Гетьман змінив прописку

21.05.2014

До Харкова вже привезли пам’ятник гетьману Сагайдачному і стелу, присвячену 10-річчю Військово-Морських Сил України, які наприкінці минулого місяця були демонтовані у Севастополі. Рішення позбутися обох монументів тамтешній, призначений Путіним, мер Сергій Міняйло пояснив тим, що вони перестали відповідати духу та історії міста. Почувши цю історію, міський голова Харкова Геннадій Кернес вирішив заступитися за «вигнанців» і попросив кримчан у спеціальному листі віддати їх на материк. Ті погодилися, але за умови, що харків’яни самі оплатять «переїзд».

Днями неблагонадійні, з точки зору нової кримської влади, пам’ятники вже прибули на Слобожанщину і тимчасово зберігаються у запасниках комунального підприємства «Харківзеленбуд». Головний архітектор міста Сергій Чечельницький особливо задоволений гетьманом Сагайдачним. «Пам’ятник прекрасно зберігся, — каже він. — Правда, перед тим, як зайнятися встановленням, його треба трохи почистити, зберігши бронзову патину. Її чіпати ні в якому разі не треба».

Чиновники кажуть, що знайти місце для монументів буде нескладно, оскільки Харків багатий на парки та історичні місця. Зараз актуальніший пошук інвесторів, які виявлять бажання профінансувати цей проект. «Ще один тонкий і складний момент — це зробити так, аби пам’ятник гетьману став харківським, а не севастопольським, — каже пан Чечельницький. — Йдеться про освітлення і багато інших нюансів, адже Харків — не морське місто».

Бронзовий монумент Петру Сагайдачному був відкритий усього лише шість років тому на честь 225-ліття з дня заснування Севастополя. У церемонії брали участь Сергій Куніцин та Ігор Тенюх — тодішні голова держадміністрації міста і командуючий Військово-Морськими Силами України.