І солодко, й не прісно

05.03.2014
І солодко, й не прісно

Пісні вареники доречні на щоденному і святковому столі. (з сайта slovovolyni.com.)

Чомусь багато хто вважає, шо слово «піст» апріорі виключає з меню солодкі страви і випічку. Насправді, це не так. Є безліч рецептів вишуканих смаколиків, які готують без вершкового масла, молока— сметани і яєць.

Одна з універсальних страв, яку українці готують упродовж року, — вареники. Просто тісто і начинки для різних періодів, якщо люди живуть за церковним календарем, різні. Вареники з капустою чи з картоплею, а на десерт — iз вишнями добре смакують у повсякденному меню чи навіть на святковому столі. Можна їх наліпити багато, заморозити, а потім тільки діставати з морозилки і варити. Зручно, дуже смачно і ніяких консервантів.

Тісто на пісні вареники роблять із літра борошна, 250 мл теплої води і 0,5 чайної ложки солі. Тільки враховуйте, що 1 л борошна — це не 1 кг, а близько 650 г. Вважається, що розрахувати кількість тіста і начинки можна за такою формулу: тіста по масі має бути приблизно так само, як і начинки. (Тобто, на 1 кг картоплі піде трохи менше 2 л борошна). Тісто замісити дуже просто: просіяти борошно гіркою, додати сіль, зробити посередині заглиблення і поступово вливаючи рідину, вимішувати. Якщо зумієте потім тонко–тонко розкачати еластичне тісто, з пропорцій на літр борошна отримаєте близько 100 вареничків. Консервовані вишні без кісточок, перед тим як защіпати їх у тісто, треба максимально зневоднити, навіть трохи притрусити борошном.

Щоб вареники зварити, необхідно акуратно опустити їх у в киплячу, ледь підсолену воду — штук по двадцять. Після цього акуратно, щоб не пошкодити, треба провести шумівкою по дну, щоб вареники не прилипли. Після того, як вареники спливуть, поварити ще секунд 15 і вийняти шумівкою, щоб вода максимально стекла. Якщо варитимете заморожені вареники — після того, як спливуть, варіть секунд 30. Готові вареники можна обсушити на дошці, щоб не позлипалися, зверху полити рідким медом або солодким сиропом.

Щоб спекти пісні яблучні кекси з корицею, для тіста потрібно: борошно пшеничне — 2 склянки, цукор — 0,5 склянки, сода харчова — 1 ч. ложка, кориця — 1 ст. ложка, цукор ванільний — 20 г, олія — 6 ст. ложок, оцет — 1 ст. ложка, пюре яблучне — 1 склянка. Для яблучного крему потрібно: яблука — 4 шт., цукор — 4 ст. ложки, вода — 0,5 склянки, желатин — 2 ст. ложки, кислота лимонна — 0,25 ч. ложки. Із цих продуктів матимемо 12 кексів.

Щоб зробити тісто, спочатку треба поєднати окремо мокрі компоненти. Яблука почистити від шкірки і серцевинки, додати олію і подрібнити за допомогою кухонного комбайна в пюре. Далі поєднати сухі компоненти: просіяне борошно, цукор, соду, корицю, ванільний цукор. Сполучити сухі й мокрі компоненти і замісити ложкою тісто. Формочки змастити олією і викласти у них тісто. Випікати 17—20 хвилин при температурі 180 градусів.

Для яблучного крему — яблука почистити від шкірки і серцевини. Додати цукор, лимонну кислоту, замочений у воді й підігрітий до розчинення желатин. З маси зробити пюре у кухонному комбайні. Збивати масу 4— 5 хвилин міксером — маса має посвітлішати і трохи загуснути. Насамкінець треба викласти крем на пісні кекси.

Смачного!

НЕСОЛОДКІ НАЧИНКИ ДЛЯ ВАРЕНИКІВ

Із картоплі: близько 1 кг картоплі, 100 г маргарину, 3 цибулини, сіль, чорний перець. Картоплю відварити і потовкти, додавши половину маргарину. Підсмажити цибулю на залишках маргарину, змішати з картоплею і присмачити спеціями.

Із капустою: 1 кг квашеної капусти, 0,5 кг свіжої капусти, 2 цибулини, олія чи маргарин, сіль, чорний перець. Капусту дрібно посікти і потушкувати. Змішати зі спасерованою до м’якості цибулею і присмачити спеціями.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>