Порятунок тих, кого приручили

08.04.2014
Порятунок тих, кого приручили

Врятований кажанчик. (з сайта zelene.net.)

Волонтери і біологи з харківського природного парку Feldman Ecopark випустили на волю більш ніж півтисячі кажанів, яких всю зиму рятували від морозів, голоду та міського шуму. Причин для такої опіки сьогодні немало. «Влітку та восени ці червонокнижні тваринки накопичують жир, щоб впасти на горищах у зимову сплячку, — розповіла керівник наукових та соціальних програм екопарку Юлія Павиченко. — Але оскільки міські будинки стали надто гамірливими, рукокрилі часто прокидаються й не можуть дати собі раду через брак їжі. Тому люди часто знаходять їх просто на мерзлій землі, виснажених і травмованих».

Активісти збирали нещасних тваринок по місту всю зиму. Кожну з них ретельно оглядали, лікували, годували і зважували до того часу, поки та не набирала потрібної ваги. Після цього здорових підопічних загортали в індивідуальні пакети, поміщаючи до спеціальних холодильників. Тих же тваринок, які так і не змогли повністю одужати, виходжували до самого тепла. Особливо тяжким «пацієнтом» виявилася «мишка», яка застрягла у шахті ліфта в Держпромі, оскільки все її тіло вкрив мазут. «Але наші дівчатка — юннати — вирішили боротися за її життя до кінця, — каже Юлія Павиченко. — Вони чотири рази відмивали її ватними паличками, відпоювали зі шприца, годували. У результаті «мишка» змогла з усіма полетіти на волю».

Випуск врятованих рукокрилих став святом у парку вже вдруге. Минулого року тут зуміли зберегти дві сотні кажанів. Зоологи кажуть, що реабілітаційний центр, який функціонує на базі Feldman Ecopark, має чимале природоохоронне значення, адже кожна з цих тваринок упродовж теплої пори року встигає з’їсти до кілограма польових, городніх та садових шкідників.