Агітація по-студентськи

22.05.2014

Протягом місяця студенти Київського національного університету імені Тараса Шевченка зустрічаються з кандидатами у мери столиці. Відбулося вже сiм таких зустрічей — із Віталієм Кличком, Лесею Оробець, Володимиром Бондаренком, Миколою Катеринчуком, Олегом Дерев’янком i В’ячеславом Кириленком, а також із мером Львова Андрієм Садовим, який представляв свою партію, що балотується в Київраду.

Відразу після зустрічі з головою КМДА Володимиром Бондаренком у ЗМІ з’явилася інформація, що депутат застосовує адмінресурс, а соціальні мережі рясніли обуреними репліками: «Як можна таке робити після Майдану, використовувати людей задля агітації методами того ж Януковича?». Студентська профспілка «Пряма дія» на своєму сайті зазначила, що студентів примусово знімали з пар і відправляли на зустріч.

У керівництві КНУ таку інформацію спростували і зазначили, що ніколи не проводять зустрічі під час навчання: «Наш університет працює у дві зміни. Для прикладу, юристи приходять на пари в першу зміну, тому вони без проблем можуть відвідати зустрічі, які проходять увечері, а філософи та історики — у другу, тому вони відвідують зустрічі, які організовують зранку. Студентів iз пар ніхто не знімає», — говорить проректор університету Володимир Бугров.

Також стало відомо, що керівництво не займається організацією зустрічей із кандидатами на посаду в мери, і це винятково ініціатива студентів. «Вони самі шукають контакти і обирають, iз ким хочуть зустрітися, ми лише корегуємо і надаємо дозвіл на такі заходи», — говорить проректор.

Правозахисники неоднозначно оцінюють такі зустрічі, зазначаючи, що все залежить від формату: «Якщо університет представить усіх кандидатів на посаду мера столиці, то нічого поганого в цьому немає. Молодь повинна ставити запитання і цікавитися роботою політиків. Проте, якщо ж це вибіркові зустрічі лише з окремими кандидатами, то такого не має бути. У цьому випадку треба надіслати офіційні запрошення всім кандидатам, а далі вже їх вибір — приходити чи ні», — зазначає в коментарі «УМ» правозахисник Едуард Багіров.

Його позицію підтримує і ще один юрист — Денис Корнійчук, з яким спілкувалася «УМ» : «Якщо кандидати просто спілкуються зі студентами на різноманітні теми, то це їхнє право, вони можуть проводити такі зустрічі. Якщо ж вони починають агітувати студентів, то це заборонено законом, і керівництво має контролювати таку ситуацію»

Голова студпарламенту Інна Степанець розповіла «УМ», що зустрічі проводять iз метою подальшої співпраці з майбутньою владою і задля ознайомлення студентів iз кандидатами: «Це не політика, це самоврядування, студенти, які планують стажування або ж співпрацю, допомогу владі, мають знати, за кого варто віддавати свій голос, а такі зустрічі допомагають це зробити».

Дехто ж зі студентів чесно зізнається, що певних політиків і в обличчя не знає, тому для них подібне знайомство важливе: «Я взагалі не знав, що Бондаренко балотується в мери. Щодо зняття з пар, то справді, чув від друзів про те, що деяких студентів примусово знімали, але я туди прийшов із власного бажання», — говорить студент 1-го курсу історичного факультету, який попросив не називати його ім’я.