Досить крові

07.05.2014
Досить крові

3 травня. Бiля згорiлого Будинку профспiлок в Одесi. (УНІАН.)

Учора в Одесі попрощалися з першою жертвою вуличних боїв — 36-річним патріотом Андрієм Бірюковим. Перші кулі сепаратистів поцілили йому в легені. У чоловіка лишився 9-річний син. Позавчора ж Одеса прощалася з відомими в місті персонами із проросійською позицією: депутатом облради В’ячеславом Маркіним та місцевим поетом Вадимом Негатуровим. Обидва загинули під час пожежі у Будинку профспілок. Загалом жертвами трагедiї стали 46 осiб, ще понад 200 — травмованi. З тих, 42-х, хто згорiв у Будинку профспiлок, iдентифiковано тiльки 38 осiб.

Мерія пообіцяла виплатити родинам усiх загиблих по 10 тис. грн. А МВС — залучити до об’єктивного розслiдування закордонних експертiв.

Одеса загоює рани й намагається уникнути подальшої ескалації насилля. Відтак керівництво міста оголосило 2 травня Днем пам’яті за загиблими. Згідно з розпорядженням виконуючого обов’язки мера Одеси Олега Бриндака, щороку в цей день на будинках підприємств, установ, організацій та житлових будинків міста будуть приспущені прапор України і прапор Одеси з жалобними стрічками.

Водночас влада міста почала діяти на випередження: щоб уникнути подальшого протистояння, Одеська міськрада скоротила більшість масових заходів iз нагоди святкування Дня Перемоги «у зв’язку зі сформованою в місті ситуацією». Відтак у місті-герої 9 травня планують провести тільки концерт духового оркестру та дитячого хору на Думській площі (великий концерт на Потьомкінських сходах, танці на Приморському бульварі і Дерибасівській скасовано). Під питанням поки що й святковий феєрверк.

Також міськрада вирішила провести у кожному районі Одеси «фронтові привали» для ветеранів і зберегти всі «камерні заходи» — зустрічі з ветеранами в школах, виставки. Місцеву владу підтримали й керівники одеських ВНЗ: ректори подовжили канікули студентам до 12 травня.

Утім проросійські сили міста разом із політичними туристами Путіна прагнуть більшої крові й дестабілізації. За словами голови Одеської облорганізації Комітету виборців України Анатолія Бойка, «перлина біля моря» опинилася на порозі терору, оскільки відбувся витік даних про людей, які мiтингували за єдність України. Чи то міліція, чи то лікарі продали бази даних патріотів, у соціальних мережах оприлюднюються їхні адреси і прізвища й поширюються заклики до помсти.

Водночас правоохоронці почали адекватно протистояти викликам після призначення новим начальником обласної міліції Івана Катеринчука. За даними групи «Інформаційний спротив», позавчора одразу після похорону загиблих у сутичках 2 травня проросійськi терористи планували штурм облдержадміністрації. Оскільки з ОДА в екстреному порядку був евакуйований персонал, а також діти і школярі з найближчих дитсадків і шкіл, а саму адмінбудівлю зайняли підрозділи антитерору й Національної гвардії, готові відбити штурм, сепаратисти нападати не ризикнули.

За даними СБУ, зіткнення і заворушення 2 травня в Одесі за участю представників незаконних військових формувань координувалися з території Придністров’я росiйськими диверсійними групами. Оскільки патріоти зірвали плани Кремля з дестабілізації ситуації на півдні України (захоплення адмінбудівель так і не відбулося), Москва готується до другої атаки.

За словами координатора групи «Інформаційний спротив» Дмитра Тимчука, лише за останні три доби з Придністров’я до України було перекинуто до 250 російських провокаторів і диверсантів, а з Криму в Одеську область прибувають завербовані російськими спецслужбами сепаратисти з українськими паспортами. Через жорсткий контроль наших прикордонників ці туристи Путіна зброю отримують уже після прибуття, на місці.

«Їхнє завдання — продовжувати дестабілізувати ситуацію в південних регіонах нашої країни. Пік дестабілізації запланований на 9 травня. Українські спецслужби вживають заходи з нейтралізації даних груп екстремістів», — зазначає пан Тимчук.

ДО РЕЧІ

Головою Одеської ОДА призначено позафракційного депутата Ігоря Палицю. Відповідний указ підписав в. о. Президента Олександр Турчинов, який іншим указом звільнив із посади голови Одеської облдержадміністрації Володимира Немировського.

Нагадаємо, що нардеп Палиця обирався до Верховної Ради по округу у Волинській області, хоча сам проживає у Швейцарії і є співвласником гірськолижного курорту «Буковель». Його вважають одним із найнаближеніших депутатів до теперішнього очільника Дніпропетровської ОДА олігарха Ігоря Коломойського.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>