Кіна не буде

28.03.2014

Столичний кінотеатр «Магнат» вирішив відмовитися від показів російських стрічок. «Ми не покажемо «Зальотчиків», «Скорий «Москва—Росія», «Авантюристів». Натомість чекаємо вас на показ українських фільмів «Зелена кофта» та «Трубач» Анатолія Матешка», — підтвердили «УМ» інформацію в касі закладу.

Рішення було прийнято в рамках ініціативи бойкоту російських товарів. Глядачі не бажали підтримувати фільми окупантів і просто не йшли на російські фільми. Тож це не тільки позиція кінотеатру, а ще й продиктоване попитом рішення. Додамо, що російські фільми становлять приблизно 10% репертуару вітчизняних кінотеатрів.

«Це поки єдиний кінотеатр, який відмовився від російського кіно, — каже «УМ» Олександр Денисюк, PR–менеджер прокатної компанії «Аврора–фільм». — Поки що не скажу, що глядачі якось особливо бойкотують кіно Росії. Ті ж «Ялинки» цієї зими, в розпал революції, зібрали велику касу. Але скоро в нас виходить «Старт ап», тож ми побачимо, чи змінилося щось у настроях публіки».

А в Криму глядачі залишилися без голлівудських блокбастерів. США відмовилися передавати російським прокатникам права для показу американських фільмів на півострові. Про це заявив директор сімферопольського кінотеатру імені Шевченка, Володимир Мірошниченко, повідомляє КримІнформ.

Paramount Pictures, Sony Pictures, Universal та 20th Century Fox аргументують свою позицію тим, що не визнають входження півострова до складу Російської Федерації. Додамо, що кримські кінотеатри вже не можуть брати в прокат фільми українських дистриб’юторів. Усього на півострові менше двох десятків кінотеатрів, яким, швидше за все, доведеться показувати лише російське кіно. Хоча, як каже Олександр Денисюк, їх компанія нещодавно відправила партію фільмів на півострів, з українським дубляжем та українськими постерами.

А ТИМ ЧАСОМ...

А от у Держдумі Росії розглядається законопроект депутата від «Єдиної Росії» Роберта Шлегеля щодо різкого скорочення прокату іноземних кінофільмів у самій Російській Федерації. У разі ухвалення цього закону лише 50% демонстрованих стрічок зможуть становити роботи іноземних режисерів, решту — фільми виробництва РФ.

«Вони декілька років просувають цей закон, — каже «УМ» кінокритик Антон Філатов. — Поділилися на дві групи: одна грає на Путіна, інша ще думає головою і виступає проти квот. Адже в Росії щороку в прокат виходить близько 600 стрічок, а сама Росія знімає лише 150 фільмів на рік. Квоти боляче вдарять по прокатниках, а російські режисери перестануть перейматися якістю робіт».

Якщо закон приймуть, то росіяни ризикують дивитися в кінотеатрах лише вітчизняні фільми та американські блокбастери, бо для арт–хаусу чи просто не масового кіно місця не буде.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>