Чи стане бажане дійсним?

14.02.2014
Чи стане бажане дійсним?

Першу шайбу у ворота збірної Словенії закинув лідер росіян Олександр Овечкін із «Вашингтон кепіталз». (Рейтер.)

За свою недовгу пострадянську історію чоловіча збірна Росії з хокею жодного разу не вигравала «золото» «білих» Ігор. Тож домашню Олімпіаду в Сочі «триколірні» розглядають не інакше, як чудовий шанс порушити неприємну традицію.

Останньою Олімпіадою, на якій тріумфували хокеїсти з Росії, був Альбервіль 1992 року. Тоді «Червона машина» виступала під маркою збірної СНД — «Об’єднаної команда». Якщо рахувати цей здобуток вкупі зі збірною СРСР, то в активі «Червоної машини» — вісім комплектів золотих олімпійських нагород, скільки ж, які в Канади. Тож зайвим буде говорити, якого саме фіналу в Льодовому палаці «Большой» на 12 тисяч місць чекають шанувальники найшвидшої на планеті гри.

Власне, хокейний світ зробив усе можливе, аби на Олімпіаду–2014 приїхали найкращі гравці планети. На період олімпійського турніру зупинилися дві «топові» ліги світу — НХЛ та КХЛ, що дало можливість залучити до таборів збірних усіх зіркових виконавців.

«Парад зірок» почався з протистояння Чехія — Швеція в палаці «Большой».

Під прапором «Тре крунур» тренер Пер Мортс зібрав цілу когорту ветеранів — володарів золотих нагород Турина–2006. І Хенрік Зеттерберг, і Даніель Альфредссон, і Даніель Седін уже на старті турніру продемонстрували зарядженість на високий результат, легко перегравши опонентів — 4:2. «Ми намагалися брати приклад з Еріка Карлссона (автора дубля. — Авт.). Він діяв дуже швидко, що ставило суперників у незручне становище», — так 41–річний Альфредссон із «Детройта» оцінив гру свого значно молодшого співвітчизника, 23–річного захисника «Оттави».

Водночас чеському наставнику Алоїзу Гадамчику не вдалося якісно підготувати сплав досвіду та молодості. Якщо 41–річний ветеран Яромір Ягр із «Нью–Джерсі» допоміг команді голом, то от необстріляний єкатеринбурзький голкіпер Якуб Коварж, пропустивши за перші 20 хвилин три шайби, відверто підвів колектив. Утім чехи у поєдинках з іншими командами групи С — латвійцями та швейцарцями — вочевидь зможуть виправити турнірну ситуацію. Позавчора їхня очна зустріч на льодовій арені «Шайба» (7 тисяч місць) закінчилася з футбольним рахунком 1:0, причому закинув швейцарець Симон Мозер аж на останній, 60–й, хвилині. Відзначимо, що за збірну Латвії грає захисник «Донбасу» Оскар Бартуліс. Ще один «український» легіонер на Олімпіаді — воротар команди Словаччини Ян Лацо.

Хай там як, а головна увага в Сочі прикута до російських хокеїстів. Учора вдень підопічні Зінетули Білялетдінова важко переграли дебютантів Ігор словенців — 5:2. Олександр Овечкін, Євген Малкін, Павло Дацюк, Ілля Ковальчук — на цих хлопців молиться вся Росія. Особливо наші північні сусіди радіють приїзду з «Детройта» капітана збірної Дацюка, якому до Олімпіади вдалося залікувати свої травми.

Нагадаємо, що найкращим результатом незалежної російської збірної на попередніх Олімпіадах стало «срібло» Нагано–1998, де виблискували Сергій Федоров та Павло Буре.

За словами президента Федерації хокею Росії Владислава Третьяка, нині навіть третє місце на турнірі в Сочі не вважатиметься провалом. Утім, як каже триразовий олімпійський чемпіон, фіналу Росія — Канада чекає весь світ. «Президент канадської федерації Боб Ніколсон на всіх прийомах і званих вечерях повторює: «Ну що, Владиславе, зустрінемося 23 лютого в головному матчі Олімпіади?» — розповів Третьяк в інтерв’ю виданню «Спорт–Експрес».

