Загорiлось синiм полум’ям

19.06.2014
Загорiлось синiм полум’ям

Вогняний стовп вiд вибуху газопроводу сягнув 200-300 метрiв.

17 червня о 14.20 на магістральному трубопроводі «Уренгой—Помари—Ужгород», що проходить через Лохвицький район Полтавської області, між селами Ісківці й Червоне, стався потужний вибух, який глава МВС України Арсен Аваков одразу ж назвав терактом. Уже наступного дня на засіданні Кабінету Міністрів він заявив про те, що, вірогідно, під бетонну опору трубопроводу було закладено вибуховий пристрій, внаслідок чого сталися два коротких вибухи, а потім один великий.

Це — основна версія, яку опрацьовує сьогодні слідча група у складі представників СБУ, прокуратури, міліції і Держслужби з надзвичайних ситуацій. Серед інших, що офіційно не озвучуються, — ділянка, на якій стався вибух, уже давно потребувала ремонту.

Хай там як, унаслідок розгерметизації магістрального газопроводу, що спричинила техногенну аварію, вигоріло 10 мільйонів кубометрів газу і 35 гектарів пшениці на полі одного з фермерів.

Очевидці розповідають, що спочатку почули звук, схожий на грім, після чого стався вибух і задвигтіла земля. У небо піднявся спочатку чорний дим, а потім вогняний стовп висотою, може, 200, може, 300 метрів. Тих, хто перебував надворі, обдало гарячою хвилею. Люди не могли почути один одного навіть на відстані двох метрів — настільки сильним був гул, який тривав довше, ніж півгодини. Селян паралізував панічний страх. У декого в будинках ударною хвилею повибивало шибки, повідкривало вхідні двері. Трохи оговтавшись, люди кинулися закривати крани на газових трубах, підведених до осель.

— Насамперед подумалося, що вибухнула газорозподільна станція за селом, — розказує мешканка Ісківців Галина Козлова. — Добре, що ніхто не постраждав. Нас і жителів інших сіл вберегло те, що вибух стався на найвищій точці Лохвицького району. Ударна хвиля пройшла верхом над нами. Інакше тут не тільки дахи позносило б...

На думку жінки, до аварії міг призвести перепад тиску в магістралі після того, як Росія перекрила поставки газу. Адже просто так, говорить, розгерметизуватися труба діаметром майже півтора метра, по якій прокачувався газ під тиском 100 атмосфер, не могла.

Сільський голова Ісківців Валерій Ридченко схильний думати, що це була диверсія. Він виїздив на місце надзвичайної події і каже, що газопровід перебуває в ідеальному стані. Бо якби і стався витік газу під землею, то це моментально зафіксували б відповідні служби. А ділянка для здійснення теракту дуже підходяща — розташована на значній відстані від траси, неподалік — зарості чагарників. Та й труба у тому місці залягає на меншій глибині, аніж треба — всього на 1,5-1,7 метра, а не на 2.

Вибухом розірвало трубу довжиною метрів 10 і рознесло уламки на кількасот метрів. На місці аварії утворилася яма глибиною до 15 метрів і діаметром 20-25. На відновлення нормальної роботи газопроводу знадобиться днів 5.

У результаті надзвичайної події західноєвропейські споживачі російського газу не постраждали завдяки тому, що його подача була переключена на резервну гілку. Місцеве населенння також від газопостачання не відключали.

Як зазначила начальник сектору зв’язків із засобами масової інформації і громадськістю Полтавського обласного управління Держслужби з надзвичайних ситуацій Світлана Рибалко, масштабну аварію було ліквідовано того ж дня вже о 18.00. Рятувальники змогли почати гасити вогонь, після того як працівники Лубенського лінійного виробничого управління магістральних газопроводів «Київтрансгаз» перекрили на газогоні дві заглушки. Тому тиск почав падати, а газ — поступово вигорати. До ліквідації катастрофи було залучено 64 членiв особового складу і 11 одиниць спеціальної техніки. За фактом аварії відкрито кримінальне провадження.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

«Почерк Путiна не мiняється: в сiчнi 2005 року газогiн, по якому Грузiя отримувала росiйський газ, так само як i головна лiнiя електромереж, були пiдiрванi «невiдомими терористами» в кiлькох мiсцях, написав у «Фейсбуці» Михаїл Саакашвілі. Грузiя залишилася без тепла i свiтла взимку, за рекордно холодної погоди. Як наслiдок цiєї диверсiї — Росiя отримала зовсiм протилежний результат, нiж той, на який Путiн, мабуть, розраховував. Ми перебудували свою енергосистему i досить швидко практично перестали енергетично залежати вiд ненадiйного сусiда. Цiєї незалежностi ми досягли завдяки викорiненню корупцiї, яка роз’їла енергосектор, збiльшенню власних потужностей, а також переходу до бiльш надiйних постачальникiв».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>