Ця міна «бандерівська»

29.05.2014
Ця міна «бандерівська»

Снаряд влучив у дах середньої школи №13 у Слов’янську. (з сайта ostro.org.)

Переможець президентських виборів Петро Порошенко вважає, що Антитерористична операція на сході України «нарешті по-справжньому почалася», відтак він переконаний, що «ми покладемо край цьому жаху, бо тут ведеться справжня війна проти нашої країни». За його словами, сепаратистських лідерів треба затримати і віддати під суд, а фінансове забезпечення українського війська — покращити. Щоправда, низка експертів вважають, що після активного понеділка (коли сили АТО відбили у терористів Донецький аеропорт) у наступні дні тижня АТО знову стає млявою. Тим більше держкордон із Росією залишається «дірявим», через нього на Донбас продовжують проникати нові групи бойовиків зі зброєю та боєприпасами.

«Дірявий» кордон

Прес-офіцер ЗСУ Олексій Дмитрашковський каже, що керівництво ухвалило рішення про посилення кордону з РФ «для того, щоб російські диверсанти, терористи не мали можливості вільного переходу». Керівник групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук додає, що проблеми на кордоні у наших «зелених кашкетів» виникають через, те, що вони несуть службу за європейським принципом: охороняють кордон, а не обороняють його. Для повноцінної оборони у прикордонних нарядів недостатньо сил, до того ж координація дій між прикордонниками та силами АТО є, м’яко кажучи, недостатньою.

Суттєве посилення ділянки східного кордону (створення такої собі буферної зони) у найближчі дні обіцяє і голова Держприкордонслужби Микола Литвин. Він каже, що тільки радів би, якби сили АТО завжди надавали прикордонникам підтримку, як вогневу, так і літаками та вертольотами. Пан Литвин також повідомив, що позавчора під час бою прикордонників із бойовиками в районі селища Бірюкове (нагадаємо, що кілька вантажівок зі зброєю та терористами змогли прорватися на Донбас) було вбито п’ятьох диверсантів, а не одного.

Наляканий Донецьк

Тим часом керівництво терористичної ДНР оголосило у Донецьку комендантську годину з 20.00 до 06.00 ранку. Оточені в обласному центрі бойовики викрадають автомобілі «швидкої допомоги» для перевезення зброї, боєприпасів і своїх бійців. За даними «Інформаційного спротиву», подібні випадки за останні три доби були зафіксовані у Донецьку, Лисичанську, Рубіжному й у районі Слов’янська й Краматорська. Водночас Донецька облдержадміністрація, яка фактично не контролює регіон, заперечує викрадення «швидких».

У районі аеропорту вчора силовики захопили загін мінометників, одним iз бойовиків виявився кавказець. Крім цього, сили АТО нейтралізували низку вогневих точок. Стрілянина відбувалася і в районі захопленого терористами облуправління СБУ по вулиці Щорса. Також бойовики примусово евакуювали працівників облуправління МНС, розташованого поруч.

Серед знищених за останні три дні бойовиків ідентифіковані, крім українців, також найманці з Сербії, Абхазії та РФ (переважно з Інгушетії, Чечні та Дагестану). На присутність чеченців на Донбасі лідер Чечні Рамзан Кадиров відреагував емоційно. Мовляв, він не зобов’язаний стежити за тим, хто з чеченців поїхав воювати в Донецьк, як і Київ не стежив свого часу за українцями, які воювали в Грозному.

Підла тактика проти людей

Бойовики все частіше використовують підлу тактику: обстрілюють житлові квартали, щоб дискредитувати українських військових. Людей намагаються переконати, що саме сили антитерору застосовують проти них важке озброєння. Так, у Рубіжному, що на Луганщині, терористи позаминулої ночі обстріляли з автоматичних гранатометів та мінометів не лише блокпости сил АТО, а й житлові райони.

Так само обстрілювали житлові квартали і бойовики у Слов’янську. Зокрема, учора вони поцілили у дах спортзалу школи №13, діти встигли сховатися у підвалі. За окремими даними, у місті поранено понад десять жителів. Відтак люди починають обурюватися діями терористів, яких раніше підтримували.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>