Грудочка сиру, гречки дещиця

12.03.2014
Грудочка сиру, гречки дещиця

Вершковий сир у запіканках — смачно і корисно. (з сайта tvoymalysh.com.ua.)

Вершковий сир — для міцності кісток — корисний і малим, і дорослим. Якщо у вашій родині ще не всі знайшли улюблену страву з цим молочним продуктом, спробуйте нові.

Із кропом і цибулею

Дієтична страва — гречана запіканка з сиром. Спочатку треба зварити у підсоленій воді з 300 г добре промитої перебраної ядриці розсипчасту кашу й охолодити. Далі 2 яйця збити з 2 столовими ложками сметани, трохи посолити і перемішати з 400 г вершкового сиру. Додати відварену гречку і ще раз перемішати. Потім викласти масу в змащену маслом або олією і присипану сухарями форму. Зверху змастити яйцем, змішаним із 2 столовими ложками сметани. Запікати до утворення золотистої скоринки у духовці при температурі 180–190 градусів. Подавати з медом або улюбленим варенням — якщо любите солодкі страви; якщо більше до вподоби солоні — зі смаженими печерицями, пасерованою цибулею або овочевим салатом. Найнейтральніша приправа, як і для будь–якої іншої запіканки, — сметана (її можна посолодити цукром або притрусити подрібненим кропом).

Оригінальний пиріг–запіканка з картоплі і вершкового сиру. Для приготування беріть 4–5 картоплин, велику ріпчасту цибулину чи дві середніх (або білу частину цибулі–порею), яйце, по 100 г вершкового і твердого сиру, по 2 столові ложки олії та вершкового масла. Розтопіть у сковорідці вершкове масло і спасеруйте подрібнену цибулю до м’якості. Вимийте і почистіть картоплю, натріть її на крупній тертці. Перемішайте цибулю, картоплю, вершковий сир і яйце, посоліть, присмачіть меленими чорним перцем і мускатним горіхом, майораном. Масу перемістіть у змащену олією форму і випікайте 20–25 хвилин у духовці при температурі 180 градусів. Вийміть, притрусіть натертим твердим сиром і відправте в духовку ще на 7–10 хвилин. Можна готувати цей пиріг і просто на широкій сковорідці з товстим дном: на добре розігріту з олією сковороду викласти тонким шаром картопляно–цибулеву масу і смажити 2–3 хвилини на сильному вогні; зменшити вогонь, накрити кришкою і готувати 10 хвилин; акуратно перевернути і так само просмажити, насамкінець притрусивши тертим сиром (можна просмажений пиріг перекласти на деко, притрусити твердим сиром і ще поставити на 2–3 хвилини у мікрохвильову пічку).

Солодко

Десертна запіканка зі спагеті й цукатів калорійна. Щоб її зробити, треба під рукою мати відварені (але не переварені) макаронні вироби (200 г), 400 г вершкового сиру, 4 яйця, 2 столові ложки вершкового масла, 4 столові ложки цукру, цедру лимона, 100 г цукатів і склянку подрібнених волоських горіхів. Спочатку треба сир змішати з яєчними жовтками, цукром, розтопленим маслом і цедрою лимона. Потім додати макарони, нарізані цукати і горіхи. Насамкінець у масу треба ввести збиті яєчні білки. Викласти у змащену маслом форму і випікати до утворення рум’яної скоринки. Подавати запіканку нарізаною на шматки з улюбленим ягідним сиропом.

Чи не найпоширенішою є традиційна сирна запіканка із манкою і родзинками. Для її приготування потрібно: 400 г вершкового сиру, 3 столові ложки манки, 4 — цукру, 2–3 столові ложки родзинок, 2 яйця. Щоб запіканка була пишною, сир варто протерти через сито. Додавши манку і розмочені просто у воді чи коньяку родзинки, залишаємо масу хвилин на 20, щоб вона мала однорідну, «зв’язану», консистенцію. Далі збийте яйця з цукром, введіть у сирну масу й акуратно перемішайте. Викладіть у змащену маслом форму і випікайте, допоки не зарум’яниться. Виймайте не відразу — нехай хвилин 10 постоїть ще у духовці після того, як її вимкнуть. Смакує ця запіканка з чаєм, молоком або ряжанкою.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>