Туман над Сочі

18.02.2014
Туман над Сочі

Виступ золотого призера в чоловічому одиночному катанні Юдзуру Ханю. (Рейтер.)

Для багатьох шанувальників спорту став справжньою несподіванкою факт проведення XXII зимової Олімпіади в субтропіках. Здавалося, морське узбережжя та засніжені гори Кавказу настільки добре «уживаються» в ландшафті сочинського регіону, що Олімпійські ігри пройдуть без проблем. Але вони, проблеми, минулої неділі таки почалися. Після кількох цілком весняних днів, коли навіть у горах температура повітря сягала 15 градусів, позавчора в Сочі різко похолодало. Частину гірського кластеру, де розташовані лижний центр «Лаура» та екстрим–парк «Роза Хутір», накрив непроглядний туман. Через це мас–старт у чоловіків–біатлоністів спершу відклали на добу, а вчора вирішили перенести гонку на 12:30 вівторка за київським часом. Дуже очікувана нами вечірня гонка з масовим стартом у жінок учора теж довгий час була під питанням, але зрештою стартувала за розкладом. Українки знову залишилися без медалей, тоді як білоруска Домрачова виграла треті перегони поспіль.

Погода в поміч

У час, коли одні олімпійці нервово нарікають на сочинський клімат, інші неабияк дякують лагідному кавказькому сонечку. «Думаю, що причина нашого успіху — місцеві погодні умови, адже під них потрібно було підбирати спеціальну мазь, доглядати за лижами, відпрацьовувати техніку», — зазначив шведський лижник, олімпійський чемпіон Сочі в естафеті Юхан Ольссон. Перемога шведів у чоловічій естафеті 4х10 км стала справжньою сенсацією, і, як каже переможець, рецепт успіху — вдало підібране змащення лиж, що дозволило розвинути на трасі максимальну швидкість.

Схожа історія сталася й у жіночих естафетних перегонах (4х5 км), де команда лижниць Швеції також піднялася на найвищу сходинку п’єдесталу. При цьому збірна фавориток із Норвегії на чолі зі знаними Маріт Бйорген та Терезою Йохауг узагалі не потрапила до призової трійки.

Четвірка українських лижниць (Тетяна Антипенко, Валентина Шевченко, Марина Анцибор, Катерина Григоренко) фінішувала в цій гонці на 12–й позиції. Натомість наші чоловіки участі в лижній естафеті взагалі не брали — чотирьох конкурентоспроможних гонщиків в Україні просто немає.

Так, на старт чоловічої 15–кілометрової «класики» вийшов лише один наш співвітчизник. 19–річний уродженець Шостки Олексій Красовський фінішував аж на 69–й позиції. А перемогу тут здобув, ставши вже дворазовим олімпійським чемпіоном Сочі, Даріо Колонья зі Швейцарії. Цікаво, що він біг дистанцію не в традиційному зимовому комбінезоні, а в футболці з коротким рукавом.

Загалом, швейцарські олімпійці станом на вчорашнє надвечір’я мали вже п’ять золотих нагород і посідали четверту позицію в неофіційному командному заліку. Водночас українська збірна з однією «бронзою» продовжувала замикати медальний протокол.

Рокіровки біатлоністок

Володарка цієї нагороди, здобутої ще 10 лютого, біатлоністка Вікторія Семеренко, мала непогану нагоду розжитися ще однією відзнакою — в індивідуальній гонці 14 лютого. Проте, прийшовши на останню стрільбу в статусі претендентки на медаль, залишала її Віта з низько опущеною головою. Відстрілялася б наша біатлоністка на «нуль» — обов’язково б потрапила в призи. Однак три промахи повністю перекреслили попередні старання.

А от білоруска Дар’я Домрачова в День святого Валентина працювала на стрільбищі майже ідеально, лише одного разу поціливши в «молоко». До того ж не було рівних мінчанці і на трасі — найближчій переслідувачці, Селіні Гаспарін зі Швейцарії, котра, до слова, закрила всі 20 мішеней, — Домрачова «привезла» більше однієї хвилини. У наших Юлії Джими та Олени Підгрушної (сьоме та восьме місце відповідно) переможниця виграла дві з половиною хвилини, при тому що в них так само було по одному промаху.

