Визволено не всіх

06.03.2014

Після рішень Верховної Ради про звільнення від кримінальної відповідальності учасників масових протестів у січні–лютому Генеральна прокуратури повідомила, що всі учасники масових акцій були звільнені з–під варти. Проте вчора на прес–конференції в Києві громадські активісти повідомили, що принаймні четверо майданівців все ще перебувають під вартою.

Максима Головина, Сергія Александрова, Олександра Македонського й Тимофія Підлісного було затримано 23 січня після подій на вулиці Грушевського та винесено рішення Оболонським судом міста Києва про утримання впродовж двох місяців під вартою. «Відомо, що хлопці були активними учасниками Майдану і привозили їжу, речі, шоломи та необхідне обладнання для Майдану», — розповідає мати затриманого Тимофія Наталя Підлісна. Родичі активістів вважають, що причиною затримання хлопців могло стати збирання 13 катапульт, для протистояння на Грушевського.

«Відразу після затримання сина мені почали надходити телефонні дзвінки з погрозами, у яких зазначалося, що якщо Тимофій у всьому не зізнається, його очікує фізична розправа, — каже пані Підлісна. — Вони погрожували і моїй онучці, якій чотири роки».

Четвірці інкримінують викрадення людей та постачання зброї на Майдан. На наступний день після затримання МВС зазначило, що в машині затриманих знайшли два автомати, чотири пістолети, битки та маски. Адвокат затриманих Євген Солодко в розмові з «УМ» заявив, що на сьогодні розслідування справи абсолютно не проводиться і хлопці просто сидять в СІЗО: «Цю справу можна назвати цілком замовною, а з підозрюваних активістів намагаються зробити терористів. Хоча доказів і підстав для цього немає».

На прохання родичі затриманих Комітету визволення політичних в’язнів (голова — Микола Коханівський) визнав четвірку «політв’язнями» та долучився до боротьби за їх визволення. «На сьогодні, окрім цих хлопців, ми все ще маємо 50 людей, яких переслідують. То де ж обіцяні зміни? На затриманих намагаються повісти старі нерозкриті справи, таким чином міліція не намагається шукати справжніх винних. Якби це жахливо не звучало, але це вже не в’язні правління Януковича, а в’язні режиму Турчинова», — каже Коханівський.