Останній бій — він найскладніший

19.02.2014
Останній бій — він найскладніший

Відчайдушний фініш Мартена Фуркада (праворуч) поруч із норвежцем Свендсоном у біатлонному мас–старті.

Із кожним днем, який наближує кінець сочинських Ігор, тануть шанси українських олімпійців на виграш другої медалі. Після понеділка, коли за три кроки від п’єдесталу зупинився фристайліст Олександр Абраменко та знову — в мас–старті — «вхолосту» відпрацювали біатлоністки, у «синьо–жовтих» залишився останній «медальний патрон». Згідно з розкладом, 21 лютого має відбутися жіноча біатлонна естафета, на яку, по суті, в Україні ще до початку Олімпіади робили головну «медалемістку» ставку.

Промахнулися ескулапи?

Власне, й зараз головний тренер українських стріляючих лижників Василь Карленко називає цей старт «головним і найбільш престижним олімпійським змаганням». «Ми повинні зосередитися не на прогнозах, а на тому, як підвести команду до цієї гонки», — зазначив у коментарі каналу Xsport наставник українських біатлоністів. А працювати тренерському штабу є над чим. Як пояснює Василь Павлович, на початку року вся жіноча команда серйозно перехворіла, й «сьогодні це все вилазить боком». Дівчата перебувають не в найкращих своїх кондиціях.

«Нарешті я змогла відстрілятися на «нуль», — сказала після позавчорашнього мас–старту Олена Підгрушна. — Однак функціонально я демонструю не свій хід». У цій гонці тернополянка показала найкращий поміж партнерок по збірній результат — восьмий, утім від переможниці Дар’ї Домрачової, котра до того ж бігла одне штрафне коло, капітан «синьо–жовтих» відстала більш ніж на дві хвилини.

«Ви виконали всі навантаження, які були необхідні, настріляли необхідну кількість патронів. Але наші проблеми пов’язані зі станом здоров’я спортсменок», — визнає Карленко. За словами наставника, тренерському штабу не вдалося вберегти дівчат від епідемії грипу, хоча перед початком сезону дівчатам була зроблена профілактична вакцинація. «Її нам вистачило на місяць. Що з цим робити, як уберегти спортсменок від таких захворювань? На це повинні дати відповідь лікарі, медицина», — бідкається Василь Карленко, чия команда, схоже, підійшла до головних стартів чотириріччя в розібраному стані через промахи ескулапів.

«Дубль» Фуркада й «хет–трик» Домрачової

Загалом, нарікати на свої кондиції в Сочі може чимала кількість учасників біатлонного турніру. Навряд чи задоволена своїм виступом іменита Тура Бергер, яка за підсумками чотирьох особистих гонок здобула лише одну медаль. Водночас ще одне «золото» до норвезької скарбнички поклав Еміль–Егле Свендсен, який учора в неймовірно гострій та захопливій боротьбі, що закрутилася на фініші мас–старту, випередив головного фаворита — француза Мартена Фуркада. Ці двоє вирішували долю золотої нагороди під час фінішного спурту, який проходив в умовах сильного снігопаду. Свендсен перед самою стрічкою випереджав суперника майже на два метри, але зарано спинився, піднявши вгору руки. Фуркад зробив останній відчайдушний ривок і просто впав на лінію ногою вперед. Переможця визначали за допомогою фотофінішу, і на лічені міліметри попереду виявився таки носок норвежця...

Зарослий щетиною Мартен на квітковій церемонії виглядав як із хреста знятий — дуже вже він хотів здобути в Сочі третє «золото». А ось білорусці Домрачовій дивовижний «хет–трик» позавчора вдався.

«Сьогодні під Дашу підібрали індивідуальну систему, створили всі необхідні умови і тепер вона — чемпіонка, як і Мартен Фуркад. Кожного разу на Олімпійських іграх є своя зірка і свій герой, тому що на Олімпіаду всі їдуть перемагати, але виграє тільки той, кому вдалося абстрагуватися від зайвих емоцій і побічних явищ, які тут присутні», — пояснив секрети успіху конкурентів Василь Карленко.

Одразу після виграшу Домрачовою третього «золота» президент Білорусі Олександр Лукашенко присвоїв біатлоністці звання Героя країни. «Історія сучасності не знає подібних випадків. У нашій вітчизні подвиги шанують особливо. Від усієї душі вітаємо тебе з присвоєнням вищої нагороди Батьківщини — званням «Герой Білорусі», — написав «Бацька» у вітальній телеграмі.

