивільний персонал, які братимуть на себе відповідальність за визволення регіону».

ПРЯМА МОВА

Петро Порошенко, Президент України:

— Над містом, яке бойовики вважали своєю неприступною фортецею, знову гордо майорить Державний прапор України. Це ще не повна перемога, і не час для салютів. Але очищення Слов’янська від озброєної до зубів банди нелюдів має величезне символічне значення. Це — початок перелому в боротьбі з бойовиками за територіальну цілісність України. Я дуже далекий від ейфорії. Ситуація дуже важка. Терористи зараз окопуються у великих містах. Попереду ще чимало випробувань. Мій наказ у силі — звужувати кільце навколо терористів. Водночас я ще раз жорстко наказав силовикам при звільненні міст, селищ та сіл забезпечити виточену вивіреність у проведенні операцій та максимальний захист мирного населення.

 

Борис Філатов, заступник голови
Дніпропетровської облдержадміністрації:

— «Прорив бойовиків» чи їхня «втеча»? «Передислокація ополченців» чи «розгром терористів»? Тисячі аналітиків і просто розумників ламають клавіатури, бажаючи дати свою оцінку того, що відбулося у Слов’янську. Але ми забуваємо про елементарне. Слов’янськ — це символ, обраний російськими стратегами як плацдарм для наступного переможного маршу зі звільнення «руського міра». Саме звідси вони бажали залити своїм коричнево-чорним гноєм усю країну. Попередньо «освятивши» свої криваві хоругви у Святогірській лаврі. Слов’янськ — це стратегічний пункт на перетині важливих магістралей. Звідси можна було робити прорив у будь-якому напрямку південного сходу України. Але в них не вийшло! Тому не треба сумувати. Давайте радіти. Бо Слов’янськ — знову наш!

 

Андрій Парубій, секретар РНБО:

— Групи бойовиків, які прибули з Росії на Донбас, мають на меті якомога довше дестабілізувати ситуацію, добитися боїв, де б могла бути загроза мирним жителям. Тому заяви Путіна про необхідність перемир’я є лише лукавством. За даними розвідки, Росія планує і надалі розбалансовувати ситуацію в південних і східних регіонах України. Навіть дано завдання для стратегічних інститутів у Росії вивчати і проводити інформаційну кампанію зi створення так званої «Новоросії». У нас є відомості, що на вересень-жовтень iде планування нової хвилі дестабілізації у восьми південних і східних областях України під умовною назвою «Золота осінь».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>