Івасюк живий!

17.06.2014
Івасюк живий!

Генпрокуратура перевірить певне коло осіб, причетних до вбивства Володимира Івасюка.

Генеральна прокуратура України поновила розслідування причин та обставин смерті відомого українського композитора і поета, автора пісень «Червона рута» і «Водограй», одного з основоположників естрадної музики Володимира Івасюка. Справу кваліфіковано за статтею «умисне вбивство», повідомляють у прокуратурі.

Так, до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12 червня 2014 внесено відомості про вчинення умисного вбивства Івасюка за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого п. 12 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України.

«З огляду на значний суспільний резонанс, який свого часу викликала і на даний час непокоїть громадськість загадкова смерть композитора, а також із метою повного, всебічного та неупередженого дослідження всіх обставин смерті Івасюка, необхідності перевірки на причетність до позбавлення його життя певного кола осіб, Генеральною прокуратурою скасовано постанову про закриття кримінальної справи», — зазначає прес-служба відомства.

Таке рішення було прийнято за результатами розгляду звернення члена Консультативної ради при Генеральній прокуратурі. Розслідування причин і обставин смерті композитора доручено досвідченим слідчим. Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснює Генеральна прокуратура.

Нагадаємо, що 24 квітня 1979 року Володимир Івасюк пішов із дому і більше не повернувся. Батьки відразу заявили про зникнення 30-річного сина у міліцію, але жодних дієвих заходів вжито не було. 8 травня Івасюка було знайдено повішеним у Брюховицькому лісі під Львовом. З 1979-го по 1980-й органами прокуратури проводилося досудове слідство у кримінальній справі за фактом смерті Івасюка. Справу закрили. Офіційною версією смерті назвали самогубство.

На клопотання родини Івасюка, яка ніколи не вірила в офіційну версію самогубства, Генеральна прокуратура за президентства Ющенка у 2009 році повторно взялася за розслідування обставин смерті композитора. Тоді ж композитору посмертно дали звання Героя України.  Уже через кілька місяців від початку слідства Генеральний прокурор Олександр Медведько мав на меті назвати причину смерті Івасюка — самогубство чи вбивство. У 2011 році сестра композитора Оксана Івасюк запевняла, що 90% слідчих дій уже виконано. «Треба набратись терпіння», і тоді історична правда про те, що це було вбивство, буде підтверджена прокуратурою. Та влада змінилася. За правління Януковича у 2012 році справу Івасюка було закрито нібито через відсутність складу злочину. Чи скоро таємне стане явним і чи вдасться розкрити ідеальне вбивство 35-річної давностi і знайти вбивць Івасюка, час і слідчі покажуть.