Відверто повільний хід двох учасниць нашої естафетної команди, на яку покладаються неабиякі медальні сподівання, серйозно непокоїть тренерський штаб. Тож, як заявив президент ФБУ Володимир Бринзак, у змішаній естафеті, що відбудеться за два дні до жіночого командного старту, скоріше за все, візьмуть участь резервісти. Тоді як представницям основному квартету буде надано відпочинок.

А от чоловічу частину «синьо–жовтої» збірної у міксті представлятимуть перевірені бійці. За словами Бринзака, у вітчизняних біатлоністів, які не потрапили до числа 30 учасників мас–старту, змагальний графік не виглядає аж занадто обтяжливим.

Ціпок для Плющенка

Ноша, яку намагався взяти на свої плечі російський фігурист Євген Плющенко, виявилася взагалі не підйомною. Приїхавши до Сочі на свою четверту Олімпіаду, уродженець Санкт–Петербурга планував завершити свою спортивну кар’єру на мажорній ноті. Здавалося, після виграшу на старті Ігор командного «золота», титулований спортсмен поповнить свою багату колекцію ще однією медаллю. Проте напередодні індивідуальних змагань олімпійський чемпіон–2006 та дворазовий срібний призер Ігор 2002 та 2010 років відмовився від подальших виступів. Причиною свого зняття Плющенко назвав загострення хронічної травми спини. Це неабияк розізлило росіян — простих і не зовсім. Про Євгена, який «першим зі спортсменів може в один рік здобути «золото» Олімпійських і Паралімпійських ігор», наскладали купу анекдотів. Мовляв, у нашій пам’яті він так і залишиться переможцем конкурсу «Євробачення». Ще дошкульніше виглядають коментарі з вуст політиків і державних діячів.

«Плющенко має декілька серйозних травм, з якими, щоправда, він виступав у командних змаганнях. Але ж зрозуміло, що великі навантаження спричинять загострення старих болячок. Вважаю, що таку людину не можна було взагалі включати в збірну. Адже Олімпіада — це не дім інвалідів. Тут змагаються найсильніші й найздоровіші атлети. А Плющенку потрібно ціпка дати», — заявив лідер ЛДПР Володимир Жириновський.

Нагадаємо, в Сочі Плющенко потрапив «поза планом». Чемпіонат Росії–2013, який мав статус відбіркового до Олімпіади, Євген програв молодому Максимові Ковтуну. А на європейську першість, котра передувала Олімпійським іграм, зірковий росіянин узагалі не поїхав. Уже тоді дехто забив тривогу, однак наставник спортсмена Олексій Мішин заспокоїв: «Відмова від чемпіонату Європи не означає відмову від Олімпіади». Та все вийшло навпаки.

«Я залишуся зі своєю думкою осторонь цих подій, тому що не хочеться занурюватися в цей спектакль», — так відреагував на трагікомедію, героєм якої став Плющенко, інший російський фігурист, олімпійський чемпіон 2002 року Олексій Ягудін. А те, що вся ця історія має неприємний «душок», свідчать слова самого Євгена, котрий заявив, що це Федерація фігурного катання Росії та її голова Олександр Горшков наполягали на його виступі в індивідуальних змаганнях, а він, виявляється, «білий і пухнастий» і зовсім скоро планує взяти участь у концертному льодовому шоу.

Щодо самої боротьби фігуристів–одиночників, то вона вийшла гострою та напруженою. Попри два падіння в довільній програмі, «золото» здобув 19–річний японець Юдзуру Ханю.

Прикметно, що всі нагороди здобули фігуристи азіатського походження, значно молодші за 31–річного ветерана Плющенка. Найстаршому з медалістів — канадцеві Патрікові Чану — лише 23 роки.

«Так, можливо, я припускався помилок. Нервував, адже мені не вистачало досвіду. Утім я переміг, і перемогу я присвячую своєму народу, — сказав Ханю. — Після цунамі 2011 року ковзанка, де я тренувався, була повністю зруйнована. Проте за короткий період завдяки моїм співвітчизникам, які об’єднали зусилля й зайнялися доброчинністю, її вдалося відновити. Сподіваюся, коли я підросту, також зможу допомагати людям. Ось ціна цієї нагороди. А помилки? Вони трапляються».

Киянин Яків Годорожа посів 20–те місце з 24 можливих, пропустивши на одну сходинку поперед себе того самого філіппінця Майкла Крістіана Мартінеса, який заклав будинок матері, щоб приїхати до Сочі.

