«Дух у нас незламний, настрій хороший»

12.03.2014
«Дух у нас незламний, настрій хороший»

Російський вояк зі своїм «Печенігом». (автора.)

«Бліцкригу» не вийшло — і через десять днів після початку російської інтервенції Україна зберігає військову присутність у Криму. Кремлівських зверхників чи не найбільше в сьогоднішньому Криму дратує якраз присутність українських Збройних сил. Ще б пак! Їхньому ставленику в іпостасі прем’єра і «верховного головнокомандуючого» АР Крим Сергію Аксьонову вже віддала під козирок значна частина міліції, біля Вічного вогню у Сімферополі присягнули перші «самооборонці Криму» (начебто понад 150 осіб). Сам Аксьонов — винятково «об’єктивним» російським ЗМІ — заявляє, що «український флот у Севастополі буде націоналізований весь у повному обсязі». Натомість на КПП військових містечок на сході, заході, у центрі півострова, як і раніше, майорять синьо–жовті стяги. І люди — морпіхи й моряки, ракетники й артилеристи — налаштовані до кінця зберегти вірність військовій присязі.

Інтервенти — ось які

За деякими даними, наразі оточують військові частини, установи Збройних сил України, об’єкти їхньої інфраструктури на півострові і тим самим забезпечують підтримку екстремістам із числа місцевої самооборони, дружинників, козаків із Кубані підрозділи таких військових з’єднань Росії (переважно рота–батальйон):

— 810–ї окремої бригади морської піхоти ЧФ ( Севастополь, Козача бухта);

— 76–ї Псковської десантно–штурмової дивізії;

— 31–ї Ульяновської окремої десантно–штурмової бригади;

— 98–ї Івановської дивізії ПДВ;

— 7–ї Новоросійської десантно–штурмової (гірської) дивізії;

— 3–ї Тольятинської окремої бригади спеціального призначення ГРУ;

— 23–ї окремої мотострілецької бригади (с. Кряж Самарської області);

— 45–го окремого полку спецпризначення ПДВ (Кубинка, Підмосков’я) та ін.

Озброєні вони сучасною штатною стрілецької зброєю, а саме — автоматами АК 100–ї серії з підствольними гранатометами, кулеметами «Печеніг», ручними протитанковими гранатометами, снайперськими гвинтівками «Вінторєз» тощо. Два дні тому в Керчі зафіксували рух колони систем залпового вогню «Град» і «Ураган», які попрямували у бік Перекопа. Зосередились окупаційні війська без розпізнавальних знаків зі своїми джипами «Тигр», іншими транспортними автомобілями (на них номерні знаки 90–го, 99–го, 21–го регіонів Росії) на території військових частин ЧФ у Севастополі, Гвардійському, Качі, на полігонах «Опук», «Чауда», поблизу військових містечок ЗСУ.

В очікуванні наказу

Слова, які винесені у заголовок матеріалу, сказав «УМ» командир 1–го окремого Феодосійського батальйону морської піхоти ВМС України підполковник Дмитро Делятицький. При цьому додав — мовляв, він сам і його підлеглі чекають чіткого й однозначного наказу щодо подальших дій із Києва. Морські піхотинці всім забезпечені, надто продуктами, якими їх забезпечують небайдужі місцеві жителі — днями на 5 автівках провізію привезли кримські татари. За словами офіцера, його бійці вже звикли, що їх всі ці дні незмінно блокують з двох блоків на шести БТР «колеги» із Чорноморського флоту й місцеві проросійські активісти. А також призвичаїлись до тотальної «обробки мізків» через листівки й гучномовці з банальними погрозами, шантажем вперемішку з солодкими обіцянками, зокрема, про високі, російські, посадові оклади у разі переходу на бік «армії Криму».

Майже аналогічна ситуація і в Керчі, де дислокується так само український 501–й окремий батальйон морської піхоти. Про це «УМ» розповів заступник його командира майор Олексій Никифоров. Щоправда, при цьому зізнався: «Розумієте, у мене 80% контрактників — місцеві, з Керчі, їхні родини піддаються відповідній пропаганді й агітації».

Однак не відступили від присяги на вірність народу України у Перевальненській 36–й окремій бригаді берегової оборони та Бахчисарайському центрі бойового (оперативного) забезпечення ВМС України — «УМ» із ними теж на постійно зв’язку. Щоправда, заступник командира перевальненського з’єднання підполковник Валерій Бойко змушений був констатувати: через блокування до початкової школи і дитсадка з 1 березня не ходять діти, відповідно 150 і 40. Ці єдині на 5–тисячне село Перевальне заклади розташовані саме на території згаданої вище військової частини.

