«Оскар» думає про Україну

04.03.2014
«Оскар» думає про Україну

Режиссер Спайк Джонз із «Оскаром» за оригінальний сценарій фільму «Вона» вітає з перемогою найкращого режисера року Альфонсо Куарона за фільм «Гравітація». (Рейтер.)

У кінотеатрі Dolby Theatre  у Лос–Анджелесі відбулася 86–та церемонія вручення найпрестижнішої премій Академії кінематографічних мистецтв і наук США «Оскар». Важливим моментом під час церемонії стало згадування про події в Україні. Під час своєї промови американський актор і музикант Джаред Лето, який отримав золоту статуетку за кращу чоловічу роль другого плану у фільмі «Далласький клуб покупців», висловив підтримку протестувальникам в Україні та Венесуелі. «Демонстранти в Україні і Венесуелі, я хочу сказати, що коли ви боретеся за те, аби ваші мрії здійснилися, ми тут думаємо про вас», — сказав Джаред Лето.

«Оскар» людям, які пройшли через рабство, і мільйонам, які досі в рабстві

Преміальну гонку цього року вважають однією з найбільш напружених і передбачуваних: є фільми, за які можна «вболівати» з чистою совістю, і акторські роботи, які до останнього моменту йшли, як кажуть на скачках, «ніздря в ніздрю».

Більшість спостерігачів вважали, що кращим фільмом буде оголошена драма Стіва Маккуїна «12 років рабства», заснована на реальній історії темношкірого вільного чоловіка, проданого в рабство, яка перемогла вже в багатьох конкурсах, включаючи «Золотий глобус», — так і вийшло. Картина, бюджет якої становив 20 млн. дол., до 2 березня заробила 140,1 млн. дол. по всьому світу. «12 років рабства» був представлений у 9 номінаціях. На цю нагороду також претендували «Вовк з Уолл–стріт», «Філомена», «Небраска», «Вона», «Гравітація», «Далласький клуб покупців», «Капітан Філіпс», «Афера по–американськи».

«Я люблю всіх жінок у своєму житті, але ці жінки — найкращі. Я дякую своїй мамі. Дякую, що ти була такою витривалою. І останнє — всі повинні мати можливість не просто виживати, а жити. Я присвячую цю нагороду всім людям, які пройшли через рабство. І ще тому 21 мільйону людей, які й досі живуть у рабстві», — заявив на сцені славнозвісного кінотеатру Маккуїн.

Кращим режисером визнаний Альфонсо Куарон, який поставив чергову космічну одіссею «Гравітація» iз Сандрою Буллок і Джорджем Клуні. Перед кіноманами постав рідкісний у практиці «Оскара» випадок, коли у двох головних номінаціях перемогли різні фільми. «Коли людина знімає фільм, вона змінюється. Зазвичай ця зміна виражається в тому, що вона мудрішає. У мене це виразилося в тому, що змінився колір волосся», — сказав Куарон, приймаючи жадану статуетку.

Раніше Куарон уже завоював «Золотий глобус» у режисерській номінації і головний приз гільдії режисерів США. Це його шоста номінація на «Оскар». Куарон закінчив кінофакультет мексиканського університету і став не тільки першим мексиканцем, а й узагалі першим латиноамериканцем, який узяв «Оскара» за режисуру. «Гравітація» Куарона одразу отримала 7 статуеток із 10 номінацій, на які претендувала. Творці фільму отримали «Оскара» за найкращий звук, музику, операторську роботу, візуальні ефекти, монтаж та монтаж звуку.

Як підкреслюють багато світових видань, технотрилер  «Гравітація» — яскравий приклад глобалізації в кіно. Нещодавно, наприклад, він отримав у Британії приз за кращу режисуру як англійський фільм — цей голлівудський проект насправді реалізований у Лондоні.

