До повного знищення

28.05.2014
До повного знищення

Незважаючи на великі втрати вантажівки з бойовиками продовжують прориватися на Донбас з російського боку кордону. (з сайта twitter.com.)

Антитерористична операція проводитиметься на сході України до повного знищення бойовиків, «доки на території України не залишиться жодного терориста», заявляє перший віце-прем’єр-міністр Віталій Ярема. Спецоперація сил антитерору, яка була вельми млявою півтора місяця, з понеділка стала наступальною: військові і правоохоронці вдалися до рішучих і результативних дій. За неофіційними даними, лише у понеділок на території Донецького аеропорту ліквідовано півтори-дві сотні бойовиків, близько 300 поранено (точні дані обіцяють оприлюднити після того, як на летовищі, заваленому трупами, відпрацює слідчо-оперативна група), тоді як на вулицях обласного центру, за даними мерії, вбито ще близько півсотні терористів (їхні тіла вже доставлені в морг). Серед поранених багато мешканців Грозного, Гудермеса і Москви. Сили антитерору не зазнали втрат.

Бойовики масово тікали iз захопленої ними облдержадміністрації разом із керівниками терористичної ДНР, а їхні окремі керівники (зокрема i зрадник Сергій Здрилюк на прізвисько «Абвер») зверталися до керівництва АТО з пропозицією переговорів про виведення диверсантів і терористів iз міста. Але переговори не увінчалися успіхом. За словами прес-офіцера ЗСУ Олексія Дмитрашковського, бойовики, що захопили аеропорт, «практично повністю знищені». Відтак учора бойові дії велися вже в самому Донецьку, що неабияк перелякало Володимира Путіна: президент РФ вимагає припинити АТО.

«Рiч не у тiм, що хтось із керівництва держави в останні дні повноважень хоче лаврів переможця над терористами, хоча і цей варіант не варто виключати, — пояснює причини активізації АТО в коментарі «УМ» один iз військово-політичних експертів на правах анонімності. — Просто в державі після виборів (а раніше занадто активні дії силовиків могли завадити перегонам) склалася перехідна ситуація: коли Турчинов де-юре ще Верховний головнокомандувач, а де-факто вже ні, а Порошенко — де-факто вже ніби й Верховний, але ще не де-юре. Керівництво силових структур та штабу АТО починає дослухатися не лише до наказів першого, а й до публічних заяв та непублічних «побажань» іншого. Активними та ефективними діями заробляють собі бонуси на перспективу».

Зазначимо, що терористи явно не очікували готовність сил АТО застосувати авіацію. Нагадаємо, що саме авіаударами, ще до «зачистки» десанту, були знищені позиції бойовиків на захопленому летовищі Донецька. Точними авіаударами знищено і кілька бандитських блокпостів навколо міста шахтарів, а в самому Донецьку, на Київському проспекті та на вулиці Злітній, пілоти поцілили щонайменше дві вантажівки, набиті бойовиками переважно кавказької зовнішності.

Участь найманців iз Кавказу в безмірах на Донбасі, після понесених ними втрат, уже поза сумнівами: у прес-центрі АТО відзначають велику кількість представників кавказької національності серед терористів. Речник штабу АТО Владислав Селезньов додає, що у складі сил антитерору працює уповноважений від прокуратури, який стежить за тим, щоб усі віддані українським силовикам накази відповідали національному і міжнародному законодавству.

На жаль, не обійшлося без жертв серед мирного населення. Позавчора в районі залізничного вокзалу під час відступу терористів від автоматної черги загинув 19-річний паркувальник. Ще одна жінка загинула від осколкових поранень голови. Мер Донецька Олександр Лук’янченко закликав донеччан за можливості не залишати своїх будинків у зв’язку з бойовими діями на вулицях. Тож учора місто було майже пустим.

Розлючені поразками бойовики вдиралися у школи у пошуках матраців для поранених, пробували примусити шахтарів воювати на своєму боці, а також розграбували й підпалили льодовий палац «Арена Дружба» — домашню арену хокейного клубу «Донбас», яким опікується «регіонал» Борис Колесніков. Через це в місті зачинилися майже всі торговельні та бізнес-центри, тимчасово закрито і «Донбас-арену». Пану Колеснікову, партія якого приховано підтримувала сепаратистів на початку бунту, лишилося тільки обурюватися: «Діячі ДНР — це справжня банда сомалійських піратів, яким немає місця в майбутньому Донбасі!».

А ТИМ ЧАСОМ...

Керівники силових структур і штабу АТО учора доповіли в.о. Президента Олександру Турчинову, що вранці неподалiк від кордону Луганської області з Росією був знищений центр підготовки терористів разом із бойовиками, яких готували для проведення диверсійних операцій як на території Донбасу, так і в інших регіонах України. За словами глави МВС Арсена Авакова, табір терористів у Ясенах Свердловського району знищено авіаударом. Утім місцеві мешканці повідомляють, що недобиті бойовики зі зброєю та вибухівкою переїхали до райцентру і розмістилися у ДК ім. Свердлова, який їм надала... місцева влада. «У нас тут усі лісосмуги «кишать» автоматниками! Страшно вийти трави корові накосити!» — плаче у слухавку тітка дружини автора з цього прикордонного району.

У цій самій місцевості неподалік смт Бірюкове близько четвертої ранку через кордон у бік Антрациту прорвалася колона з кількох вантажівок, легковиків і автобусів. У ході бою з нашими прикордонниками загинув один диверсант, ще одного поранено. «Зелені кашкети» пошкодили вогнем та захопили мікроавтобус та кілька легковиків iз групи прикриття. Автівки були заповнені автоматами Калашникова, РПГ та вибухівкою, повідомляє Державна прикордонна служба.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>