Лiкувати заборонено

11.04.2014

Через окупацію Криму 806 пацієнтів, які отримують замісну терапію (лікування для наркозалежних), виявилися фактично заручниками ситуації, оскільки російська влада оголосила про намір до кінця квітня припинити ці програми.

«Сьогодні запасу лікарських препаратів — метадону та бупренорфіну — на півострові вистачить лише на тиждень–два. Пацієнтам уже місяць вимушено знижують дозування препаратів. Найскладніша ситуація з ліками у Севастополі. Багато хто з цих 806 хворих, як і я сам, окрім наркозалежності, мають ВІЛ–інфекцію, гепатит С та інші хронічні захворювання. Зупинка замісної терапії для більшості — все одно що припинити дихати», — каже «УМ» Антон Басенко, пацієнт ЗПТ iз 2004 року.

У середу Антон разом з іншими пацієнтами та громадськими активістами вийшов під будівлю Міністерства охорони здоров’я України, щоб привернути увагу чиновників до цієї проблеми. «Пацієнти» були закуті у кайданки, із заклеєними ротами та під дулами іграшкових автоматів «лікарів–садистів». Вони вимагали від керівництва МОЗ не допустити зупинки програм ЗПТ у Криму.

Учасники акції заявляють, що навіть через 5 тижнів після фактичної окупації Криму МОЗ України не вніс жодних змін та доповнень до своїх чинних наказів iз питань впровадження ЗПТ в Україні, ніби нічого не сталося. І час для подолання проблеми втрачається.

Представники МОЗу, що вийшли до протестувальників, змушені були зізнатися, що програму на півострові таки буде зупинено. Ліки російська сторона не приймає, а всім хворим рекомендують виїжджати на материкову Україну, де їх поставлять на баланс і забезпечать лікуванням.

Утiм пацієнтів лякає не лише це. «Центр із розповсюдження ліків для ЗПТ розташований у Харкові. Звідти препарати розвозять по всій країні для майже 9 тисяч пацієнтів. Останні події на сході України викликають занепокоєння, адже якщо і з Харковом щось станеться, то чим лікувати хворих?» — слушно запитує Антон Басенко. Він каже, що активісти запропонували розподілити продукцію по регіонах, аби створити запас хоча б на кілька місяців у кожній області. Адже самостійно необхідні препарати дістати неможливо — їх не продають в аптеках, а лише завозять в Україну як гуманітарну допомогу.

Додамо, що акції протесту відбулися не тільки в столиці. Десятки пацієнтів ЗПТ у Севастополі та їхні близькі пікетували місцеву адміністрацію з вимогою не допустити зупинки лікування. Акції солідарності з пацієнтами–заручниками в Криму відбулися під посольствами Росії у Тбілісі, Вільнюсі та Кишиневі.

ДОВІДКА «УМ»

В Україні вже 10 років впроваджуються програми замісної підтримувальної терапії (ЗПТ), в рамках яких сьогодні понад 8 800 наркозалежних пацієнтів в усіх куточках держави щодня отримують лікарські наркотичні препарати–замінники: метадон або бупренорфін, пише у своєму блозі правозахисник Павло Скала.

Багато у чому саме завдяки цим програмам в Україні вдалося стабілізувати епідемію ВІЛ–інфекції серед тих, хто вживає наркотики, знизити рівень загальнокримінальної злочинності, тисячі людей повернулися до більш–менш стабільного життя, отримують освіту, працюють, створюють сім’ї, народжують дітей.

У Російській Федерації, на відміну від 80 країн світу, у т.ч. усіх без винятку країн Євросоюзу, замісна терапія законодавчо заборонена, як і лікарські препарати, що у ній використовують.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>