Українці за кордоном

Чоловічу «золоту» квоту Росії на сочинському льоду заповнив Віктор Ан. Натуралізований кореєць показав найкращий час на дистанції 1000 км. «Срібло» в цій дисципліні дісталося також «легіонеру». Уродженець Шостки Володимир Григор’єв бігав за Україну на Іграх у Солт–Лейк–Сіті й Турині. Однак надалі, не знайшовши підтримки у вітчизняних спортивних чиновників, разом зі своїм батьком–тренером перебрався в Росію, для якої й виграв нарешті олімпійську медаль.

Варто відзначити, що від початку змагань у Сочі на олімпійський п’єдестал піднімалися вже четверо колишніх громадян України. Окрім фігуристок Волосожар (Росія) та Савченко (Німеччина) і шорт–трековика Григор’єва (Росія), медаль ХХІІ зимових Ігор здобула також фристайлістка Алла Цупер, яка з 2002 року представляє Білорусь. Попри гегемонію китаянок у «лижній акробатиці», уродженці Рівного у фіналі вдався чудовий «золотий» стрибок. Натомість представниці України в цій дисципліні взагалі залишилися поза фіналом. Хоча, пригадується, міністр молоді та спорту України Рафіль Сафіуллін називав фристайл потенційно «медалемістким» видом. Тепер усі сподівання — на чоловічі змагання, де українську збірну очолює Олександр Абраменко. Відзначимо, що одним із конкурентів миколаївця буде його колишній співвітчизник Антон Кушнір, який нині також представляє Білорусь.

ЯК ЗДОРОВ’Я?

Переломні «хвилі»

Під час тренувальних змагань фристайлісток, які спеціалізуються на скі–кросі, важку травму — перелом хребта зі зміщенням — отримала росіянка Марія Коміссарова. «Вона впала на «хвилях». Це не найскладніша ділянка траси, — в інтерв’ю виданню «Спорт–експрес» розповіла керівник команди Олена Ворона. — Певно, спортсменка готувалася до більш складного елементу, тому дещо розслабилася й отримала травму»

Одразу після інциденту 23–річну фристайлістку доправили до Краснополянської лікарні, де провели шестигодинну операцію. Про подальші перспективи Марії, стан якої розцінюють як тяжкий, але стабільний, наразі ніхто говорити не береться. Для подальшого лікування та оперування її переправили спецрейсом до Мюнхена.

 

П’ЄДЕСТАЛ

13 лютого, четвер
(після 16:45)

Біатлон. Індивідуальна гонка. Чоловіки. 1. М. Фуркад (Франція) — 49.31,7 (1 промах). 2. Лессер (Німеччина) — +12,2 (0). 3. Гараничев (Росія) — +34,5 (1)... 9. Семенов — +1.36,2 (1)... 46. Дериземля — +5.08,3 (3)... 55. Підручний — +6.21,7 (3)... 81. А. Прима (усі — Україна) — +9.03,5 (7)...

Сани. Естафета. 1. Німеччина — 2.45,649. 2. Росія — +1,030. 3. Латвія — +1,646... 11. Україна (Шхумова, Кісь, Оболончик/Захарків) — +5,406...

Ковзани. Жінки. 1000 м. 1. Чжан (Китай) — 1.14,02. 2. Вюст — +0,67. 3. Бур (обидві — Голландія) — +0,88.

14 лютого, п’ятниця

Біатлон. Індивідуальна гонка. Жінки. 1. Домрачова (Білорусь) — 43.19,6 (1). 2. Гаспарін (Швейцарія) — +1.15,7 (0). 3. Скардіно (Білорусь) — +1.38,2 (0)... 7. Джима — +2.30,2 (1). 8. Підгрушна — +2.39,9 (1)... 19. Вал. Семеренко — +4.08,6 (2)... 29. Віт. Семеренко (усі — Україна) — +5.09,6 (3)...

Гірські лижі. Суперкомбінація. Чоловіки. 1. Вілетта (Швейцарія) — 2.45,20. 2. Костелич (Хорватія) — +0,34. 3. Іннерхофер (Італія) — +0,47.

Лижні гонки. 15 км класичним стилем. 1. Колонья (Швейцарія) — 38.29,7. 2. Ульссон — +28,5. 3. Річардссон (обидва — Швеція) — +38,8... 69. Красовський (Україна) — +6.05,7...