«Золото» для Білорусі штампують українці

Повітряний акробат Олександр Абраменко хоч і не здобув олімпійську нагороду, утім, посівши в підсумку шосту сходинку, теж почув від свого наставника схвальний відгук. «Я задоволена його виступом на сто відсотків. Сьогодні Сашко продемонстрував хороші стрибки та показав бійцівський характер», — зазначила головний тренер української збірної з фристайлу Юлія Фоміних.

Змагання в Сочі проходили за новим регламентом, згідно з яким підсумок тієї чи іншої стадії визначали не два, як було раніше, а один стрибок. За свою першу спробу на турнірі миколаївець отримав шосту суму балів (суддівські оцінки за виконання множаться на коефіцієнт складності) й легко подолав кваліфікаційний бар’єр.

У першому раунді фіналу, де з дванадцяти учасників до наступного раунду проходили восьмеро, Олександр узагалі посів проміжну третю сходинку. Однак підкорити ще один рубіж, за яким слідував медальний «фінал чотирьох», Абраменко не зміг. Знову шоста сума балів, якої виявилося замало для продовження боротьби.

А от колишній Сашковий співвітчизник — нині громадянин Білорусі Антон Кушнір — у підсумку застрибнув на найвищу сходинку п’єдесталу. Нагадаємо, що днем раніше в жіночому фіналі перемогла також екс–українка, уродженка Рівного Алла Цупер, яка тепер теж представляє Білорусь. Загалом в активі «сябрів» уже п’ять золотих нагород.

Попри те, що наші теперішні олімпійці не можуть похвалитися такими серйозними здобутками, їм усе одно вдається тішити своє спортивне самолюбство. Киянка Софія Власова — єдина представниця українського шорт–треку в Сочі — припинила боротьбу вже після першого заїзду на 1000 м. Однак побитий рекорд України додає їй наснаги.

«Дуже прикро, що виступ на Олімпіаді обмежився для мене лише одним забігом, але однак я задоволена. Я встановила новий рекорд України», — сказала Софія, котра завершила свій заїзд на останньому місці. — У заїзді у мене були досвідчені та дуже сильні суперниці. Зараз треба заспокоїтися, з тренером проаналізувати всі помилки».

На жаль, так само останнє місце в танцях на льоду посіла наша пара Шивон Хікін–Кенеді й Дмитро Дунь.

ПІДТРИМКА

За підтримки Національного олімпійського комітету України та одного з його комерційних спонсорів у Сочі реалізується програма «Дякую, мамо», яка дозволяє батькам наших олімпійців підтримувати своїх дітей безпосередньо на полях олімпійських баталій. Серед батьківського десанту є й мама Олени Підгрушної — Надія Богданівна, для якої біатлоністка провела екскурсію Олімпійським селищем. У свою чергу мама презентувала доньці власноруч зроблений браслет, аби той приніс успіх капітану жіночої збірної.

 

ЗАГАЛЬНИЙ ЗАЛІК

станом на 17:30
вівторка

З С Б разом

1. Німеччина 8 3 4 15

2. Норвегія 7 4 7 18

3. Росія 5 8 6 19

4. Голландія 5 5 7 17

5. США 5 4 10 19

6. Швейцарія 5 2 1 8

7. Білорусь 5 0 1 6

8. Канада 4 8 4 16

9. Польща 4 0 0 4

10. Китай 3 2 1 6

11. Франція 3 1 4 8

12. Австрія 2 6 1 9

13. Швеція 2 5 2 9

14. Словенія 2 1 3 6

15. Півд. Корея 2 1 1 4

16. Чехія 1 3 2 6

16. Японія 1 3 2 6

18. В. Британія 1 0 1 2

19. Словаччина 1 0 0 1

20. Італія 0 2 4 6

21. Австралія 0 2 1 3

22. Фінляндія 0 2 0 2

23. Латвія 0 1 2 3

24. Хорватія 0 1 0 1

25. Казахстан 0 0 1 1

25. Україна 0 0 1 1

 

П’ЄДЕСТАЛ

17 лютого, понеділок (після 17:45)

Бобслей. Двійки. Чоловіки. 1. Росія–1 — 3.45,39. 2. Швейцарія–1 — +0,66. 3. США–1 — +0,88.

