Без води ні туди і ні сюди

23.04.2014
Без води ні туди і ні сюди

Північно-Кримський канал, який подає воду з Дніпра у Крим. (з сайта capital.ua.)

Північно-Кримський канал (основний канал, від якого ведеться водопостачання півострова) кiлька тижнiв тому скоротив подачу води до Криму. Утiм населення дефіциту питної води відчути не повинно, запевняє нелегітимний уряд АР. За словами першого заступника голови Ради міністрів Республіки Крим Рустама Теміргалієва, біля м. Старий Крим бурять нові свердловини, починають перекидання води iз заповнених передгірних водосховищ та реконструюють застарілі водогони в районі Феодосії, в яких раніше губилося більше 50% води.

А от для аграріїв такий поворот подій стане справжнім випробуванням. Канал спрямовує воду з Дніпра до посушливих районів для зрошування сільгоспугідь. Від посухи там можуть загинути рисові чеки, а також посіви сої, кукурудзи, овочів та кормових культур. Як стверджує Теміргалієв, ранні ґрунтові овочі в Сакському районі врятовано лише завдяки опадам. А от на півночі півострова на погоду не сильно сподіваються. За інформацією Держагентства водних ресурсів, там продовжують несанкціонований забір води, обсяг якої на сьогодні становить близько 4 млн. м3.

Міністр сільського господарства РФ Микола Федоров в інтерв’ю каналу «Россия 24» заявив, що Росія готова платити Києву за воду авансом, але «через політичнi причини не може цього зробити». Монстра з України робить і нинішня влада Криму. У Сімферополі стверджують, що натикаються на стіну нерозуміння з боку Держагентства водних ресурсів України.

«Кримчани нібито не подали документи. Ми переробляли і передавали проекти договору на вимогу Держводгоспу України чотири рази! А води немає», — написав на своїй сторінці у «Фейсбуку» Темiргалiєв.

Частина кримчан підтримує такі заяви нелегітимного лідера, вважаючи, що Київ здійснює ледве не злочин проти людяності. А от дехто ставиться до подібних заяв зі скепсисом. В Управлінні Північно-Кримського каналу також наполягають, що досі не отримали жодних конкретних пропозицій щодо укладання договірних відносин для водозабезпечення Криму попри постійні заклики до співпраці.

«Станом на сьогодні залишаються невирішеними питання щодо оформлення договірних відносин для забезпечення водними ресурсами потреб Криму на питне водопостачання та зрошення сільськогосподарських культур, а також щодо погашення заборгованості водокористувачів Криму в обсязі 1,7 млн. гривень перед Управлінням Північно-Кримського каналу», — повідомляють у прес-службі відомства.

А ТИМ ЧАСОМ...

Росія облаштовує справжній кордон між Кримом та Україною

Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв доручив негайно приступити до облаштування держкордону між Кримом і Україною, повідомила вчора РІА «Новости». За це відповідатиме новий голова Держкордону РФ Костянтин Бусигін, який раніше очолював концерн «Калашников».

Українські прикордонники, які несуть варту біля адміністративної межі з півостровом, помітили рух на блок-постах. Як повідомив агенції «Інтерфакс-Україна» представник Держприкордонслужби Олег Слободян, оновлюється особовий склад тимчасових постів РФ, звідти забирають колишніх «беркутівців» і так званих козачків, а натомість стають регулярні підрозділи Прикордонної служби РФ. Україна, за словами пана Слободяна, «діє адекватно» — українська ДПС підтягує технічні спецзасоби, організовує комп’ютерне забезпечення, однак наразі про встановлення прикордонних пунктів не йдеться.

 

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>