Передбачуваним був і результат змагання в номінації «краща чоловіча роль»: після виходу драми «Далласький клуб покупців» Жана–Марка Валле далеко вперед відразу вирвалися обидва виконавці головної ролі й ролі другого плану Меттью Макконахі, який зіграв хворого на ВІЛ ковбоя, і актор і музикант Джаред Лето, який зіграв транссексуала, хворого на СНІД. За цю ж роль раніше Лето вже отримав «Золотий глобус» і низку інших нагород. Вони й отримали по «Оскару».

Отримавши першого у своєму житті «Оскара», Лето подякував мамі «за те, що вона навчила його мріяти». «Я пишаюся тим, що я можу поділитися цією мандрівкою разом iз вами», — додав актор, після чого згадав про протестувальників в Україні та Венесуелі.

Слід відзначити, що Макконахі кардинальним чином змінив своє амплуа для своєї оскароносної ролі. До «Далласького клубу покупців» він був відомий здебільшого ролями у романтичних комедіях. А тут Макконахі не лише розкрив свій драматичний талант, а й продемонстрував завидну твердість характеру: актору довелося схуднути на 17 кілограмів. Крім того, картина «Далласький клуб покупців» також удостоєна «Оскара» за кращий грим.

При цьому в черговий раз несправедливо пережив поразку Леонардо ДіКапріо. Його роль у «Вовку з Уолл–стріт» зіграна бездоганно, і тільки екстраординарна робота, яку пред’явив Макконахі, могла вибити його з сідла. Тому, схоже, всі учасники церемонії були щиро раді успіху Макконахі, і настільки ж щиро співчували ДіКапріо.

«...І неможливе буває можливо»

Роль у фільмі Вуді Аллена «Жасмін» принесла другого «Оскара» австралійській актрисі Кейт Бланшетт. У цій номінації також змагалися Емі Адамс («Афера по–американськи»), Сандра Буллок («Гравітація»), Джуді Денч («Філомена») і Меріл Стріп («Серпень»).

Нагороду за кращу жіночу роль другого плану кіноакадеміки присудили 31–річній дебютантці у кіно Люпіті Ніонго за роль у картині «12 років рабства», після виходу якої актрису вважають новою голлівудською сенсацією. Кенійка Люпіта, народжена в Мехіко–сіті, вразила всіх красою і чарівністю. «Не можу повірити, що у мене в руках ось це! Мабуть, і неможливе буває можливим» — сказала під час нагородження нова зірка Голлівуду.

«Кращим фільмом іноземною мовою» визнано картину «Велика краса» італійця Паоло Соррентино. Раніше цей фільм, який часто називають вільними рiмейком «Солодкого життя» Федеріко Фелліні, отримав «Золотий глобус». Цю сатиричну стрічку вже назвали фільмом року на Берлінале, де картина отримала ще 3 призи.

«Оскар» у номінації «кращий повнометражний мультиплікаційний фільм» присуджений творінню компанії Уолта Діснея «Холодне серце», в основу якого покладено казку Ганса Хрістіана Андерсена «Снігова королева». У боротьбі за приз кіноакадеміків США «Холодне серце» обійшло мультфільм «Вітер міцнішає» знаменитого японського мультиплікатора Хаяо Міядзакі. «Холодне серце» вже отримало «Золотий глобус», приз гільдії кінокритиків США у категорії «кращий повнометражний мультиплікаційний фільм» і головний приз щорічної премії Annie Awards.

Премія американських кіноакадеміків за кращі костюми дісталася стрічці «Великий Гетсбі» База Лурмана. Фільм за романом Френсіса Скотта Фіцджеральда з Леонардо ДіКапріо у головній ролі вийшов на екрани у травні 2013 року. Кетрін Мартін — дружина режисера Лурмана, яка отримала нагороду, працювала на всіх його картинах. Для неї це була п’ята номінація на «Оскар» і третя перемога. У 2001 році вона удостоїлася одразу двох золотих статуеток: за роботу над костюмами і художнім рішенням фільму «Мулен Руж», знятого її чоловіком.