Як залишити Крим?

20.03.2014
Як залишити Крим?

Татуювання на руці українського вояка, що бере участь у маневрах у Херсонській області: «Хочеш миру — готуйся до війни». (Рейтер.)

Попри першу кров і першу загибель українського військовослужбовця в Криму, протистояння з російськими інтервентами вчора повернулося, якщо можна так висловитись, у «звичну колію»: без збройного опору з нашого боку, з поступовим витисканням українських вояків із їхніх частин і гарнізонів.

Трагедія сталася позавчора надвечір. За повідомленням Міністерства оборони України, під час штурму 13–го фотограметричного центру ЗСУ в Сімферополі прямим влучанням у ділянку серця був убитий прапорщик Сергій Какурін, який перебував на спостережній вежі автопарку. Крім того, пострілами в шию й руку важко поранений капітан Віктор Федун. Ще один український військовослужбовець отримав важкі травми ніг і голови від ударів кийками, арматурою та іншими предметами.

Нападники були одягнені у військову форму Збройних сил РФ без розпізнавальних знаків, озброєні автоматичною зброєю і снайперською гвинтівкою. Командира частини полковника Андрія Андрюшина під час переговорів захопили й утримували у військовій комендатурі, силою змушуючи перейти на сторону кримської «самооборони».

«Припиніть стріляти в Сімферополі. Ясно, що Росія стріляла першою й зараз має продемонструвати стриманість», — заявила через «Твіттер» представник Держдепартаменту США Дженніфер Псакі.

Недолугі пояснення сепаратистів.

У Києві Сергія Какуріна вже зарахували до Небесної сотні. Однак проросійська сторона, як і у випадку з кривавим розстрілом київського Майдану, вибудовує свою версію: «провокація з метою дестабілізації обстановки». Тобто йдеться про те, що на вулиці Кубанській Какуріна й Федуна розстріляла «третя сила», а конкретно — снайпер із багатоповерхівки. Як повідомила «УМ» керівник прес–служби МВС Криму, підпорядкованого самозваній владі, підполковник Ольга Кондрашова, є нібито ще дві жертви з іншого боку — кримської «самооборони». Вбитий і поранений. Щоправда, їхніх прізвищ речниця кримської міліції не назвала. Не відповіла пані Кондрашова і на запитання щодо долі полоненого командира частини і його підлеглих, у яких, за певними даними, вилучили табельну зброю (пістолети), особисті документи і гроші. Представниця сепаратистського МВС озвучує лише офіційну версію свого відомства: «Загинули дві людини — боєць самооборони й військовослужбовець військової частини — (…) в результаті пострілів, зроблених невідомими… Представники «самооборони» отримали інформацію про перебування в частково заселеному будинку в районі вулиці Кубанської групи озброєних людей… При проведенні перевірки даної інформації по бійцях «самооборони» і був відкритий вогонь із, імовірно, снайперської гвинтівки… Подібну тактику застосовували під час масових заворушень на Майдані в Києві».

Зранку сепаратистські ЗМІ поширювали інформацію, ніби снайпера затримали, і ним виявився 17–річний бойовик із Західної України. Але Кондрашова ці дані спростувала. За її словами, на позиції ймовірного снайпера кримські слідчі вилучили гільзи, щоправда, яких саме зразків зброї, — не вказано.

Хто насправді й навіщо стріляв? Експерти в Україні висловлюють кілька версій, з яких найсуттєвіша — збройна перевірка росіянами українських військових на міцність. Мовляв, Крим уже «російський», блокування наших в/ч інтервентами триває вже майже три тижні, і вбивство прапорщика в «тиловій» частині — чіткий сигнал, що потрібно нарешті здаватися. Інакше уб’ють і інших.

Схоже, після першої стрілянини події справді розвиватимуться швидше. Першого віце–прем’єра України Віталія Ярему і в. о. міністра оборони Ігоря Тенюха вчора не впустили до Криму, як і обіцяв так званий глава кримського уряду Сергій Аксьонов.

Перед цим, уранці, кримські «дружинники» під прикриттям жінок завалили паркан і зайшли на територію штабу командування Військово–морських сил України. При цьому нападники, які роззосередилися по території, були без зброї. По обіді на території штабу ВМСУ під контролем патріотів залишилися один чи два об’єкти — якщо можна так назвати перебування замкнених людей всередині складів зі зброєю, без води й продуктів, із посадженими мобільними телефонами.

Міністерство оборони України заявило про виведення командувача ВМСУ Сергія Гайдука під час захоплення штабу сепаратистами. Видання «Крим–інфо», підконтрольне Аксьонову, повідомило, нібито прокуратура Севастополя «тимчасово затримала Гайдука» за те, що він «транслював у військові частини України наказ, який надійшов із Києва, застосувати зброю до мирних громадян».

Дозвіл військовим частинам ЗС України, дислокованим в АР Крим, застосовувати зброю у вівторок увечері — невдовзі після звістки про вбивство прапорщика — віддали в. о. Верховного Головнокомандувача ЗС України Олександр Турчинов та в. о. міністра оборони Ігоря Тенюх на підставі наказу начальника Генштабу Михайла Куцина. Утім, стаття 22 статуту внутрішньої служби ЗСУ й без того передбачає можливість застосування зброї «для відбиття нападу на об’єкти, що охороняються військовослужбовцями, а також для звільнення цих об’єктів у разі захоплення; у разі спроби насильницького заволодіння зброєю, бойовою та іншою технікою, якщо іншими способами неможливо припинити цю спробу…»

Що робити?

Учора українці знову не стріляли в окупантів. Очевидно, що робити це — якщо вже схилятися до цього сценарію опору — потрібно було ще в перших числах березня, коли Росія починала агресію. Тепер наші військові в Криму — а їх близько 22 тисяч — опинилися в кільці ворога без надії виграти відкритий бій.

Відбулося засідання РНБО, на якому обговорювали ймовірне рішення про способи виведення українських вояків з окупованого Криму. Абсолютна більшість цих мужніх чоловіків залишаються вірні присязі, хоча лік відступників уже йде десятками — переважно це не офіцери, а контрактники, прикордонники тощо. Важко витримати таку нервову напругу, хоча постачання харчами — посилене, а блокування у власній в/ч зараховують як участь у бойових діях. При цьому з Києва не надходить інших наказів, крім «триматися». А Росія намагається купити як одноразовими виплатами (власне за зраду), так і підвищеною платнею у випадку переходу до її збройних сил.

«Що стосується наших людей, то ми розглядаємо різні варіанти. Влада на місцях готується до розміщення громадян, які захочуть залишити Крим (план евакуації цивільних учора розглядав Кабмін. — Авт.). Що ж стосується наших військових, то вони будуть захищати територію України. Крим — це територія України», — заявляв ще вчора радник в. о. міністра оборони України Леонід Поляков.

Така думка базується на твердженні, що Крим — це Україна, і забрати військових із Криму (тим більше, росіяни не збираються випускати їх зі зброєю й кораблями) — означає визнати неукраїнський статус півострова. Інший план — зберегти армію й вивести її для оборони континенту. Зброю й судна — знищити, якщо неможливо забрати з собою.

Очікуючи вирішення дилеми, військові 1–го Феодосійського окремого батальйону морської піхоти ВМС України учора виступили із заявою: «Нам потрібен конкретний алгоритм дій, директиви, як діяти у зв’язку з подіями, які відбулися в Криму останніми днями». Вони вимагають «терміново гарантій щодо збереження особового складу батальйону як єдиного цілого» — це реакція на чутки про те, що підрозділи, які виведуть із Криму, нібито будуть розформовані…