Автобатівська крадіжка

ЗМІ з посиланням на Кримський медіа–центр МО України повідомили, що позавчора перейшов на бік кримського уряду командир окремого автомобільного батальйону в Бахчисараї підполковник Володимир Садовник — уродженець Київської області. Причому ще й схилив до цього злочинного вчинку підлеглих–контрактників. Перед цим його викрали озброєні люди й вивезли в невідомому напрямку, проводили роз’яснювальні бесіди. Результат: підполковник повернувся в частину, над нею — поруч з українським — було піднято прапор Росії. Не витримавши психологічної напруги, командир приклався до пляшки і напідпитку, за кермом квадроцикла, врізався в колону автопробігу на підтримку кримського референдуму. Складання протоколу працівниками ДАІ в оточенні буйних прибічників російської ідеї зафіксовано на відео й поширено в інтернеті.

Виявляється, Садовник незмінно служить у цьому батальйоні з 1996 року, потрапив сюди ще лейтенантом після закінчення військового вишу. «УМ» зателефонувала комбату і попросила пояснити вчинок.

«Це все брехня, — відповів Володимир Садовник, — я нікого не зраджував. Автоматники без розпізнавальних знаків увірвались на територію частини, зробили декілька пострілів із автомата у повітря і примусили наших водіїв завести свої машини і потім виїхати у невідомому напрямку. Водії — контрактники, зброї у них не було. Зараз 25–30 осіб зі зброєю не пускають нас у парк техніки. Я перебуваю у своєму кабінеті, працюю».

Таким чином флотський автобат позбувся повністю заправлених пальним одного УАЗика, двох вантажних ЗіЛ–131, трьох КамАЗів, трьох «Уралів» та одного ГАЗ–66. За деякими даними, нині ці машини перебувають на території республіканського військкомату на вулиці Київській у Сімферополі, де відтепер, після витіснення його законних працівників розмістився штаб самопроголошеної армії Криму. Цікаво, що нею на правах радника опікується генерал–майор у відставці Кузнєцов — той самий звільнений 1993 року колишній командувач 32–го армійського корпусу, якого тоді скандально відомий президент Криму Юрій Мєшков взяв під своє крило і своїм указом призначив главою МВС Криму.

А ТИМ ЧАСОМ...

Із Севастополя надійшла інформація, що дружини офіцерів ЧФ здіймають ґвалт через заплановану ротацію на флоті. Себто чорноморців замінять представниками інших флотів Росії — начебто як покарання за асиміляцію з місцевим населенням. Люди в шоці, позаяк прожили в Севастополі не один десяток років, а тепер їх усіх, по суті, виганяють на північ.

Натомість у штабі ЧФ заспокоюють, мовляв, все одно Крим буде російським, відтак вони, чорноморці, втратять свої грошові закордонні надбавки (до цього офіцерам і контрактникам ЧФ суттєво доплачували за службу в Україні).

 

З ОСТАННІХ ХРОНІК

Позавчора ввечері на мисі Тарханкут російські військовослужбовці намагалися захопити окрему радіолокаційну роту Кримського з’єднання Повітряних сил Збройних сил України.

Того ж дня інтервенти атакували аеродром у Новофедорівці та перерізали там зв’язок.

У Чорноморському вночі в понеділок близько 200 російських солдатів на 14 вантажівках захопили окрему ракетну технічну частину, а 9 березня там же захопили українську прикордонну заставу — знову без застосування зброї з обох боків. На захопленій базі в Чорноморському змогли домовитися, її надалі патрулюють спільно...

 

ОЦІНКА

Дмитро Тимчук, український

військовий експерт у Криму:

— Позиція військового керівництва щодо наших військ у Криму полягає в тому, аби будь–що протриматися до референдуму 16 березня. Російські війська не перейдуть до збройного протистояння до дня референдуму. Оскільки в іншому випадку втрачається сам сенс його проведення.

Водночас будь–яка спроба наших військ чинити опір із задіянням зброї або будь–яка спроба Києва провести військову операцію в Криму буде негайно використана для «захисту» Криму Росією від «бандерівських військ». І тоді Крим однозначно не наш. Тоді як, на думку української сторони, після проведення нелегітимного референдуму Росія не зможе й далі підтримувати сьогоднішню ситуацію в Криму. А Україна зможе апелювати до міжнародного співтовариства, вказуючи на нелегітимність референдуму. Тобто сьогодні головне — щоб українці стояли до 16 березня.

 

 

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>