Смертельне перемир’я

25.06.2014

Дві доби лишається до завершення режиму припинення вогню, який ініціювала українська сторона і який нібито підтримали й бойовики з терористичних ДНР і ЛНР. Утiм на Донбасі хоча й не відбувається повномасштабних бойових дій, але тривають локальні бої, в ході яких продовжують гинути люди. Це свідчить про те, що в регіоні орудують окремі збройні угруповання, для яких не указ не лише офіційний Київ чи неофіційний Кремль, а й самозванці з так званих «народних республік» у Донецьку та Луганську.

За даними РНБО, позавчора з 9-ї ранку до 17-ї вечора бойовики на Донбасі дійсно не застосовували зброю. Але пізніше терористи поновили обстріл позицій сил антитерору. За словами речника АТО Владислава Селезньова, терористи неодноразово обстрілювали з гранатометів і мінометів блокпости на перетинi шляхів до Красного Лимана і Слов’янська (поранено двох бійців Нацгвардії), а також поблизу Сiверськодонецька. Всі напади було відбито силами антитерору. З неофіційних джерел «УМ» стало відомо, що на Луганщині вчора відбувся запеклий бій, у ході якого терористам вдалося підбити БМП. Були поранені з обох боків.

На офіційному рівні, як у штабі АТО, так і в інформаційно-аналітичному центрі РНБО, останнім часом уникають повідомлень про втрати сил антитерору. Утiм з неофіційних джерел відомо, що у понеділок у Краснодонському районі було вбито 21-річного прикордонника. Боєць після поранення ще на початку червня не був евакуйований разом з іншими, а переховувався у родичів. Коли ж пішов побачитися з матір’ю, на вулиці його впізнали бойовики і вбили пострілом у голову.

За словами Президента Петра Порошенка, позаминулої ночі загинув ще один український військовий, сiмох поранено. Коли цей номер «УМ» готувався до друку, стало відомо, що терористи під Слов’янськом знову збили вертоліт Мі-8.

Прикордонна служба визнала, що пункт пропуску «Ізварино», навколо якого раніше точилися запеклі бої, досі контролюють бойовики. Утiм у РНБО переконані, що «кордон на замку». Мовляв, тут діє «вогневий контроль» — усі дороги у прикордонних районах блоковані військовими та прикордонниками, тож бойова техніка з Росії більше не пройде без бою.

Паралельно диверсанти продовжують нищити транспортну інфраструктуру: учора вранці підірвали у двох місцях одноколійну ділянку Донецької залізниці (рух уже відновлено). Окрiм цього, диверсійні групи починають вільно почуватися на території сусідньої Запорізької області: позаминулої ночі їм вдалося закласти вибухівку і пошкодити опори залізничного мосту поблизу райцентру Оріхів. На цьому напрямку курсують поїзди з Бердянська до Дніпропетровська.

Багато експертів визнають, що перемир’я дозволяє хіба що перегрупувати сили і підготуватися до нових бойових дій як бойовикам, так і силам антитерору. А нардеп Анатолій Гриценко застерігає, що терористи можуть готувати нові удари по Харкову та Одесі. В РНБО ж зазначають, що терористи свідомо зривають план Президента з мирного врегулювання і спроби української влади відновити інфраструктуру та соціальні виплати у Донецькій та Луганській областях.

А ТИМ ЧАСОМ...

Окрім «ультрас» київського «Динамо», у складі батальйону «Азов» (бійці якого нещодавно звільнили Маріуполь) є й «ультрас» iз кримських футбольних клубів. Один iз кримчан в інтерв’ю MatchDay розповів про причини, які спонукали його узяти до рук зброю.

«Наважився після того, як відібрали мою рідну землю. Спочатку Крим, потім — усі ці події на Донбасі. До батальйону «Азов» набирали всіх, кому не байдуже, хто готовий постояти за рідну землю. 90% таких патріотів — фанати різних футбольних клубів. Не лише з Києва, Луганська, Маріуполя, Дніпропетровська, Запоріжжя, Миколаєва, Херсона, а й iз Сімферополя та Севастополя, — каже боєць «Азова». — Коли повернемося з АТО і побачимо знову корупцію в країні, будемо й чиновників «затискати». А що робити? Зараз ми об’єднані проти цієї мерзоти, а потім підемо проти тих, хто не працює на добробут держави!».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>