Два постріли в серце

26.03.2014
Два постріли в серце

На місці загибелі Сашка Білого. Руки в нього були скуті кайданками, тож він не міг відстрілюватися, стверджують у «Правому секторі». (УНІАН.)

Учора близько півночі біля кафе «Три карасі», що в селі Бармаки неподалік Рівного, спецпризначенці застрелили Олександра Музичка. Музичко, він же Сашко Білий, відомий як герой скандальних відео, коли з автоматом Калашникова приходив на засідання президії Рівненської облради чи надто експресивно спілкувався з помічником прокурора (ці кадри активно використали для антиукраїнської пропаганди російські телеканали). Олександр Музичко був неоднозначною фігурою. В останні місяці він очолював місцевий «Правий сектор», а свого часу брав участь у бойових діях у Чечні й, за твердженням народного депутата Москаля, був членом злочинного угруповання. Проте методи, якими силові структури розправилися з Музичком, викликали обурення у багатьох українців.

Інтернет–видання 4vlada.com передає слова свідків, які стверджують, що «невідомі приїхали на трьох мікроавтобусах «Фольксваген», вивели всіх відвідувачів (кафе), у тому числі й Музичка. На нього одягли наручники, побили його та двох охоронців. Згодом люди почули дві автоматні черги».

Офіційну версію подій представив учора перший заступник міністра МВС України Володимир Євдокимов. «Була проведена спецоперація зі знешкодження збройного угруповання на території Рівненської області, під час якої загинув Олександр Музичко та було поранено співробітника правоохоронних органів», — розповів він під час прес–конференції.

Євдокимов зазначив, що спецоперацію здійснювали спільно з ГУБОЗ та спецпідрозділом «Сокіл» у рамках кримінального провадження, відкритого 8 березня проти Музичка за «злісне хуліганство та протидію законній діяльності співробітників правоохоронних органів». Спецпризначенці начебто змушені були застрелити Музичка з метою самооборони. «Він хотів утекти через вікно та відкрив вогонь на ураження по «Соколу». Перша куля потрапила у шолом співробітника «Сокола», але відрикошетила у передпліччя. Другим пострілом Музичко вцілив у погон цьому співробітнику, після чого той відкрив вогонь по ногах Музичка. Інші співробітники стріляли у повітря. Згодом iще один постріл влучив Музичку в ногу, той намагався відстрілюватися. Правоохоронці на той момент були за спиною Музичка. Коли його повалили на землю, він продовжував стріляти і був поранений. Викликані лікарі констатували смерть Музичка», — повідомив заступник міністра.

Такий виклад подій викликає сумніви. Місцеві журналісти та члени «Правого сектору» впевнені, що метою спецпризначенців було не заарештувати Музичка, а вбити. «Коли ми прибули на місце злочину, то побачили біля «Карасів» купу гільз від автомата Калашникова та пістолета Макарова. Далі на горбочку лежав Музичко. У нього були прострелені ноги у трьох місцях, руки заковані в кайданки. Сорочка спереду розірвана — я так думаю, що перевіряли, чи немає на ньому бронежилета — і два постріли в серце. Як він міг стріляти, якщо руки були скуті? Навіщо було стріляти в серце, якщо в нього вже були прострелені ноги? Це холоднокровне вбивство. Ми доведемо це — будемо ініціювати проведення незалежної експертизи, яка встановить, з якої відстані були здійснені постріли», — каже «УМ» товариш убитого, активіст рівненського «Правого сектору» Ярослав Гранітний.

Такої ж думки і Микола Ляхович, активіст із Рівненщини, який у часи президентства Кучми був політв’язнем, фігурант «справи 9 березня». «Всі знають, що в разі небезпеки збройного опору з боку тих, кого затримують, та ще й у громадських місцях, операцію відмінять, — пише він на своїй сторінці у «Фейсбуку». — Якби ставилось завдання просто затримати, а не знищувати під час затримання — то операцію провели б без єдиного пострілу, а якби й стріляли, то не на ураження. Сашко Білий не був «білим і пухнастим», але за жодних обставин жодна правоохоронна структура не може діяти, як банда кілерів!».

Цікаво, що рівненська міліція не була в курсі проведення спецоперації. За інформацією прес–служби обласного УМВС, повідомлення про вбивство надійшло до місцевих правоохоронців від відвідувачів кафе. Рівненські міліціонери прибули на місце НП, почали слідчі дії і навіть устигли порушити карну справу за фактом.

Під час спецоперації було затримано і п’ятьох громадян, з них двоє бійців «Правого сектору» та троє цивільних. Серед них — начальник міського центру зайнятості Володимир Даценко, стверджує видання charivne.info, передаючи слова свідків, що принаймні двоє із затриманих були поранені. За словами ж Володимира Євдокимова, «трьох затриманих поплічників Музичка доправили до Києва на допит», оскільки «у діях злочинного угруповання чітко проглядаються ознаки бандитизму».

У зв’язку з убивством Музичка «Правий сектор» висунув вимогу відставки міністра внутрішніх справ та арешту бійців «Сокола» і заявив, що помститься Авакову. Міністр виклик прийняв.

Цікаво, що за тиждень до трагедії сам Сашко Білий оприлюднив відеозвернення, де повідомив, нібито має стовідсоткову інформацію, що «керівництво Генпрокуратури і МВС України прийняли рішення про моє фізичне знищення». Останніми словами, які Музичко написав на своїй сторінці у мережі «Фейсбук», були: «Хочете мене грохнуть — приїжджайте, з нетерпінням вас чекаю!».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>