Європейські українці

02.07.2014

Напередодні підписання економічної частини Угоди про асоціацію з Євросоюзом соціологи з’ясували, як змінилися настрої населення щодо вектора зовнішньополітичного спрямування України. Як зазначають експерти, значна частина суспільства чекає від підписання позитивних змін, а підтримка євроінтеграції сягнула найвищого рівня за останні роки. Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного спільно Фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» та Центром Разумкова з 14 до 18 травня в усіх регіонах країни, за винятком Криму. Усього було опитано 2011 респондентів, теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

За словами директора «Демініціатив» Ірини Бекешкіної, підтримка вступу України в Євросоюз на сьогодні становить 53% — це найвищий показник за увесь час проведення досліджень. Проти членства в ЄС виступають 35,5% опитаних, решта зі своїм ставленням до цього питання поки що не визначилися.

Водночас підтримка Митного союзу неухильно падає. За входження України в це об’єднання Росії, Білорусі та Казахстану тепер виступає 24,5%, проти — 61%, не визначилися — 14% респондентів. За 5 років Митний союз втратив понад 33% своїх прибічників.

Принагідно соціологи поцікавилися, чи відчувають українці себе європейцями. Ствердно на це запитання відповіли тільки 38% громадян, негативно — 54%. Порівняно з груднем 2013 року частка тих, хто не почувається європейцем, зросла з 50% до 54%.

«Можна сказати, що отримані наприкінці 2013 року результати опитування відображали радше ситуативний сплеск проєвропейських настроїв, а не довгострокову тенденцію», — коментує Ірина Бекешкіна. І зазначає, що засмучуватися через такі результати не варто, оскільки, незважаючи на останні тенденції, з кожним роком кількість українців, які відчувають себе європейцями, зростає: «Якщо порівняти нинішнє дослідження з 2008 роком, то на той час лише 25% громадян вважали себе європейцями, а 70% — ні. На сьогодні, як ми бачимо, показники кращі, що свідчить про наявність позитивної динаміки».

У регіональному розподілі найбільше тих, хто вважає себе європейцями, серед мешканців Західної України — 59%, а найменше на Донбасі — 11%. У центрі країни приналежність до Європи відчувають 43% населення, на півдні — 38%. За словами соціологів, основні причини, чому люди не відчувають себе європейцями, — низькі заробітна плата, соціальні виплати й матеріальне забезпечення.

Відповідно, саме покращення життя українці передусім очікують від підписання Угоди про асоціацію з ЄС. І в цьому полягає великий ризик розчарування, адже експерти попереджають: швидких змін сподіватися не варто.

«Головна загроза як рейтингу Президента Порошенка, так і підтримці Євросоюзу в суспільстві полягає у помилковості сприйняття Угоди про асоціацію. Ніхто нічого нам не дасть, якщо ми самі не докладемо до цього зусиль. Люди не повинні думати, що, підписавши в п’ятницю Угоду, в суботу вони стануть членами ЄС і житимуть по-європейськи. На це потрібен час», — наголошує в коментарі «УМ» голова правління Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Філіпчук. При цьому, зазначає експерт, якщо влада проводитиме реформи оперативно, як належить, — це однозначно зашкодить її рейтингу: «Зробити все й відразу неможливо. Але потрібно терміново проводити реформи, які необхідні суспільству».

За словами Ігоря Бураківського, директора Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, у першу чергу необхідно реформувати судову і правоохоронну системи, це нагальні проблеми суспільства.

Експерти попереджають, що головні проблеми, які можуть чекати на Україну після підписання Угоди про асоціацію, — надмірна бюрократичність, корумпованість та необхідність реформування системи державного управління. «В уряду і Президента має бути чітка система реформ. Саме підписання Угоди з ЄС нічого не змінює, якщо не провести скрупульозної роботи в державних органах», — наголошує пан Ігор.

А головним зовнішнім викликом для європейського курсу України фахівці називають агресію, тиск та всебічне перешкоджання з боку Росії, які лише посилюватимуться.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>