Маєткам — спокій

12.03.2014
Маєткам — спокій

Від орденів слави мародери лишили самі георгієвські стрічки. (зі сторінки «Фейсбук».)

Із початком робочого тижня найпопулярніший туристичний об’єкт столиці останніх тижнів — Межигір’я — закрито для відвідування. Як повідомили в МВС, це зробили «у зв’язку з необхідністю проведення інвентаризації майна та об’єктів, а також щоб уникнути його псування і випадків вандалізму».

А вандали та мародери таки, схоже, добряче прогулялися маєтком колишнього Президента. Як повідомив народний депутат Володимир Ар’єв, доки увага громадськості була прикута до Криму, охоронці резиденції грабували її, як могли. На фото, які він виклав в інтернеті, видно безлад, як хтось вломився в зброярню Януковича, намагався виламати сейф у Хонці.

Після звернення депутата до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова охорону маєтку посилили бійці внутрішніх військ. Разом iз ними патрулюють і громадські активісти, які уже завадили кільком спробам централізованого вивозу майна з території маєтку. Ситуацію ускладнює і той факт, що Верховна Рада ухвалила постанову про націоналізацію комплексу та надала Кабміну десять днів на передачу Межігір’я на баланс, однак господаря у Межигір’я немає й досі. «Безгоспними залишаються унікальна лабораторія вартістю понад 50 млн. доларів, яка працювала на контроль їжі одного крадія, а тепер може працювати на всю країну — обладнання фантастичне! Є тепличний та тваринний комплекс із надсучасними технологіями та насіннєвим і тваринним фондом, з якого можна почати відновлення сільського господарства у сфері натуральних продуктів. Розумію, деякі можуть крикнути — не на часі, але навіть під час воєн намагалися зберегти найцінніше», — заявляє Ар’єв.

Це вже не перший факт розкрадання маєтків можновладців. Нещодавно журналісти ТСН показали сюжет із колись розкішного маєтку екс–Генпрокурора Пшонки в селищі Гореничі. Громадськість збурила звістка, що невідомі, які взялися охороняти маєток, зникли, лишивши в домі повний безлад та порізані сейфи. Разом з ними зникли й картини та інші цінні речі. Вандали повбивали навіть качок, що плавали в озері.

Також невідомою лишається доля автопарку, що начебто належав сину Януковича, знайденого на одному зі складів у селищі Гостомель. Журналісти «Радіо «Свобода» провели своє розслідування і дійшли висновку, що це запитання можна поставити одному із сотників Самооборони Анатолію Жорновому, відомому на псевдо «Ведмідь» — саме біля його офісу за адресою Солом’янська, 3 бачили більшість із раритетних авто.

Щоправда, в міліції нам не підтвердили ні фактів вандалізму, ні дивного зникнення автомобілів, оскільки ніяких заяв до них не надходило. «Ми не маємо інформації, що там хтось щось вкрав. Ви впевнені, що то не помічники Пшонки зробили безлад? Ніхто не наводив жодних доказів фактів розкрадання», — розповів «УМ» керівник підрозділу зв’язків з громадськість МВС у Київській області Микола Жукович. За його словами, частина цінних речей була передана до Художнього музею — туди справді відвезли унікальні стародруки, серед яких і перший «Апостол» Івана Федорова, та інші раритети. Жукович пообіцяв, що якщо факт крадіжки підтвердиться, то одразу почнеться слідство і винні будуть покарані. А поки маєток узяли під свою опіку самооборонівці Києво–Святошинського району.

А ТИМ ЧАСОМ...

Федеральне бюро розслідувань США прислало своїх спеціалістів, аби допомагати з арештом рахунків Януковича та «сім’ї» за кордоном. Про це повідомив журналіст «Української правди» Сергій Лещенко, якого викликали на допит у Генеральну прокуратуру України. Журналіст давав свідчення «про діяльність Януковича і його банди в частині «Межигір’я» та інших епізодів. Передав 80 сторінок фотокопій документів з «особистого архіву». Слідча група працює без вихідних. Поверхом вище сидять ФБРівці, які приїхали допомагати з арештом рахунків за кордоном».

За словами Сергія Лещенка, він мріяв про такий допит багато років. Він переконаний, що влада повинна йти до кінця і покарати хоча б головних корупціонерів. «Сподіваюся, команди «стоп» не прозвучить — інакше в ім’я чого загинуло більше ста людей?» — запитує він.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>