Рятівний євростандарт

29.05.2014

Аби полегшити життя людям, які користуються інвалідними візками, бордюри по вулиці Сумській у Харкові невдовзі обладнають спеціальними спусками. «Цей проект розробили фахівці Харківського національного університету міського господарства, — повідомила віце-президент громадської організації «Креавіта» Олена Шингарьова. — У ході його реалізації ми плануємо понизити бортові камені вздовж проїжджої частини і організувати пандусні підходи у тих місцях, де є пішохідні переходи. Таким чином ми плануємо задовольнити потреби усіх маломобільних груп населення, включаючи батьків iз дитячими візочками. Спуски будуть виконані відповідно до будівельних нормативів України і архітектурних стандартів європейських країн».

Проект реалізовуватимуть у два етапи. Спочатку обладнають ділянку між Павлівською площею і садом Шевченка, на що один із благодійних фондів Великобританії вже виділив 150 тисяч гривень. Цих коштів вистачить для того, аби обладнати 27 об’єктів. Далі робота може бути продовжена до парку Горького, якщо на той час знайдеться новий спонсор.

Центральна вулиця міста для проекту була вибрана не випадково, бо саме тут розташовано більшість державних установ і найбільш популярних місць дозвілля городян. До того ж саме цю магістраль кілька років тому комунальники зробили більш зручною для людей з проблемним зором, обладнавши пішохідні переходи світлофорами, «які говорять».