Скелетон. Жінки. 1. Ярнольд (В. Британія) — 3.52,89. 2. Пікус–Пейс (США) — +0,97. 3. Нікітіна (Росія) — +1,41.

Фігурне катання. Чоловіки. 1. Ханю (Японія) — 280,09 бала. 2. Чан (Канада) — 275,62. 3. Тен (Казахстан) — +255,10... 20. Годорожа (Україна) — 182,19...

Фристайл. Акробатика. Жінки. Фінал. 1. Цупер (Білорусь) — 98,01. 2. Сю (Китай) — 83,50. 3. Лассіла (Австралія) — 72,12... 15. Полюк. 16. Новосад. 17. Мохнацька... Діденко (всі — Україна) — не стартувала.

15 лютого, субота

Гірські лижі. Суперкомбінація. Жінки. 1. Феннінгер (Австрія) — 1.25,52. 2. Хьофль–Ріш (Німеччина) — +0,55. 3. Хосп (Австрія) — +0,66... 27. Мацьоцька (Україна) — +6,06...

Лижні гонки. Естафета. Жінки

1. Швеція — 53.02,7. 2. Фінляндія — +0,5. 3. Німеччина — +0,9... 12. Україна — +3.53,4...

Стрибки з трампліна. Великий трамплін. Чоловіки. 1. Штох (Польща) — 278,7. 2. Касаї (Японія) — 277,4. 3. Превц (Словенія) — 274,8.

Скелетон. Чоловіки. 1. Третьяков (Росія) — 3.44,29. 2. Дукурс (Латвія) — +0,81. 3. Антуан (США) — +2,97...

Ковзани. Чоловіки. 1500 м.

1. Брудка (Польща) — 1.45,006. 2. Вервей (Голландія) — +0,03. 3. Моррісон (Канада) — +0,22.

Шорт–трек. Чоловіки. 1000 м.

1. Ан — 1.25,325. 2. Григор’єв (обидва — Росія) — 1.25,399. 3. Кнегт (Голландія) — 1.25,611. Жінки. 1500 м. 1. Чжоу (Китай) — 2.19,140. 2. Шим (Півд. Корея) — 2.19,239. 3. Фонтана (Італія) — 2.19,416.

16 лютого, неділя

Гірські лижі. Супергігант. Чоловіки. 1. Янсруд (Норвегія) — 1.18,14. 2. Вайбрехт (США) — +0,30. 3. Худек (Канада), Б. Міллер (США) — +0,53... 52. Мицак (Україна) — +10,37...

Лижні гонки. Естафета. Чоловіки. 1. Швеція — 1:28.42,0. 2. Росія — +27,3. 3. Франція — +31,9...

Ковзани. Жінки. 1500 м. 1. Тер Морс — 1.53,51 (ОР). 2. Вюст — +0,58. 3. Ван Бек (усі — Голландія) — +1,03.

Сноуборд–крос. Фінал. 1. Самкова (Чехія). 2. Мальте (Канада). 3. Треспьо (Франція).

17 лютого, понеділок
(до 17:30)

Біатлон. Індивідуальна гонка. Жінки. 1. Домрачова (Білорусь) — 35.25,6 (1). 2. Соукалова (Чехія) — +20,2 (1). 3. Екхофф (Норвегія) — +27,3 (0)... 8. Підгрушна — +1.11,5 (0). 13. Вал. Семеренко — +1.37,9 (2)... 17. Віт. Семеренко — +1.50,5 (1)... 23. Джима (усі — Україна) — +2.45,2 (4)...

 

ЗАГАЛЬНИЙ ЗАЛІК

станом на 17:30 понеділка

З С Б разом

1. Німеччина 7 3 2 12

2. Голландія 5 5 7 17

3. Норвегія 5 3 7 15

4. Швейцарія 5 1 1 7

5. Росія 4 7 5 16

6. Канада 4 6 4 14

7. США 4 4 8 16

8. Білорусь 4 0 1 5

9. Польща 4 0 0 4

10. Китай 3 2 0 5

11. Швеція 2 5 2 9

12. Австрія 2 4 1 7

13. Франція 2 0 4 6

14. Японія 1 3 1 5

14. Чехія 1 3 1 5

16. Словенія 1 1 3 5

17. Півд. Корея 1 1 1 3

18. В. Британія 1 0 1 2

19. Словаччина 1 0 0 1

20. Італія 0 2 3 5

21. Фінляндія 0 2 0 2

22. Латвія 0 1 2 3

23. Австралія 0 1 1 2

24. Хорватія 0 1 0 1

25. Казахстан 0 0 1 1

25. Україна 0 0 1 1

 

