Закласти хату, щоб поїхати на Олімпіаду

13.02.2014
Закласти хату, щоб поїхати на Олімпіаду

Єдина в Сочі спортсменка з Парагваю — фристайлістка Хулія Маріно — упала, виконуючи стрибок у слоупстайлі. (Рейтер.)

Олімпіада в Сочі побила рекорд за кількістю країн­учасниць — їх 88. Попереднє досягнення, встановлене у Ванкувері­2010, перекрито одразу на шість пунктів.

Абсолютними дебютантами зимових Олімпіад на Іграх­2014 стали команди Національних олімпійських комітетів семи країн: Мальта (Європа), Домініка (Північна Америка), Парагвай (Південна Америка), Тонга (Океанія), Східний Тимор (Азія), Того й Зімбабве (Африка). Того й Домініка делегували по два спортсмени, решта перелічених країн — по одному, переважно це лижники або гірськолижники. Також по одній «бойовій одиниці» налічують збірні Бермуд, Венесуели, Британських Віргінських, просто Віргінських і Кайманових островів, Гонконгу, Киргизстану, Люксембургу, Мексики, Непалу, Таджикистану, Філіппін.

Особливо зворушливою є історія філіппінського фігуриста­одиночника Майкла Крістіана Мартінеса. Аби дістати гроші на підготовку й участь в Олімпіаді та дорогу до Сочі, 17­річний хлопець заклав будинок матері. Мама фігуриста Марія Тереза просила допомоги в президента Філіппін, але її звернення залишилось без відповіді. «Не думаю, що президент чи хтось із його оточення взагалі знає про філіппінського фігуриста, який виступає на Олімпіаді», — бідкається пані Мартінес.

Востаннє філіппінці брали участь у зимових Олімпійських іграх ще 1992 року. А Майкл Крістіан — не зовсім уже й безнадійний аутсайдер. Торік на чемпіонаті світу серед юніорів він посів п’яте місце, у 2012­му вигравав міжнародний турнір у Румунії тощо. Перед Олімпіадою з хлопцем працював відомий російський тренер, 76­річний Віктор Кудрявцев.

Щодо африканців, то двоє лижниць із Того — слаломістка Алесся Афі Діпол і бігунка Матільде­Аміві Петітджин — цілком собі темношкірі дівчата. Однак мешкають вони в Європі, відповідно, в Італії та Франції, і НОК Того відшукав їх... через «Фейсбук», аби запропонувати представляти африканську батьківщину на зимовій Олімпіаді.

Уперше в історії Зімбабве спортсмен з цієї африканської країни візьме участь у зимових Олімпійських іграх. Це 20­річний Не. В Африці мешкає і перший в історії представник Зімбабве на зимових Іграх — 20­річний гірськолижник Люк Стейн. Білошкірий спортсмен народився в столиці Зімбабве Хараре, але у дворічному віці батьки переїхали з ним до Швейцарії, де хлопець уперше побачив сніг і став на лижі, далі — до Франції, Британії, а тепер Люк навчається в університеті Колорадо (США). Однак Стейн заявляє, що в душі залишається зімбабвійцем. «У моїх жилах тече африканська кров», — заявляє він.

Олімпіада в Сочі поставила рекорд і за кількістю спортсменів­учасників — понад 2800 у 98 видах програми. Минулого разу у Ванкувері виступили 2566 атлетів (у 86 дисциплінах), а в Турині 2006 року — 2508 (84 медальні дисципліни).

Починаючи з 1984 року, кожна зимова Олімпіада збирає більше країн­учасниць, ніж попередня. Думки про те, чи поб’ють «білі» Ігри в Дурбані (ПАР) рекорд Сочі, наразі розходяться.

НА СТАРТ ВИКЛИКАЛИСЯ

Кількість країн, чиї спортсмени брали участь у зимових олімпіадах, за останні 40 років

рік місто­господар країни­ учасниці

1976 Іннсбрук (Австрія) 37

1980 Лейк­Плесід (США) 37

1984 Сараєво (Югославія) 49

1988 Калгарі (Канада) 57

1992 Альбервілль (Франція) 64

1994 Ліллехаммер (Норвегія) 67

1998 Нагано (Японія) 72

2002 Солт­Лейк­Сіті (США) 78

2006 Турин (Італія) 80

2010 Ванкувер (Канада) 82

2014 Сочі (Росія) 88

  • «Золоті» дівчата наперекір Росії

    Завершувати свій виступ на сочинських Іграх українській команді біатлоністок випало у найвідповідальніший момент історії своєї країни. Коли на вулицях столиці цербери Януковича розстрілювали беззбройних протестувальників, на дівчат очікувала естафета зі своєю стріляниною. >>

  • Фартові домашні стіни

    Попри те, що українським зимовим олімпійцям після 20–річної перерви знову вдалося піднятися на вищу сходинку «білого» п’єдесталу, на жаль, доводиться констатувати, що сочинська Олімпіада — це не наше свято. Коли першою фінішувала жіноча четвірка біатлоністок — російські глядачі на трибунах її засвистували. >>

  • Прайс на «золото»

    Закинувши у ворота шведів по одній шайбі в кожному з трьох періодів, хокеїсти збірної Канади вдруге поспіль — і дев’ятий раз загалом — здобули титул олімпійських чемпіонів, ставши при цьому найтитулованішою хокейною командою за всю історію «білих» Ігор. >>

  • Герої й легіонери Сочі

    Найбільше медалей у Сочі — п’ять, із яких дві золоті, — здобула голландська ковзанярка Ірене Вюст. Її тріумф став своєрідним викликом російським організаторам, адже незадовго до Олімпіади в РФ ухвалили закон про заборону пропаганди гомосексуалізму, а 27–річна Вюст — бісексуалка, яка не приховує цього. >>

  • Змагатись чи не змагатись?

    Коли під час літніх Ігор у Пекіні російські війська ввійшли на територію суверенної Грузії, намагаючись її «примусити до миру», грузинські олімпійці довго вагалися, як відреагувати на агресію окупантів. Зрештою, тоді спортсмени Грузії вирішили залишитися на Олімпіаді, де виграли три золотих та три бронзових нагороди. >>