Бойовиків порахували

21.05.2014
Бойовиків порахували

Антитерористична операція триває.

Усе більше фактів засвідчує падіння рівня підтримки дій сепаратистів населенням Донбасу. І справа не лише в тому, що терористам Слов’янська, Краматорська чи Горлівки ніде брати нових добровольців «на передову». Не лише в учорашньому велелюдному попереджувальному страйку робітників, до якого закликав олігарх Рінат Ахметов. І навіть не у статистиці, яку наводить голова Донецької облдержадміністрації Сергій Тарута: мовляв, кілька тисяч терористів з автоматами та ще приблизно стільки ж сепаратистів без зброї вже «дістали» цілий регіон, де кілька мільйонів населення. Рiч iще й у маленьких подвигах простих донеччан, які відбуваються щодня.

 

Відтак показовим є відео з Краматорська, розміщене в iнтернеті ще 16 травня, на якому українські жінки змусили поїхати озброєних бойовиків iз георгіївськими стрічками з їхньої вулиці. Сміливі жительки підійшли до мікроавтобуса з терористами та почали вимагати від них забиратися геть. «Скільки буде продовжуватися цей терор?» —обурювалися жінки, незважаючи на погрози терористів.

У підсумку мікроавтобус був вимушений від’їхати, а потім сховатися на базі сепаратистів у Краматорську. Як бачимо, такі «сили антитерору в спідницях» теж є вельми дієвими. Можливо, навіть не менше, ніж українські десантники, які учора ліквідували два блокпости терористів у Краматорську. Керівник оперативної групи з інформування АТО Владислав Селезньов підкреслює, що дії сил антитерору спрямовані винятково проти бойовиків, а не мирного населення.

Окрім радикально налаштованих терористів та сепаратистів, на Донбасі є ще й протестний електорат. Але, за словами «губернатора» Тарути, «загалом їх у всій Донецькій області не бачили більше 10—15 тис. осіб». «Ті самі обличчя фігурували по всіх містах. Як тільки поставили блокпости, кількість різко зменшилася. Учора (у понеділок. — Ред.) вони організували мітинг... Швидше за все, було близько 500 людей на весь Донецьк», — каже пан Тарута.

Втрачаючи підтримку, бойовики стають усе більш агресивними: вчора вони відкрили вогонь зі стрілецької зброї у вертоліт, що зробив два кола над центром Донецька. У Слов’янську ж учора під час обстрілу наших позицій на горі Карачун iз мінометів поранено чотирьох бійців.

Свої цифри щодо терористів (особливо російських диверсантів) є й у силовиків. За словами голови МВС Арсена Авакова, у Слов’янську діють 30 активних бойовиків iз Росії, у Горлівці — 12, у Донецькій облдержадміністрації знаходяться 11 таких бойовиків. «Їх підтримують місцевий криміналітет або найманці. Таких людей на Луганщині близько 300, у Донецькій області — 5-6 сотень, але «в разі необхідності» їх кількість значно збільшується за рахунок залучення «проплачених деструктивних елементів», — каже пан Аваков. І додає, що від дій учасників антитерористичної операції не загинув жоден мирний житель.

Голова СБУ Валентин Наливайченко, у свою чергу, повідомляє, що терористи в Слов’янську відмовляються надавати інформацію про своїх загиблих або поранених. І не надають жодної інформації родичам загиблих або поранених громадян Росії.

Тим часом учора вдалося звільнити з полону терористів полковника Юрія Лебедя, який є тимчасово виконуючим обов’язки начальника управління Східного оперативно-територіального об’єднання Нацгвардії. Подробиці звільнення викраденого тиждень тому полковника не повідомляються. Відомо лише, що наразі офіцер проходить реабілітацію й уже незабаром приступить до виконання функціональних обов’язків.

ДО РЕЧІ

 

Частина допомоги, яку Україні виділили країни-члени НАТО, вже перебуває на українському кордоні, заявляє секретар Ради нацбезпеки й оборони України Андрій Парубій. Відтак уже за кілька днів українська армія отримає шоломи, бронежилети, прилади нічного бачення, матеріали для надання медичної допомоги та інше обладнання нелетальної дії від країн НАТО.

«Ті новітні методи війни, яку проти нас веде Росія, — так званої «гібридної війни», коли, крім армії, використовуються диверсійні групи, криміналітет, ведеться інформаційна війна, потребують переформатування і реформи нашого оборонного сектору», — додає пан Парубій.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>