Ефект Фенікса

08.07.2014

Катерина ПЕТРОВА, Наталія ХМАРА

Після відступу бойовиків вулиці Слов’янська та інших міст Донецької та Луганської областей перетворилися на повоєнні пустки. Вже п’ятого липня Президент України доручив надати невідкладну гуманітарну допомогу їх жителям. Прем’єр-міністр був вимогливим — він доручив голові Донецької ОДА Сергію Таруті, міністрам, керівникам інших центральних органів виконавчої влади та головам облдержадміністрацій, прилеглих до Донецької та Луганської областей, відновити життєзабезпечення цих міст в одноденний термін.

На допомогу Слов’янську і Краматорську одними з перших мобілізувалися представники Всеукраїнської аграрної ради з Донецької, Дніпропетровської, Запорізької та Луганської областей. Вони надіслали до звільнених міст продовольчий вантаж вагою в 4,5 тонни. Жителі Слов’янська отримали картоплю, свіжий хліб, овочі, м’ясо, цукор, крупи. Протягом вихідних слов’янцям iз вантажівок роздавали харчі: хліб, воду та по палиці ковбаси в одні руки. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який приїхав на місце подій по свіжих слідах, пообіцяв місцевим протягом кількох днів дати світло і воду та поновити телевізійний сигнал.

Чиновник також обіцяв відновити видачу пенсій, щойно з’явиться світло і запрацюють казначейства.

Уже в неділю в Слов’янську та Краматорську відновили роботу Державне підприємство поштового зв’язку Укрпошта та відділення Ощадбанку.

«Наразі всі установи Ощадбанку в Донецькій області працюють у звичайному режимі. Безперебійно приймають комунальнi платежі, виплачують зарплати, пенсії, соціальну допомогу та здiйснюють інші операції. Служба інкасації працює у звичайному режимі, постійно поповнюють банкомати готівкою», — повідомляють у прес-службі банківської установи. Нагадаємо, що, з міркувань безпеки, відділення Ощадбанку в Слов’янську та Краматорську з 5 травня не працювали.

Чиновники обіцяють днями вирішити і гостре транспортне питання. «Укрзалізниця» вже в понеділок відновила рух усіх електропоїздів формування Південної залізниці, що курсують у напрямку Донецької області. Наразі рух намагаються відновити до Слов’янська та Красного Лиману. Протягом кількох місяців ці міста були відрізані від залізничної мережі. У травні залізниця відмінила до стабілізації ситуації курсування 29 приміських поїздів на Донецькій залізниці та 4 — на Південній залізниці. Окрім того, було обмежено маршрути 9 приміських поїздів по Донецькій залізниці та 10 — по Південній залізниці.

В Артемівську вчора відновили тролейбусний рух, який був призупинений на час проведення військової операції.

Стосовно легкового транспорту, головне завдання, яке стоїть перед комунальними службами на даний момент, — розчистити магістралі та звільнити під’їзди до звільнених міст.

«Нам потрібно буде розширити коридор. Зараз почнуть сюди (до Слов’янська. — Ред.) рухатися багато вантажiв, народ, і в нас там величезна проблема. Зараз ми дали команду розчистити дорогу і відновити альтернативні шляхи», — відзвітував Авакову голова Донецької облдержадміністрації Сергій Тарута. Також, за його словами, у Слов’янську і Краматорську вже вирішили проблему вивезення сміття.

Для збереження миру і порядку вулицi міст патрулюватимуть посилені загони міліції.

ДО РЕЧІ

У звільнених від бойовиків містах Донецької області провайдери знову ввімкнули українські телеканали. У Краматорськ уже повернули в ефір «1+1», «Інтер» і «5-й канал».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>