Кобзар, який єднає

22.05.2014
Кобзар, який єднає

Тарас Шевченко знає, в чому сила. (Художник Андрій Єрмоленко.)

У кожного є свій Шевченко. Що про це думають відомі українці — Мирослав Маринович, Євген Сверстюк, Джамала, Блаженнійший Любомир (Гузар), Святійший Патріарх Філарет, Блаженнійший Святослав (Шевчук), Валентин Сильвестров, Євген Станкович, Тарас Компаніченко? Дізнатися їхні думки про Тараса зможуть усі, хто знайде в інтернеті телебачення Української греко-католицької церкви «Живе ТБ». Саме тут сьогодні стартує телепроект із символічною назвою «Кобзар єднає».

Автори проекту спробували розгадати таємницю співзвучності творчості Шевченка викликам сучасності. «Глибока проблема в сприйнятті Шевченка — це жорстка «зашлакованість» образу. Українці звикли бачити його у важкому «мужицькому» кожусі та з обличчям, обрамленим такими ж важкими вусами. Совєти так довго сіяли в нашій свідомості прямокутний, наче домовина, образ Кобзаря, що ми навіть зараз готові поховати у ньому Тараса справжнього, цікавого, юного і людського. Тож від перших секунд кожної серії телепроекту «Кобзар єднає» ми буквально примушуємо глядача якнайширше розкрити власну уяву і стати у площині ХІХ століття — з його справжніми звуками, запахами й барвами», — розповідає директор «Живого ТБ» Лук’ян Сельський.

Загалом проект передбачає 15 серій — 15 розмов із відомими українцями про Їхнього Шевченка. «Однією з наших основних проблем було те, що ми не любили себе самих. Тепер багато що змінилося. В останні дні Майдану, коли було неймовірно боляче, я загрузила в Youtube Шевченка і просто слухала нон-стоп — хотілося ще більше відчути свою українськість. Мені здається, що зараз поет звучить, говорячи сучасною мовою, в форматі 3D. Тобто аналітично, актуально й об’єднавче», — зазначає одна з учасниць проекту співачка Джамала.

«Я би надрукував «І мертвим, і живим» і роздавав цю поему на вулицях на сході. Шевченко, який у поемi-посланні звернувся із закликом до єдності, — він має бути почутим», — переконаний іще один учасник проекту, відомий дисидент Мирослав Маринович.