НОВИНИ ПЛЮС

18.03.2014

Захід — Криму

Активісти iз Західної України передали військовим Криму 17 тонн продуктів, а також намети й ковдри, передає УНН iз посиланням на «Радіо «Свобода». 13 мікроавтобусів і 3 легковики добралися до умовного кордону, який на в’їзді до Криму утворили російські військові. У Чонгарі вони відвантажили продукти і речі, які далі доправляли вже кримчани, що зголосилися допомогти. Ввечері у неділю командування південної групи військ повідомило, що продукти вивантажено у кількох українських частинах.

Організатори автопробігу розповіли, що мали на меті не лише допомогти військовим, а й продемонструвати єдність громадян України у різних регіонах.

Не стало Козачки

Найстаріша жінка України, 117–річна Катерина Козак, померла на Прикарпатті, у своїх родичів. Поховали жінку в її рідному селі Хотимир Тлумацього району, біля матері.

Катерина Козак була найстаршою жінкою України за даними «Книги рекордів України». Жінка жодного разу не була заміжня та виховала двох племінниць — дітей своєї сестри. Своє 117–річчя Катерина Козак відзначала 14 лютого.

Священики знайшлися

Три священики Української греко–католицької церкви, про зникнення яких раніше повідомили в УГКЦ, вийшли на зв’язок і наразі вони в безпеці, повідомляє прес–служба УГКЦ. Зокрема, отець Микола Квич, який є душпастирем УГКЦ у Севастополі, телефоном повідомив, що йому з допомогою своїх парафіян вдалося виїхати з Криму і зараз він перебуває на материковій Україні. Він також сказав, що спілкувався з отцем Ігорем Гаврилівим, душпастирем громади УГКЦ в Ялті, який зазначив, що він і отець Богдан Костецький, який служить в Євпаторії, наразі перебувають у безпечному місці. Де саме — не повідомив.

Водночас інформації про активістів Автомайдану Олексія Гриценка (син Анатолія Гриценка), Наталії Лук’янченко та Сергія Супруна, які зникли в Сімферополі 13 березня, — немає. В останній розмові з батьком Олексій повідомив, що за ними по Сімферополю женуться три джипи, була стрілянина.

Повернення додому

До Києва з Тель–Авіва прибули двоє активістів Євромайдану, які пройшли лікування в Ізраїлі, передає УНН. Двоє поранених, Андрій Наталенко та Сергій Железняк, пройшли лікування в лікарні «Каплан» (Ізраїль).

Мистецтво нон–грата

В Україні бойкотують концерти російських діячів культури, що підтримали дії Путіна стосовно Криму. Так, через протести громадськості в Національній опері України скасовано концерт російського піаніста Дениса Мацуєва. А в Чернігові, Черкасах та Кіровограді після шквалу критики на адресу керівника Кубанського козачого хору Віктора Захарченка, який також підписався під листом діячів культури РФ, повідомили про скасування гастролей цього колективу. У відповідь кубанці заявили про «перенесення» всіх концертів в Україні на невизначений час і поїхали співати в Крим після проведення там референдуму.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>