ХОКЕЙ

Олімпійський турнір. Чоловіки. Група А. Словаччина — Словенія — 1:3, США — Росія — 3:2 Б (Фаулер, 37 (більш.); Павельськи, 50 (більш.) — Дацюк, 30, 53 (більш.); переможний буліт — Оші; судді не зарахували третій гол у ворота американців через зсунуті ворота, і міжнародна федерація підтвердила правильність такого рішення, хоча російська сторона й протестувала); Росія — Словаччина — 1:0 Б (переможний буліт — Радулов; воротар «С» — Лацо («Донбас»)), Словенія — США — 1:5.

Підсумкове становище: США — 8, Росія — 6, Словенія — 3, Словаччина — 1.

Група В. Канада — Норвегія — 3:1; Канада — Австрія — 6:0 (Дафті, 6; Уебер, 11; Картер, 23, 25, 35; Гецлаф, 37 (менш.)), Норвегія — Фінляндія — 1:6; Австрія — Норвегія — 3:1, Фінляндія — Канада — 1:2 ОТ (Рууту, 39 — Дафті, 14 (більш.), 63).

Підсумкове становище: Канада — 8, Фінляндія — 7, Австрія — 3, Норвегія — 0.

Група С. Чехія — Латвія — 4:2, Швеція — Швейцарія — 1:0; Швейцарія — Чехія — 1:0, Швеція — Латвія — 5:3.

Підсумкове становище: Швеція — 9, Швейцарія — 6, Чехія — 3, Латвія — 0.

Кваліфікаційний «плей–оф»: Словенія — Австрія (Е4), Росія — Норвегія (Е1), Швейцарія — Латвія (Е2), Чехія — Словаччина (Е3).

Переможці пар зустрінуться в 1/4 фіналу зі Швецією (Е4), Фінляндією (Е1), Канадою (Е2), США (Е3).

* * *

Жінки. Група В. Швеція — Росія — 1:3.

Підсумкове становище: Росія — 9, Швеція — 6, Німеччина — 3, Японія — 0.

1/4 фіналу: Швейцарія — Росія — 2:0, Фінляндія — Швеція — 2:4.

Півфінали: США — Швеція — ?(think), Канада — Швейцарія — грали вчора ввечері.

 

 

  • «Золоті» дівчата наперекір Росії

    Завершувати свій виступ на сочинських Іграх українській команді біатлоністок випало у найвідповідальніший момент історії своєї країни. Коли на вулицях столиці цербери Януковича розстрілювали беззбройних протестувальників, на дівчат очікувала естафета зі своєю стріляниною. >>

  • Фартові домашні стіни

    Попри те, що українським зимовим олімпійцям після 20–річної перерви знову вдалося піднятися на вищу сходинку «білого» п’єдесталу, на жаль, доводиться констатувати, що сочинська Олімпіада — це не наше свято. Коли першою фінішувала жіноча четвірка біатлоністок — російські глядачі на трибунах її засвистували. >>

  • Прайс на «золото»

    Закинувши у ворота шведів по одній шайбі в кожному з трьох періодів, хокеїсти збірної Канади вдруге поспіль — і дев’ятий раз загалом — здобули титул олімпійських чемпіонів, ставши при цьому найтитулованішою хокейною командою за всю історію «білих» Ігор. >>

  • Герої й легіонери Сочі

    Найбільше медалей у Сочі — п’ять, із яких дві золоті, — здобула голландська ковзанярка Ірене Вюст. Її тріумф став своєрідним викликом російським організаторам, адже незадовго до Олімпіади в РФ ухвалили закон про заборону пропаганди гомосексуалізму, а 27–річна Вюст — бісексуалка, яка не приховує цього. >>

  • Змагатись чи не змагатись?

    Коли під час літніх Ігор у Пекіні російські війська ввійшли на територію суверенної Грузії, намагаючись її «примусити до миру», грузинські олімпійці довго вагалися, як відреагувати на агресію окупантів. Зрештою, тоді спортсмени Грузії вирішили залишитися на Олімпіаді, де виграли три золотих та три бронзових нагороди. >>