Два місяці терору

13.06.2014
Сьогодні виповнюється рівно два місяці відтоді, як на Донбасі офіційно розпочалася Антитерористична операція. За день до її початку — 12 квітня — бойовики захопили Слов’янськ. Як для АТО — минуло забагато часу, а результати фактично нульові. Ба більше: терористи не лише прорвали кордон, змусивши «зелених кашкетів» залишити окремі пункти пропуску (нині прикордонний рух в окремих місцях регулюють самі бойовики), а й швидкими темпами створюють нові укріплені райони. А Слов’янськ досі не звільнено, на другий потужний форпост і «кубло» російських диверсантів перетворюється райцентр Сніжне. Сили ж антитерору, після інавгурації Президента Порошенка, вступають лише в локальні бої, без наступу.

Терористи вже мають танки

Вочевидь штаб АТО взяв паузу, доки Верховний головнокомандувач не віддасть чітких наказів. Хоча наразі вже зрозуміло, що кровопролиття на цьому тижні не припиниться, як до цього закликав Президент. Ні терористи, ні Росія навіть не розглядають мирний план Петра Порошенка, згідно з яким РФ мала б визнати президентські вибори в Україні, терористи — припинити вогонь і скласти зброю, а всі разом — створити рятувальні коридори для населення. Утім, Петро Олексійович ще не виключає можливості провести «круглий стіл» у Донецьку за участі тих сторін конфлікту, які підтримують мирний план вирішення ситуації.

Ті ж, хто бажає крові, готуються до оборони: за кілька днів терористи перетворили Сніжне на фортецю: вирили окопи між блокпостами, встановили міномети та ПЗРК на дахах будинків, снайперські вогневі точки. Мало того, за даними групи «Інформаційний спротив», терористи у Сніжному мають навіть два танки «Т-72» (перебувають на озброєнні лише російської армії, тоді як в Україні виведені з бойового складу) та кілька БТРів (раніше захоплені росіянами в Криму).

Ці ж самі бойовики перехопили автобус iз дітьми зі Сніжного, які їхали на Дніпропетровщину на оздоровлення. Спецмашину ДАІ просто оточили, а 25 дітей-сиріт та вихованців дитячих будинків сімейного типу повезли в бік Криму. Станом на вечір четверга їхня доля лишалася невідомою.

Укріпили оборону і бойовики у райцентрі Лисичанськ на Луганщині: на промисловому об’єкті в центрі міста розмістилися снайпери. Місцеві терористи з братви не захотіли підкорятися бойовикам iз Луганська. Останніх вигнали і проголосили свою Лисичанську народну республіку. Лідер лисичанських терористів Олексій Мозговий вже почав надсилати місцевим хлопцям власні повістки з наказом прийти до захопленого військкомату. Військовозобов’язаних планують зараховувати до «Винищувального батальйону» Мозгового.

Паралельно у російському Ростові завершено підготовку чергових диверсійних груп з учасників так званої «кримської самооборони», яких направлять на Донбас у найближчі дні. За словами керівника групи «Інформаційний спротив» Дмитра Тимчука, йдеться про вісімдесятьох бойовиків, які раніше «проявили» себе під час анексії Криму.

Очистити, отримати, поновити

На цьому тлi сили антитерору мало чим можуть похвалитися. Зокрема, поблизу Слов’янська було знищено снайпера, який дошкуляв нашим військовим. В Артемівську сили антитерору захопили броньований КамАЗ бойовиків, який в Україні не виробляють і є на оснащенні лише російської армії (черговий доказ агресії Кремля). На сучасній уантажівці з куленепробивним склом та броньованими бортами (на кабіні встановлений під спеціальний отвір кулемет «Корд») терористи атакували українських військових, але були розбиті.

Звісно, доки диверсанти «гуляють» через кордон як їм заманеться, проводити АТО можна роками. Утім учора керівник Антитерористичного центру Василь Крутов пообіцяв, що вже найближчим часом кордони з Росією будуть заблоковані. «За всі роки незалежної України не очікувалось агресії з цієї сторони. Тому фізично неможливо було миттєво закрити кордон. Але ми швидко вчимось і робимо правильні висновки, — зазначив відомий генерал СБУ. — Це один iз ключових кроків, після чого для досягнення успіху антитерористичної операції знадобиться зовсім небагато часу. Керівництво АТО діє достатньо професійно і критикувати їхнi дії я не бачу сенсу».

Пан Крутов також повідомив, що АТО на Донбасі має три фази: очистити, утримати, поновити. «Тобто першим кроком знешкоджують озброєних терористiв, потім забезпечують контроль над районом проведення АТО, а далі — в повному обсязі відновлюють функціонування органів державної влади», — пояснив він. І додав, що успіху не досягти, якщо не відновити «певну довіру населення».

Водночас невідомі терористи у балаклавах оголосили про початок «полювання» на керівникiв АТО і добровольчих батальйонів «Донбас» і «Азов». «Ви можете сприймати це як порожні погрози або жарт, але коли почнуть падати ваші командири, спроби переговорів будуть відкинуті... Чекайте гостя», — заявили анонімні бойовики у відеозверненні.

ДО РЕЧІ

У МЗС РФ звинуватили українських силовиків у використанні заборонених фосфорних боєприпасів у Слов’янську. Нацгвардія назвала ці звинувачення абсурдом, оскільки подібної зброї ніколи не було на її озброєнні. Щоб «довести» провину Нацгвардії, російські ЗМІ традиційно спотворили те, що відбувається в Україні і нахабно використали відеоматеріали багаторічної давності, які не стосуються проведення АТО. Повідомляючи про використання фосфорних бомб проти населення, російське ТБ проiлюструвало це кадрами, знятими ще в 2004 році в іракському місті Ель-Фаллуджа.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>