НОВИНИ ПЛЮС

10.04.2014

І кого тут утискають?

Переважна більшість донеччан — 76,5 % — ніколи не стикалися з утиском прав спілкування російською мовою. При цьому найбільше поширення набув страх перед «радикально налаштованими жителями Західної України — «бандерівцями». Загрозу від них для Донецька бачать 60% опитаних. Друга позиція щодо поширення серед донеччан — це страх перед центральною владою у Києві (47%). Третя серед масових фобій населення Донецька — страх втручання європейських і американських політиків (38%). Значним у донеччан є сьогодні страх і перед власним криміналом (17%).

А от страх перед громадянами Росії, які беруть участь в організації проросійських мітингів (23%) і перед російськими політиками та військовими (21%) у донеччан менший у кілька разів. Про це свідчать результати соціологічного опитування Інституту соціальних досліджень і політичного аналізу, повідомляє сайт ОстроВ.

Убивця — на волі

Російського військовика, затриманого за вбивство українського офіцера у Криму, відпустили на волю. Наразі молодший сержант російської армії Зайцев, який застрелив майора Станіслава Карачевського, не має статусу обвинуваченого. Про це повідомив представник слідчого комітету Російської Федерації у Республіці Крим Андрій Васильков.

Нагадаємо, трагедія сталася в ніч проти 7 квітня в офіцерському гуртожитку селища Новофедорівка. Станіслава Карачевського, який служив у Криму в лавах Військово–Морських сил України, вбили двома чергами з автомата.

Позавчора тіло загиблого забрали з моргу в Саках та перевезли в Бердянськ. Офіцера поховають на його батьківщині. Організацією похорону займається керівництво Сакської авіабази, де за життя працював Карачевський.

Подарунок для «Газпрому»

Уряд Криму готовий передати «Газпрому» вуглеводневі ділянки на шельфі Чорного та Азовського морів. При цьому ділянки на суші Криму залишилися в республіканській власності, повідомив журналістам заступник голови Ради міністрів самопроголошеного Криму Микола Янакі, передає кореспондент УНН.

Янакі уточнив, що нинішні власники ліцензій на шельфові родовища повинні будуть їх переоформити відповідно до російського законодавства. Він зазначив, що незабаром буде повідомлено про терміни, коли ці ліцензії можна буде перереєструвати.

«Золото Скіфів» залишиться в Україні

Зібрана з експонатів українських музеїв колекція «Золото Скіфів», яка зараз експонується в Нідерландах, після завершення роботи виставки «Крим: золото і таємниці Чорного моря» повернеться до України, а не до Криму. Про це на брифінгу МЗС України повідомив міністр закордонних справ Андрій Дещиця.

За його словами, Україні вдалося пояснити свою позицію уряду Нідерландів і вирішити питання повернення експонатів. «Ми підтвердили, що ця колекція є надбанням України, незважаючи на те, що перебуває в кримських музеях», — зауважив він і додав, що експозиція повернеться до України в травні цього року.

Усього в колекції зібрано більш як 500 археологiчних знахiдок — скiфськi золотi прикраси, церемоніальний шолом, дорогоцінні камені, мечі, панцирі, домашнє начиння стародавніх греків і скіфів.

На митниці — нові керівники

Міністерство доходів і зборів звільнило 20 із 27 начальників українських митниць, повідомляє прес–служба відомства. Загалом керівництво оновили на 22 митницях.

«Значні зусилля керівництво Міндоходів сьогодні спрямовує на оптимізацію організаційної структури митних постів та інших підрозділів митного оформлення. Дуже важливим також є комплектування цих підрозділів кваліфікованими фахівцями з відповідною освітою, досвідом роботи та високими стандартами доброчесної поведінки», — заявив заступник міністра доходів і зборів Віталій Науменко, який курирує митні органи.

Попова — під арешт

Печерський районний суд Києва арештував рахунки екс–голови Київської міської державної адміністрації Олександра Попова у банку «Хрещатик» й «Індустріалбанку». Про це розповів УНН його адвокат Микола Карнаух.

Нагадаємо, Генпрокуратура поновила кримінальні провадження щодо О. Попова, В. Сівковича, А. Клюєва, начальника УМВС у Києві Коряка, його заступника Федчука, які причетні до силового розгону студентів у ніч на 30 листопада на столичному майдані Незалежності.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>