На танку на світанку

17.04.2014
На танку на світанку

Українська колона на підступах до Краматорська.

Перші дні проведення антитерористичної операції (АТО) продемонстрували не тільки фахівцям, а й загалу і перші промахи, і додаткові труднощі, з якими зіткнулися силовики. Військові експерти закликають Київ діяти швидше, адже спрут сепаратизму стрімко розповзається Донбасом. Крім того, є загроза, що накопичені біля українського кордону російські війська Москва може раптово кинути в бій. Так, контррозвідка вчора викрила плани можливої диверсії Москви, почуті у перехоплених переговорах: треба вбити 100-200 людей (буцімто під час антитерористичної операції) і відтак ввести на територію України російську армію.

Захоплені БТРи і наші танки під триколором

Учорашній ранок уся Україна збентежено обговорювала два повідомлення з півночі Донбасу — про шість українських БТРів, які у центрі Краматорська захопили сепаратисти, і про десяток танків під триколором у цьому районі. Ситуація щодо останніх прояснилася ближче до обіду — в.о. голови фракції «Батьківщина», посилаючись на міністра оборони Михайла Коваля, повідомив, що «це наші збройні підрозділи використовували партизанський метод проникнення в ті частини, які контролювалися військовими підрозділами РФ i тими сепаратистами, які ними фінансуються». «Це фактично був прорив», — прокоментував Соболєв. Чого не скажеш про захоплену сепаратистами бронетехніку.

Чи це був невдалий задум, чи в якійсь ланці спецоперації сталися збої, але вранці шість БТРів увійшли в центр Краматорська, тут же були заблоковані бойовиками та містянами, і за годину під гикання юрби і голосне скандування «Армія — з народом» їхні екіпажі покинули техніку, здали зброю і опинилися у будівлі міськвиконкому чи то як полонені, чи то як заручники. А бронетехніку, пише з місця події кореспондент видання «Остров», добре екіпіровані вояки перегнали в сусіднє село Іванівка. Військові відставники, з якими поспілкувалася «УМ», обурені тим, що керівництво дало наказ бронемашинам увійти в місто, адже, кажуть, БТРи неповороткі і безпорадні на вулицях, їх нескладно знешкодити. Так сталося в 1994 році у Грозному — десятки танків, які ввійшли в місто без прикриття, чеченці попалили, наче факели.

Ще одне НП — офіцера розвідки та його водія, солдата-контрактника, у ніч проти середи сепаратисти схопили на автотрасі в районі міста Красний Луч. Учора вранці «Остров» повідомляв, що «група з п’яти машин привела сильно побитого офіцера в одну з військових частин в Амвросіївському районі Донецької області. Терористи викликали комбата і зажадали передислокувати частину та присягнути «народу Донбасу». Інакше погрожували вбити заручників». Доля полонених станом на 18.00 учорашнього дня лишалася не відомою.

«Вони (військові ЗС. — Ред.) виявляються не настільки готові, як це передбачалося», — прокоментував учора на брифінгу в Києві керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук, нагадавши, що все-таки основні заходи АТО проводитимуть правоохоронні органи і спецслужби. АТО не можна порівнювати з військовими діями, де має значення чисельна перевага над супротивником. «Тут мають величезну роль чинники, які не враховуються у військовому алгоритмі, — озброєння і рівень підготовки терористів, які захопили об’єкт, на якій місцевості відбувається операція, — відзначив Тимчук. — Важливу роль має те, хто планує і керує операціями. Сьогодні рівень довіри до керівників операції досить високий».

Загроза зі Сходу

«Українському уряду і силовикам тягнути нема куди, оскільки ця зараза розповзається по всьому Донбасу і загрожує перекинутися на південь. Діяти потрібно зараз і негайно», — закликає Дмитро Тимчук.

Не забуваймо і про загрозу з-за кордону у вигляді відкритого фронту. Враховуючи це, керівництво Міноборони почало передислокацію військ на схід. «Східні кордони України оборонятимуть представники Дніпропетровська, Запоріжжя, Кіровограда, Херсона, а відповідні частини будуть передислоковані із Західної України у центральну частину країни», — розповів Сергій Соболєв. До слова, міністр оборони Коваль учора виїхав на Донбас.

Для «легалізації» вторгнення на східні терени росіяни можуть задіяти підлий план. Про це вчора заявив на брифінгу один з керівників контррозвідки СБУ Віталій Найда. «Задокументовано переговори, які свідчать про те, що треба вбити 100-200 людей, і після цього через півтори години на території України з’являться танки та БТРи російської армії», — розповів Найда. Контррозвідник підтвердив учорашню інформацію віце-прем’єра Віталія Яреми: диверсії вчиняє, зокрема, 45-та окрема гвардійська розвідувальна бригада, що дислокується у місті Кубинка Московської області. Це ті російські спецназівці, які захопили будівлі Верховної Ради і Ради міністрів у Криму.

Кількість диверсійних груп щодень зростає, свідчить новопризначений керівник Антитерористичного центру СБУ Василь Крутов. «У неділю 150 осіб на Донбасі було тих, кого називають «зеленими чоловічками», у понеділок додалося 300 таких. Я не кажу, скільки було до цього. Скільки буде завтра — життя покаже... Для професіонала перейти кордон — все одно, що нам в дитинстві було в кіно сходити , — пояснив Крутов журналістам. — Ми маємо справу з дуже серйозним, дуже кваліфікованим і дуже професійним опонентом. Треба віддати належне: дуже хороший рівень підготовки, знання тактики, практика — ці люди бували в гарячих точках світу і на своїй території».

Ці слова ілюструє фрагмент телефонної розмови, перехопленої СБУ і викладеної в широкий доступ. Говорять один iз координаторів підривної роботи з Росії та дружина затриманого за сепаратизм самопроголошеного «губернатора» Донбасу Губарєва — Катерина. Жінка просить... прислати методички, як захоплювати відділки міліції. Її співрозмовник сміється, мовляв, «працює по захопленню МВС спецура, які більше 15 років займаються тільки війною».

Тим часом очільник СБУ Валентин Наливайченко учора в сесійній залі навів дані про заарештованих кадрових офіцерів російського ГРУ — 23 особи. Агентурна мережа, каже він, створювалася на Південному сході останні 2-3 роки.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>