Майстер камери — у камерi

22.05.2014
Майстер камери — у камерi

«Вiддайте нам Сенцова, собi залиште Мiхалкова», — закликають учасники протесту проти затримання вiдомого українського режисера в Криму. (УНІАН.)

Учора українські кінематографісти з барабанами та українськими прапорами пікетували посольство Росії, вимагаючи звільнити українського кінорежисера Олега Сенцова, затриманого в Криму співробітниками ФСБ. На захист режисера стала і світова спільнота: режисер українського походження Сергій Лозниця на Каннському кінофестивалі в усіх своїх виступах та інтерв’ю порушує питання Сенцова, відмовившись спілкуватися з російськими журналістами через їхнi «чесні» матеріали про Україну.

Звільнити Сенцова вимагають Національна спілка кінематографістів України, Європейська кіноакадемія та навіть Кіносоюз Росії, який закликав ФСБ рахуватися з репутацією Росії на міжнародному кіноринку. «Арешт і утримання Олега Сенцова без пред’явлення звинувачень протягом тижня вже завдали серйозної шкоди іміджу нашої країни на міжнародній арені», — заявив голова Кіносоюзу РФ Андрій Прошкін.

Як писала «УМ», Сенцов був активістом Автомайдану і брав участь у зимових протестах у Києві, відкрито виступав проти анексії Криму. Його арештували 11 травня. Одразу після затримання поширилася інформація, що режисера етапували до Москви в слідчий ізолятор Лефортово, але станом на 20 травня Сенцов ще перебував у Сімферополі. Коли його планують насправді перевести до Москви, невідомо, повідомила журналістка Катерина Сергацкова у своєму блозі на сайті «Эхо Москвы».

«Йому інкримінують організацію теракту, оскільки проти нього нібито хтось свідчив. У його адвоката Дмитра Дінзе, який захищав Pussy Riot і «в’язнів Болотної», досі немає матеріалів справи, а до Олега його не пускають», — пише Сергацкова. Сенцов може отримати від 10 років ув’язнення до довічного терміну.

Серйозні терміни загрожують і ще двом українським патріотам — Геннадію Афанасьєву та Олександрові Кольченку, яким теж інкримінують «тероризм». Обом хлопцям по 23 роки, і затримали їх за участь у проукраїнських мітингах та акціях проти анексії Криму Росією. Геннадія Афанасьєва (до речі, юриста за професією. — Авт.) звинувачують у намірах підірвати пам’ятник Леніну і ще якісь об’єкти в Сімферополі, повідомляє «Українська правда». Хоча причина нелюбові спецслужб до нього, швидше за все, криється в іншому — перед референдумом Геннадій разом iз місцевими акторами та журналістами брав участь у зйомках відеороликів на підтримку проукраїнського руху, декламуючи вірш Василя Симоненка «Де зараз ви, кати мого народу».

Іншого затриманого, Олександра Кольченка, в Криму знають як громадського активіста, який організовував акції пам’яті журналістки Анастасії Бабурової і антифашиста Івана Хуторського, брав активну участь в антифашистському русі, мітингах проти комерціалізації освіти та забудови Залеського парку в Сімферополі. «Сашко міг виїхати на материкову Україну та відчувати себе в безпеці, але в нього в Сімферополі залишилася родина, яка внаслідок окупації позбулась можливості нормально заробляти собі на хліб. Він залишився задля того, щоб допомогти своїй сім’ї та своїм близьким. Плюс у нього є надія, що Крим скоро повернеться до складу України», — розповів «УМ» друг Кольченка, Сергій, який сам виїхав iз Криму до Львова.

Правозахисники зазначають, що вплинути на долю політв’язнів може лише широкий міжнародний резонанс. «На жаль, у мене великі сумніви щодо подальшої долі наших в’язнів. Після окупації Криму там були згорнуті майже всі громадянські права. І якщо за Сенцова як відомого режисера ще може вступитися міжнародна спільнота, то двоє інших бранців такої підтримки не мають. Але боюся, що, швидше, будуть нові арешти, ніж звільнення, адже коли при владі кримінальний авторитет, то на що можна сподіватись?» — каже «УМ» правозахисник Володимир Чемерис.

Активісти звернулися по підтримку до Amnesty International та інших міжнародних правозахисних організацій. На п’ятницю заплановані пікети посольства РФ у Києві та консульств Росії у Львові, Одесі та Запоріжжі. До акції планують приєднатися активісти в країнах ЄС: Франції, Іспанії, Швеції, Греції і Польщі.

ДО РЕЧІ

Активісти відкрили благодійний рахунок для підтримки в’язнів. Охочі допомогти можуть переказувати гроші на картку «Приватбанку» 5577 2127 0210 5027, Гладишева Вікторія Михайлівна.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>