НОВИНИ ПЛЮС

07.05.2014

Новий командувач Сухопутних військ

В.о. Президента Олександр Турчинов призначив генерал-лейтенанта Анатолія Пушнякова командувачем Сухопутних військ ЗС України. Відповідний указ від 6 травня оприлюднено на сайті в.о. Президента.

Хто відслужив 45 днів — демобілізують

Верховна Рада прийняла рішення про продовження мобілізації та ротацію призовників, які вже відслужили 45 днів. Про це з посиланням на голову фракції «Свобода» Олега Тягнибока повідомляє «Українська правда». «Мобілізовані, хто вже прослужив 45 днів, будуть демобілізовані, а на їхнє місце мобілізують інших патріотів», — пояснив Тягнибок.

Також було вирішено, що чоловіки, які були мобілізовані, за період служби не платитимуть єдиний соцвнесок. Про таке рішення парламенту повідомив т. в. о. заступника глави адміністрації Президента Андрій Сенченко. «Виникає колізія, коли люди мобілізовані на 45 днів, захищають свою країну, але при цьому зобов’язані платити ЄСВ. Тепер вони звільнені від виплати цього внеску», — сказав він.

Є ще одна новина для мобілізованих на 45 днів: за словами Сенченка, Прем’єр Яценюк запевнив, що уряд погасить їхні відсотки по кредитах за період несення служби. За інформацією Нацбанку, серед мобілізованих є 2500 військовослужбовців, які потребують допомоги у сплаті відсоткiв по кредитах.

США виключили Україну зі списку «інтелектуальних піратів»

Торгове представництво США виключило Україну зі «Списку 301», до якого входять країни, що є основними порушниками прав інтелектуальної власності у світі, повідомляє Бі-Бі-Сі. Згідно зі звітом Торгового представництва, у США залишилися претензії до України щодо системи збору авторських відрахувань, використання неліцензійного програмного забезпечення держорганами й загального поширення піратства в країні, проте застосування санкцій щодо України тимчасово призупинено «у зв’язку з нинішньою політичною ситуацією в Україні».

Нагадаємо, у травні 2013 року США поставили Україну на перше місце у списку головних порушників прав інтелектуальної власності у світі.

Зовнiшнє незалежне оцiнювання

Український центр оцінювання якості освіти повідомив, що завершено прийом учасників зовнішнього незалежного оцінювання на цей рік. Всього зареєструвалося 297 090 осіб. Найбільша кількість учасників ЗНО (290 655 осіб) складатиме обов’язковий для вступу тест з української мови та літератури. Наступними предметами за кількістю зареєстрованих учасників є математика та історія України — 178 349 та 174 862 осіб відповідно. Біологію складатимуть 105 369 осіб, англійську мову — 89 172, географію обрали 74 967 абітурієнтів, фізику — 66 692, а хімію — 49 208 майбутніх вступників.

Цього року скорочений термін вступної кампанії на тиждень, на прийом документів виділено три тижні, а не чотири. Основна сесія ЗНО пройде з 3 по 27 червня.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>