У зоопарку все спокійно?

19.02.2014

Євген Кирилюк не збирається йти з посади директора київського зоопарку. Про це він заявив журналістам у понеділок під час прес–конференції. Адвокатом директора виступив і екс–мер столиці Олександр Омельченко, який запевнив, що оголошення в.о. голови КМДА Анатолієм Голубченком конкурсу на вакантну посаду директора, озвучене під час січневої інспекції звіринця, було дещо поспішним.

«З боку Голубченка було некоректним заявляти про те, що директор напише заяву про звільнення, поки той перебував на лікарняному. Як можна позаочі пообіцяти, що він вийде на роботу і напише заяву? Тепер Кирилюк уже не напише. Не дочекаються. У зоопарку є директор. Він підписав контракт з Олександром Поповим на три роки. Шлюб відбувся. Повінчалася гарна дівчина з гарним хлопцем. Закріпили шлюб у РАГСі. Був конкурс і він його виграв. Якщо новий керівник Києва захоче змінити контракт, тоді це питання буде вирішуватися», — зауважив Омельченко.

Тим часом зоозахисники і надалі звертають увагу на критичний стан утримання тварин, через який столичний звіринець отримав назву концтабору. Ще не встигли вщухнути дискусії навколо стеріотипії слона Хораса, як з’явилася інформація, що черепаха Біса захлинається у брудній воді, оскільки несправні фільтри змушують тварину плавати у власних екскрементах.

Головний ветеринарний лікар зоопарку Інна Васильківська переконує, що за станом здоров’я тварин постійно ведеться нагляд. «У черепахи Біси вода мутна, але, оскільки вона дихає повітрям, то рівень кисню у воді для неї не такий важливий. Попри те, ми контролюємо кислотність та азот у воді, сподіваємося що нам вдасться найближчим часом полагодити фільтри. Черепаха активна, добре їсть. Зі слоном Хорасом також усе гаразд. У майбутньому йому планують придбати пару», — запевнила пані Васильківська.

Про те, що умови утримання тварин у зоопарку відповідають нормам, на думку лікаря, свідчить те, що останнім часом звірі добре розмножуються. За офіційними даними, минулого року смертність у Київському зоопарку становила 6,5% від загальної кількості тварин, народжуваність — 16,6%. Наприклад, зовсім нещодавно у ведмедів Потапа і Насті народилися ведмежата.

Зоозахисників такі аргументи не заспокоюють. «В адміністрації завжди все гаразд, — обурюється Богдан Швайка, колишній працівник зоопарку. — Вони сказали, що зламалося чотири фільтри. Ви ж розумієте, що всі одразу вони не могли вийти з ладу. Вони ламалися один за одним, і всім було начхати. А коли вже припекло, то з’явився варіант — черепаха, виявляється, може жити у брудній воді. Ведмеді ж, які народилися, — вони від брата і сестри, тому не становлять жодної біологічної і колекційної цінності. А коли вони виростуть, куди їх подіти, для них немає вольєрів? Така сама проблема зі слонихою, яку збираються придбати для Хораса».

Адміністрація зоопарку, у свою чергу, звинувачує зоозахисників, що вони «натравлюють» на звіринець комісії. За 2013 рік тут відбулося шість перевірок. Нещодавно заклад перевірила Держфінінспекція, яка виявила фінансові порушення на 939 тисяч гривень. Проте комісія, про яку в січні говорив Голубченко, до інспектування зоопарку ще й не приступала.

УТОЧНЕННЯ

У публікації «Шаную і люблю» в «УМ» за 17.02.2014 вказано, що «Івахненко помер ще у 2003–му». У 2003 році помер художник Олександр Андрійович Івахненко, заслужений діяч мистецтв України. Членом Комітету з Національної премії ім. Тараса Шевченка є Олександр Іванович Івахненко. Просимо вибачення за прикру помилку і бажаємо пану Олександру довгих років життя.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>