Канадці не проти повторити успіх чотирирічної давнини, коли вдома у Ванкувері переграли у фіналі команду США. «Ми переможемо. Як і минулого разу, коли наші найкращі гравці приїхали на Ігри», — заявив відомий канадський коментатор Дон Черрі.

Тоді як на думку букмекерів «Уїльям Хілл» шанси збірних Росії та Канади на «золото» рівні — в обох коефіцієнт 2,8. Далі йдуть шведи з котируванням 5,5, США — 8,0, Чехія — 11,0, Фінляндія — 13,0, Словаччина та Швейцарія — по 26.

ТАБЛО

Олімпійський турнір. Хокей. Чоловіки. Група С. Чехія — Швеція — 2:4 (Жидліцьки, 29; Ягр, 31 — Карлссон, 11, 25 (більш.); Белгрунд, 14; Зеттерберг, 21), Латвія — Швейцарія — 0:1 (Мозер, 60).

Група В. Фінляндія — Австрія — 8:4 (Гранлунд, 6, 59 (більш.); Лепісто, 12; Маатта, 20; Іммонен, 20, 52 (більш.); Йокінен, 22; Контіола, 33; — Грабнер, 1, 42, 55; Хундерпфундт, 10), Канада — Норвегія — грали вчора ввечері.

Група А. Росія — Словенія — 5:2 (Овечкін, 2; Малкін, 4; Ковальчук, 38; Нічушкін, 44; Бєлов, 48 — Єглич, 22, 39), Словаччина — США — 1:7 (Татар, 21 — Карлсон, 2; Кеслер, 22; Штясни, 23, 34; Бекс, 29; Кессел, 35; Браун, 36).

* * *

Жінки. Група А. Швейцарія — Фінляндія — 3:4, Канада — США — 3:2.

Підсумкове становище: Канада — 9, США — 6, Фінляндія — 2, Швейцарія — 1.

Група В. Японія — Німеччина — 0:4, Швеція — Росія — грали вчора ввечері.

Турнірне становище: Швеція, Росія — 6 (2), Німеччина — 3, Японія — 0.

  • «Золоті» дівчата наперекір Росії

    Завершувати свій виступ на сочинських Іграх українській команді біатлоністок випало у найвідповідальніший момент історії своєї країни. Коли на вулицях столиці цербери Януковича розстрілювали беззбройних протестувальників, на дівчат очікувала естафета зі своєю стріляниною. >>

  • Фартові домашні стіни

    Попри те, що українським зимовим олімпійцям після 20–річної перерви знову вдалося піднятися на вищу сходинку «білого» п’єдесталу, на жаль, доводиться констатувати, що сочинська Олімпіада — це не наше свято. Коли першою фінішувала жіноча четвірка біатлоністок — російські глядачі на трибунах її засвистували. >>

  • Прайс на «золото»

    Закинувши у ворота шведів по одній шайбі в кожному з трьох періодів, хокеїсти збірної Канади вдруге поспіль — і дев’ятий раз загалом — здобули титул олімпійських чемпіонів, ставши при цьому найтитулованішою хокейною командою за всю історію «білих» Ігор. >>

  • Герої й легіонери Сочі

    Найбільше медалей у Сочі — п’ять, із яких дві золоті, — здобула голландська ковзанярка Ірене Вюст. Її тріумф став своєрідним викликом російським організаторам, адже незадовго до Олімпіади в РФ ухвалили закон про заборону пропаганди гомосексуалізму, а 27–річна Вюст — бісексуалка, яка не приховує цього. >>

  • Змагатись чи не змагатись?

    Коли під час літніх Ігор у Пекіні російські війська ввійшли на територію суверенної Грузії, намагаючись її «примусити до миру», грузинські олімпійці довго вагалися, як відреагувати на агресію окупантів. Зрештою, тоді спортсмени Грузії вирішили залишитися на Олімпіаді, де виграли три золотих та три бронзових нагороди. >>