Тривожний вечір на Сумщині

17.04.2014
Тривожний вечір на Сумщині

Євген Положій після побиття. (з «Фейсбука» Анни Положій.)

Два напади відбулися вчора на Сумщині. Жодний із них не закінчився трагічно, проте наслідки могли бути гіршими. В обох випадках нападники обрали для своїх дій громадських активістів, учасників місцевих майданів.

Після операції почувається краще

Близько десятої вечора вчинено напад на відомого сумського письменника, редактора газети «Панорама» Євгена Положія. Дружина Євгена Анна повідомила вночі у «Фейсбуці»: «Він приїхав додому, загнав машину в гараж, не встиг вийти з авто, як отримав удар по голові. Його кинули на підлогу, заламали руки й били. Ліву руку зламали, відкритий перелом...» Жінка так перелякалася, що змушена була вивезти двох дітей у безпечне місце.

Міліції розповісти про нападників журналіст нічого не зміг. Зрозумів, що їх було двоє, діяли досить професійно, били якимось предметом і швидко втекли. Жодним словом не обмовилися.

Як розповів «УМ» друг Положія, громадський діяч Олександр Такул, лікарі виявили, що у Євгена не перелом, а відкритий вивих. Зараз його вправили. Зроблено томографію, яка не виявила серйозних ушкоджень. «Найгірша ситуація з забитим оком, але лікарі обіцяють, що після лікування все може обійтися і зір удасться зберегти», — сподівається Олександр. Що ж до підозрюваних, то їх Такул не називає: надто великим є список «бажаючих».

«Ми не виключаємо, що напад стався через професійну діяльність постраждалого, — прокоментував «УМ» начальник обласного управління МВС Анатолій Річкаль. — Ця версія активно розглядається». Наразі порушено кримінальне провадження за статтею «хуліганство».

«Постріл розминувся з сином на 20 сантиметрів»

Увечері в Шостці обстріляли оселю координатора тамтешнього «Правого сектору» Віталія Ляшка. Як розповів нам Віталій, стріляли з мисливської зброї, — викликані міліціонери видовбали зі стінки жакан. «Я був у кімнаті, син вийшов на кухню і відразу хтось вистрілив туди впритул через вікно. Звук пострілу практично злився із дзвоном розбитої шибки. Ще двадцять сантиметрів — і в Олексія могли вцілити», — і досі хвилюється Віталій.

Синові активіста чотирнадцять років. Злякався, швидше, звуку, бо спочатку не зрозумів, що стріляють.

Лідер «Правого сектору» Сумщини Микола Сурженко висловив версію, що до нападу може бути причетним керівник ДСГО «Шкід» Олександр Кривуля. «Наші активісти ще в минулому році долучилися до розкриття злочинної діяльності так званих «шкідовців», які тісно співпрацюють із харківським «Оплотом» та є постійними постачальниками «тітушок» із Сумщини. Діяльність шосткинського «Правого сектору» несе пряму загрозу існуванню проросійської банди, тому саме через це на нашого побратима здійснено збройний напад».

«Я не можу стовідсотково стверджувати такої причетності, — каже Віталій Ляшок, — але не виключаю, що діяла одна з проросійських організацій, від яких я ще з часу Майдану чую погрози. Я ж тут для них — головний бандерівець...»

Як стало відомо «УМ», недавно стріляли в дачний будинок і косметичний салон ще однієї шосткинської майданівки Алли Ковальової. «Там ще могли казати, що йдеться про бізнес, — коментує Віталій, — але у мене жодного бізнесу чи боргів немає, тому, думаю, йдеться про політичні мотиви».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>