Прощавай, зброє!

02.04.2014
Прощавай, зброє!

Застаріла топоніміка. Вказівники на Європейській площі, поруч iз готелем «Дніпро», де «Правий сектор» орендував кілька поверхів. (УНІАН.)

Перестрілка, яка виникла понеділкового вечора в центрі столиці, біля ресторану «Мафія» на Хрещатику, поставила крапку в епопеї зі спробами роззброїти «Правий сектор». У МВС начебто тільки й чекали подібного інциденту. Відразу після стрілянини силовики взяли у блокаду «штаб–квартиру» «Правого сектору» — готель «Дніпро», що навпроти місця НП. Після ночі перемовин бійці Яроша здали зброю.

Чутки навколо причини інциденту ширилися різні. Дехто стверджував, що один iз членів «Правого сектору» (ПС) напідпитку намагався пройти через барикади і пронести на Майдан спиртне, але його зупинили бійці Самооборони. Сотник Самооборони Анатолій Ведмідь, натомість, розповів журналістам, що конфлікт стався «через питання розбору наметів, питання розбору барикад, через що виникають конфлікти». Результат же протистояння драматичний: представник ПС (за інформацією МВС, це Козюбчик Андрій Михайлович, 1981 р.н.) у запалі дискусії вихопив зброю і почав стріляти, поранивши трьох людей. Куля зачепила і коменданта Майдану, першого заступника голови КМДА Богдана Дубаса. Набагато більше постраждав боєць 3–ї сотні Олександр Левкуша, якого доправили до 17–ї столичної лікарні. «У чоловіка важке вогнепальне поранення, пошкоджені обидві легені, селезінка, діафрагма. Лікарі зробили все, що в їхніх силах, але стан важкий і реабілітаційний період після такої операції може затягнутися», — повідомила «УМ» заступник головного лікаря з медичних питань лікарні №17 Тетяна Барановська.

Невдовзі після стрілянини готель «Дніпро», де «квартирує» ПС, оточили бійці внутрішніх військ та спецназ, винуватця інциденту було затримано. Після допиту його відправили до слідчого ізолятора СБУ. Усім іншим представникам «Правого сектору», які перебували всередині готелю, було запропоновано здати зброю. Перемовини тривали до ранку.

За інформацією журналіста Святослава Цеголка, участь у переговорному процесі брали також заступник секретаря РНБО та заступник керівника СБУ. Після чого бійці «Правого сектору» без зброї залишили готель. «МВС почали огляд спорожнілої будівлі», — повідомив Арсен Аваков, а пізніше підтвердив інформацію, що в залишених кімнатах була знайдена зброя та саморобний вибуховий пристрій.

Верховна Рада швидко відреагувала на інцидент, зобов’язавши МВС та СБУ «роззброїти незаконні збройні формування» — за відповідну постанову проголосували 256 депутатів. А заступник міністра внутрішніх справ Володимир Євдокимов попередив, що віднині всі збройні формування вважатимуться як такі, що діють незаконно. «Я хочу сказати: час на здачу зброї сплив. Будь–яке формування збройне і з протиправною націленістю нами буде вважатися як чинне незаконно, і всі наші дії будуть у рамках цього. Вони будуть жорсткими, рішучими».

У «Правому секторі» по–різному відреагували на цю заяву. «Ми з бійцями 24–ї сотні прийняли рішення передати пляшки з коктейлями Молотова і газові балончики, які є в нашому розпорядженні, хлопцям, які зараз перебувають на навчаннях на полігоні у Нових Петрівцях», — повідомив «УМ» лідер ПС у Київській області Ігор Мазур (Тополя). «Треба з махновщиною і безконтрольним розповсюдженням зброї завершувати, інакше махновщина переможе державу, вона стане жертвою анархії у власному суспільстві», — переконаний і Володимир Фесенко.

Лідер ПС Дмитро Ярош поки що утримується від коментарів. У будь–якому разі цей інцидент не найкращим чином вплине на його рейтинг як кандидата у президенти. «На даний момент у нього особливого рейтингу немає. Один відсоток популярності — це якраз оцінка Ярошу і «Правому сектору» за їхню діяльність. Ніяка революція, ніякий Майдан не може бути індульгенцією і виправданням протиправних дій», — зазначає Володимир Фесенко.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>