Доба до вогню

26.06.2014
Доба до вогню

Лише доба лишається до завершення режиму припинення вогню, оголошеного українською стороною. Ще позавчора Президент Порошенко не виключав, що режим без вогню може скасувати й достроково, але поки що віддав наказ без коливань стріляти у відповідь на напади терористів. Такі наміри глава держави оголосив «чорного вівторка», після того як бойовики підбили з ПЗРК український гелікоптер Мі-8 у районі гори Карачун поблизу Слов’янська (загинуло дев’ятеро військових: три пілоти з Львівщини, четверо співробітників СБУ зі столиці та двоє бійців армійського спецпідрозділу з Кіровограда). Ще двоє наших військових загинуло того дня під час нападу терористів на опорний пункт АТО.

Утім учора глава держави про можливість відкрити вогонь по терористах достроково вже не згадував, а своє рішення припинити вогонь на тиждень оцінював як таке, яке далося йому непросто.

«Є «яструби», які вимагають швидких, жорстких воєнних дій. Інші вимагають масштабних компромісів, «тільки щоб не було війни», — сказав Верховний Головнокомандувач. — Відповім обом сторонам: наша мета — не війна. Не ми, не Україна її почала. Наша мета — мир. Але підкреслюю: мир не будь-якою ціною й не за будь-яких умов. У нас не здригнеться рука, щоб дати гідну відсіч збройному агресору, який зазіхає на соборність і цілісність нашої держави!».

А поки триває перемир’я, якого не дотримуються бойовики, на Донбасі продовжують гинути не лише українські військові, а й мирні люди. У Антрациті на Луганщині, повністю контрольованому бойовиками, позавчора загинуло десятимісячне немовля — Олександр Єгоров. З малям гуляла бабуся, коли по дитячому майданчику терористи здійснили постріл iз підствольного гранатомета. Мерзенна спроба налаштувати проти сил антитерору населення міста призвела до зворотного: люди почали вимагати від бойовиків забиратися з Антрацита. Адже жодного українського військового у місті немає.

Відтак пробирає до сліз відеозвернення учнів Донецького обласного дитячо-молодіжного центру, які просять терористів звільнити їхній освітній заклад i закликають «не вести війну проти дітей та їхнього майбутнього».

Під час іншого артобстрілу бойовиків по території промислового майданчика шахти «Привольнянська» на Луганщині загинула 45-річна працівниця, ще одну жінку поранено. У Донецьку ж терористи розстріляли 34-річну мешканку Краматорська, яка, проїжджаючи поблизу одного з блокпостів, не зупинила авто на їхню вимогу.

За словами речника АТО Владислава Селезньова, за останні дні сили АТО зафіксували близько півсотні випадків порушення бойовиками режиму припинення вогню. Тоді як керівництво АТО наполягає на дотриманні умов мирного плану, бойовики провокують сили антитерору і грубо порушують умови перемир’я.

Вітчизняне МЗС лише констатує, що на тлі зусиль України реалізувати мирний план Президента на сході країни, підтримувані російською стороною незаконні збройні формування продовжують цинічно вбивати українських громадян. І нагадує, що «Москва жодного разу не засудила теракти, принципово не висловлює співчуття з приводу численних жертв, яких ледь не щодня зазнає Україна від зброї бойовиків».

При цьому лідер донецьких терористів Павло Губарєв укотре просить президента РФ Володимира Путіна ввести своїх «миротворців» в Україну. А в Луганську бойовики знову продемонстрували свою бойову техніку, отриману раніше з Росії: вулицями міста проїхала колона з кількох БРДМ та одного танка.

Зрозуміло, що якщо за шість діб ніхто з терористів не склав зброю, не здався і не повернувся до РФ — завтра о десятій ранку має розпочатися план «Б». Тобто ліквідація бойовиків. От тільки чи віддасть керівництво держави такий наказ саме в день підписання угоди про асоціацію з ЄС? Або навіть післязавтра — на День Конституції України?

А ТИМ ЧАСОМ...

Невідомі люди доставили в морги міст Єнакієвого і Сніжного кілька тіл загиблих російських найманців, повідомляє видання «Острів». Натомість у Слов’янську втрати терористів настільки великі, що вони не знають, куди дівати тіла вбитих, інформує ТСН. Морги міста переповнені трупами, вбитих бойовиків закопують у лісопосадках і не лише. За словами в.о. начальника головного управління з роботи з особовим складом ЗСУ Олександра Розмазніна, під час дослідження Слов’янського озера водолаз натрапив на кілька сотень трупів!

«Це — непоховані сини російського «отєчєства». Ось таким чином вони ховають тих бойовиків. Це нікому не відомі братські могили, що заповнюються бойовиками з Росії, яких вважатимуть безвісти зниклими», — каже пан Розмазнін.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>