Стрибки з трампліна. Командні змагання. Чоловіки. 1. Німеччина — 1041,1 бала. 2. Австрія — 1038,4. 3. Японія — 1024,9.

Фігурне катання. Танцювальні пари. 1. Девіс/Уайт (США) — 195,52. 2. Вірчу/Мойр (Канада) — 190,99. 3. Ільїних/Кацалапов (Росія) — 183,48... 24. Хікін–Кенеді/Дунь (Україна) — 41,90 (оцінка за коротку програму).

Фристайл. Акробатика. 1. Кушнір (Білорусь) — 134,50. 2. Морріс (Австралія) — 140,41. 3. Цзя (Китай) — 95,06... 6. Абраменко... 20. Пуздерко (обидва — Україна)...

18 лютого, вівторок (до 17.30)

Біатлон. Мас–старт. Чоловіки. 1. Свендсен (Норвегія) — 42.29,1 (0 промахів). 2. М. Фуркад (Франція) — +0,0 (1). 3. Моравец (Чехія) — +13,8 (0)...

Гірські лижі. Гігантський слалом. Жінки. 1. Мазе (Словенія) — 2.36,87. 2. Феннінгер (Австрія) — +0,07. 3. Ребенсбург (Німеччина) — +0,27... 43. Мацьоцька (Україна) — +13,66...

Лижне двоборство. Великий трамплін/гонка 10 км. 1. Граабак — 23.27,5. 2. Моан (обидва — Норвегія) — +0,6. 3. Ріссле (Німеччина) — +1,6... 20. Пасічник (Україна) — +2.10,1...

Сноуборд. Крос. Чоловіки. 1. Вольтьє (Франція). 2. Олюнін (Росія). 3. Діболд (США)...

Шорт–трек. Естафета. Жінки. 1. Півд. Корея — 4.09,498. 2. Канада — 4.10,641. 3. Італія — 4.14,014.

 

ХОКЕЙ

Чоловіки. Перші матчі 1/8 фіналу. Словенія — Австрія — 4:0 (Копітар, 6 (більш.); Урбаш, 12 (менш.); Ковачевич, 24; Муршак, 58 (п. в.)), Росія — Норвегія — 4:0 (Радулов, 25, 59; Ковальчук, 38; Терещенко, 60).

* * *

Жінки. Півфінали. США — Швеція — 6:1, Канада — Швейцарія — 3:1.

 

 

  • «Золоті» дівчата наперекір Росії

    Завершувати свій виступ на сочинських Іграх українській команді біатлоністок випало у найвідповідальніший момент історії своєї країни. Коли на вулицях столиці цербери Януковича розстрілювали беззбройних протестувальників, на дівчат очікувала естафета зі своєю стріляниною. >>

  • Фартові домашні стіни

    Попри те, що українським зимовим олімпійцям після 20–річної перерви знову вдалося піднятися на вищу сходинку «білого» п’єдесталу, на жаль, доводиться констатувати, що сочинська Олімпіада — це не наше свято. Коли першою фінішувала жіноча четвірка біатлоністок — російські глядачі на трибунах її засвистували. >>

  • Прайс на «золото»

    Закинувши у ворота шведів по одній шайбі в кожному з трьох періодів, хокеїсти збірної Канади вдруге поспіль — і дев’ятий раз загалом — здобули титул олімпійських чемпіонів, ставши при цьому найтитулованішою хокейною командою за всю історію «білих» Ігор. >>

  • Герої й легіонери Сочі

    Найбільше медалей у Сочі — п’ять, із яких дві золоті, — здобула голландська ковзанярка Ірене Вюст. Її тріумф став своєрідним викликом російським організаторам, адже незадовго до Олімпіади в РФ ухвалили закон про заборону пропаганди гомосексуалізму, а 27–річна Вюст — бісексуалка, яка не приховує цього. >>

  • Змагатись чи не змагатись?

    Коли під час літніх Ігор у Пекіні російські війська ввійшли на територію суверенної Грузії, намагаючись її «примусити до миру», грузинські олімпійці довго вагалися, як відреагувати на агресію окупантів. Зрештою, тоді спортсмени Грузії вирішили залишитися на Олімпіаді, де виграли три золотих та три бронзових нагороди. >>