Рів для «братів»

25.04.2014
Рів для «братів»

(Фото надані прес-службою Сумського прикордонного загону.)

Близько двадцяти кілометрів рову вже прокопано на Сумщині вздовж російського кордону. Глибина його — два метри. Ширина — чотири. Призначення — перешкодити вільному переходу через кордон важкої військової техніки та транспорту контрабандистів.

«Спорудження захисного бар’єру ми розпочали згідно з розпорядженням Києва, — розповідає «УМ» голова обласної адміністрації Володимир Шульга. — Для цього задіяні спеціальні машини, які працюють на півдні та на півночі області. Допомагають місцеві мешканці. Завдання влади — забезпечити техніку дизельним паливом».

Спільний кордон української Сумщини і російських Брянської, Курської та Бєлгородської областей становить 562,5 кілометра. Проте рів не дорівнюватиме всій довжині міждержавної межі. «Визначено ділянки, що є доступними для проходження техніки, — пояснює Володимир Шульга, — а там, де маємо болота, пагорби, потреби у спорудженні захисного бар’єру немає».

Протитанковим ровом буде перекрито приблизно третину кордону області, уточнює помічник командира прикордонного загону — начальник прес-служби Роман Ткач. Уже проведено роботи у Великописарівському районі, тривають у Краснопільському. Пан Роман називає здійснювані заходи плановим інженерним облаштуванням лінії державного кордону. Втім, якби не конфліктна ситуація, цього б нiхто не робив.

Чи ж були порушення кордону останнім часом і чи спостерігають наряди військову техніку з того боку? «Практично від початку напруженості, з першого березня, на нашій території не було спроб порушень кордону ні військовою технікою, ні озброєними особами, — розповідає «УМ» Роман Ткач. — У полі видимості прикордонників на території Росії не помічено якихось військових формувань. Так, як і ви, читаємо про це в інтернеті».

На жаль, ситуація вимагає невіртуальної пильності. Тож останніми тижнями службовці Сумського прикордонного загону працюють у посиленому режимі. Зокрема — на пунктах пропуску. Кожне авто проходить поглиблений огляд; звертають увагу на певну категорію людей. Таких «певних» — із короткими стрижками, без належних коштів, але у відповідній амуніції, декого з листівками — затримано восьмеро. «Якщо прикордонник бачить таку людину, він не може не поцікавитися метою прибуття в Україну, — розповідає пан Роман, — а також перевірити цю мету. Був випадок, коли чоловіки подібного зразка, зі шрамами та наколками хотіли перейти кордон. Мотивували тим, що їдуть на похорон батька. Службовці знайшли у їхньому мобільному номер батька й зателефонували йому. Виявилося, чоловік живий і при здоров’ї...»

З останніх випадків. Двох громадян Росії, які на автомобілі Hummer Н2 незаконно перетнули кордон України поза пунктом пропуску «Катеринівка», затримала група реагування відділу прикордонної служби «Шалигіне». Чоловіки пояснили, що вони прагнули потрапити на територію України для ознайомлення з обстановкою в державі та настроями громадян України. Такі «соціологічні поривання» росіян тепер має оцінити суд.

Для кращого узгодження дій із захисту кордону нині агресивного східного сусіда при управлінні загону створили координаційний штаб. До нього, окрім прикордонників, увійшли співробітники СБУ, МВС, прокуратури, представники Збройних сил України.

...Пригадуються давні радянські часи, коли люди безкордонно рухалися в один та інший бік. Утім, межа у районі села Юнаківка все ж мала прикордонний знак. Ним був велетенський самовар, що стояв на умовному перетині між Україною та Росією. Саме тут зустрічали офіційні делегації. На одній із таких тодішній керівник журналістської спілки Курщини, до речі, з прізвищем цілком українського звучання, навів приказку, що підкреслювала взаємну симпатію регіонів: «Не обирай хату — обирай сусіда». Сьогодні багато українців сумніваються в добропорядності держави-сусіда. Проте «хати» не поміняєш. Доводиться копати глибокий рів.

ВАРТО ЗНАТИ

Загальна протяжність українського кордону з Росією становить 2295,04 кілометра, з яких 1974,04 — суходіл і 321 — море.

А ТИМ ЧАСОМ...

На кордонах Донбасу вирито 600 км протитанкового рову

Після заяв офіційних осіб РФ про те, що їхня держава може завдати військового удару по Україні, що було підсилено стягуванням додаткових військ до кордонів з нашою державою, на Донеччині та Луганщині продовжили створювати протитанкові укрпілення. Натепер довжина рову сягає 600 км, повідомляє УНІАН. Крім того, прикордонники та техслужби, які їм допомагають, поглиблюють деякі ділянки протитанкового рову, який було викопано ще 15-20 березня на межі Донецької області з Росією. Той рів, нагадаємо, було спішно зроблено коштами голови ОДА Сергія Тарути та його брата-бізнесмена. «Наш кордон... ну, не на замку, але достатньо забезпечений для того, щоб техніка не пройшла», — сказав тоді Сергій Тарута.



 

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>